‘Ormancı’nın Bay Mustafa’sı öldü

Güncelleme Tarihi:

‘Ormancı’nın Bay Mustafa’sı öldü
Oluşturulma Tarihi: Mart 30, 2005 02:03

En yakın arkadaşı Gevenes Köyü Muhtar’ı Tevfik Cezayir’i, Belen Kahvesi’nde kazara vurarak ölümüne neden olup, Muğla yöresinin en ünlü türkülerinden ‘Ormancı’nın yakılmasına neden olan Mustafa Şahbudak (Bay Mustafa) 83 yaşında öldü.

Yaklaşık bir aydır İzmir’de Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde akciğer rahatsızlığından dolayı tedavi gören Mustafa Şahbudak, doktorların tüm çabalarına rağmen kurtarılamadı. Mustafa Şahbudak’ın cenazesi Muğla’ya getirildi, Kurşunlu Camii’nde tören düzenledi. Kılınan namazın ardından Şahbudak, Muğla Eski Şehir Mezarlığı’na defnedildi.

DEĞİRMENCİNİN BESTESİ

Gevenes Köyü’nde 1922 yılında dünyaya gelen Mustafa Şahbudak, ağa çocuğudur. Köy Muhtarı Tevfik Cezayirli, Mustafa’nın en yakın arkadaşıdır. Bu ikili her akşam köy kahvesinde dama oynar. 1946 yılının bir Temmuz gününde, Mustafa Şahbudak ve Muhtar Tevfik Cezayirli, yine dama tahtasının başına otururlar. Oyunun yarısında ‘Sarı Memet’ lakaplı Orman Memuru Mehmet İn, sarhoş halde çıkagelir ve yanan bir çiftliğin evrakını ilçeye götürmek için bekçiyi muhtardan ister. Bekçinin 1946 seçim sonuçlarını Yatağan’a götürmesi gerektiğini söyleyen Muhtar Cezayirli, ‘Olmaz’ diye cevap verir. Bunun üzerine ormancı ile muhtar arasında tartışma başlar. Ormancının bıçak çekmesi üzerine Mustafa Şahbudak belindeki tabancayı çıkarır, kaçan ormancıya ateş eder ancak yalnışlıkla dostu Tevfik’i vurur. Tevfik eliyle işaret edip Mustafa’yı yanına çağırarak, ‘Ben ölüyorum, hakkını helal et’ dedikten sonra can verir. Mustafa, en yakın arkadaşını öldürdüğü için 4 yıl ceza alır. Cezaevinden çıktıktan sonra, Muğla’ya yerleşir. Yıllardır her şeyi unutmaya çalışan Mustafa’ya bir gün arkadaşları, Tahir Usta adında bir değirmenciden bahsederler. Değirmenci Tahir Usta aynı zamanda türkü de bestelemektedir. Gevenes Köyü’nde yaşanan bu acı olay, Tahir Usta tarafından bestelenmiştir. Düğünlerde okunan, herkesin diline düşen türkü, ORMANCI’dır.

Belen Kahvesi

Dillerden düşmeyen ‘Ormancı’ türküsüne konu olan olay meşhur Belen Kahvesi’nde geçmişti. Bay Mustafa’nın olaydan yıllar geçtikten sonra arkadaşlarıyla çektirdiği bu fotoğrafı artık ondan bir anı... Belen Kahvesi’nin şimdiki sakinleri ise ‘dam’a oynamaya devam ediyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!