Orman yakanlar asılmalı

Güncelleme Tarihi:

Orman yakanlar asılmalı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 14, 1998 00:00

Haberin Devamı

Çevre Bakanı İmren Aykut, Kavacık'ta yanan ormana gecekondu yapmayı düşünenlere ‘‘Onlar yaparsa ben yıkacağım’’ mesajı verdi. Aykut, orman yakanlara idam cezası verilmesi gerektiğini de vurguladı.

Kavacık'ta arazi mafyası tarafından yakıldığı ileri sürülen 55 hektarlık ormanlık alanda incelemelerde bulunan Çevre Bakanı İmren Aykut, ‘‘Bu kesinlikle bir cinayettir. Orman yakanların cezası idam olmalıdır’’ dedi.

Aykut, yanan bölgeye kesinlikle gecekondu yaptırılmayacağını, yangın alanına yapılacak gecekonduları kazma kürekle kendisinin yıkacağını belirterek, ‘‘Gece onlar yapsa gündüz ben yıkacağım. Burası hızla ağaçlandırılacak’’ diye konuştu. Dün İstanbul Orman Bölge Müdürü Mehmet Sandık ile Kavacık'e gelen Çevre Bakanı, yangının arazi mafyası tarafından çıkarıldığı kanaatinde olduğunu belirterek, ‘‘Daha önce yanan ormanlık alanlarda gecekondu yapılmış ancak oy kaygısıyla tapu verilmiş. Ancak bizim kararlılığımızı görecekler. Bütün sivil toplum kuruluşlarını buraya toplayacağız, bütün vatandaşları buraya davet ediyorum’’ dedi. Orman yakanlara gerekli cezanın verileceğini ifade eden Bakan, ‘‘Ben orman yakanların cezasının idam olmasını istiyorum. Özellikle villa yapılabilcek yerler yakılmış. Buradaki ağaçları görünce içim sızlıyor. Burada binlerce insan yanmış gibi bu kesinlikle cinayettir. Faillerin yakalanmasını bütün kalbimle istiyorum, bu insanları tanımak istiyorum’’ dedi. Aykut, konuşurken, aynı yerde açıklama yapan bir grup çevreci, bakanın sözünü alkışlarla kesti.

YANGIN BÖLGESİNE ÇADIR

Aralarında İTÜ Maden Fakültesi öğretim üyesi Prof. Orhan Kural'ın da bulunduğu çevreciler, ormanda çadır kurarak gecekonducularla mücadele edeceklerinin söylediler. Grup, orman yanmaya devam ettiğini ve gerekli müdahalenenin yapılmadığını iddia etmesi üzerine İstanbul Orman Bölge Müdürü Mehmet Sandık, ‘‘Orman için için yanmaya toprağın altında devam ediyor. Gerekli müdahale yapıldı. Söylediğiniz kadar büyütülcek bir şey değil’’ dedi. Beykoz Çavuşbaşı Köyü'ndeki yanan ormanlık alanda toplanan çevreciler, ‘‘Doğanın maliyeti sıfır değildir’’ yazılı bir pankart açtı.

S.O.S Çevre Gönüllüleri Platformu Sözcüsü Türksen Başer Kafaoğlu, ‘‘Ekolojik zenginliğimiz olan ormanların her geçen gün eksilmesi, doğal yaşam kalitesi olan oksijeni de hızla yok etmekte ve bu ortamda yaşamlarını sürdüren sayısız canlı neslinin sayıları azalmaktadır. Bunlar, gelecek kuşaklara karşı suçumuzu artırmaktadır’’ diye konuştu. ‘Bozuk alanlar’’ ve ‘ağaçlandırılacak alanlara’ geçici tesis kurma izninin arsa rantçılarını ve paylaşımcılarını teşvik ettiğini belirten Kafaoğlu, orman yangınlarına karşı gerekli yasal düzenlemelerin bir an önce yapılması gerektiğini söyledi. Doğa Savaşçıları Çevre Örgütü Başkanı Zafer Murat Çetintaş da, arazi mafyalarının istediklerini alamayacaklarını ifade ederek, ‘‘Çünkü buraya gecekonduyu bizler yapacağız. Her çevre örgütü bir gecekondu dikerek, burada bekçilik yapacak. Eğer onlar kaba davranırlarsa, bizler de onların anlayacağı dilde mücadelemizi sürdüreceğiz’’ dedi.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!