Orman yağmasında korkunç tablo

Güncelleme Tarihi:

Orman yağmasında korkunç tablo
Oluşturulma Tarihi: Aralık 12, 2000 00:00

Haberin Devamı

1982'den bu yana, İstanbul ormanlarının 16 milyon 510 bin metrekaresi 'orman vasfını yitirdiği' gerekçesiyle imara açıldı. Orman Mühendisleri Odası'nın arşivindeki dev puzzle'ı andıran bu hava fotoğrafları uygulamanın yanlışlığını gözler önüne seriyor.

Dokuzuncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in kayınbiraderi Ali Şener ve emlak kralı Nevzat Ak'ın adının karıştığı Fatih Ormanları'ndaki 10 trilyonluk arazi skandalı nedeniyle açılan eski dosyalar İstanbul'daki orman yağmasının büyüklüğünü bir kez daha ortaya çıkardı. Orman Mühendisleri Odası'nın elde ettiği verilere göre, 1982'den bu yana, İstanbul ormanlarının 16 milyon 510 bin metrekaresi şahıslara devredilerek imara açıldı. Bu işlemlere yasal kılıf olarak, Orman Kanunu'nun topraksız Anadolu köylüsünü kalkındırmayı amaçlayan 2B maddesi kullanıldı. Orman vasfını yitirdiği iddia edilerek orman arazisi dışına çıkarılan alanlar, yasa uyarınca, cüzi bir bedelle çevre köylerde yaşayanlara devredildi. Daha sonra bu alanlar arsa spekülatörlerinin eline geçti.

Çoğu Anadolu yakasında

Yeşil alan talanından en fazla şehrin Anadolu yakasındaki ormanlar etkilendi. Yirmi yılda sadece 2B uygulamaları nedeniyle bu yakada 11 milyon 900 bin metrekare orman alanı imara açıldı. 3597 hektarla Beykoz, İstanbul genelinde en fazla orman kaybeden ilçe oldu. Sultanbeyli'nin toplam 3941 hektarı bulan ormanları 2411 hektara düştü. Aynı dönemde orman içinde yasadışı şekilde ortaya çıkan Çavuşbaşı gibi yerleşimler 2B maddesiyle legalleştirildi. Hatta işgalciler, orman talanını engelleyecek çözümler üretmesi gereken siyasi otorite tarafından, belediye statüsü verilerek ödüllendirildi.

Avrupa yakasında ise en fazla orman arazisi kaybı Silivri'de oldu. 1834 hektar alan, orman arazisinden çıkarılarak imara açıldı. Çatalca ve Eyüp orman kaybında Silivri'yi izlerken 2B'nin en az hışmına uğrayan ilçe Küçükçekmece ise 12 hektar orman alanı kaybetti.

Toplam yüzölçümü 365 bin hektarı bulan İstanbul ormanlarının şehre yakın bölümleri 2B uygulamalarının yanısıra işgallerle de tahrip edildi. İşgalcilere karşı 4 bin 590 tahliye davası açıldı. Bunlardan sadece bin 290'ı sonuçlandı. Diğerleri devam ediyor.

Tahsisler iptal edilsin

Orman talanını engellemek için kampanya düzenleyen meslek odaları, hazırladıkları raporlarla sorunu kamuoyuna ve yetkililere duyurmaya çalışıyor. Şehir Plancıları Odası, Orman Mühendisleri Odası ve Mimarlar Odası bir ortak birim oluşturarak su havzalarını büyüteç altına aldı. Orman Mühendisleri Odası ise uydu fotoğraflarıyla gelişmeleri takip ediyor. Odanın Orman Bakanı Nami Çağan'a gönderdiği rapor geçtiğimiz günlerde Fatih Ormanları'ndaki 65 dönümlük şaibeli tahsisin ortaya çıkmasına yol açtı. Araziye bin 150 villa inşa etmeye hazırlanan Nevzat Ak tutuklandı. Bu arada İstanbul ormanlarından 1093 hektar daha arazinin 2B'ye dayanarak şahıslara devredilmesi askıya alındı.

Orman Mühendisleri Odası Başkanı Kadir Erdin, 2B uygulamaları ve işgaller kadar turizm tahsisleri ve maden arama izinlerinin de sorgulanması gerektiğini söylüyor. Kemerburgaz'daki kömür madenlerinin doğayı ve ormanları tahrip ettiğini belirten Erdin ‘‘Turizm amacıyla 49 yıllığına kiralanan orman alanları da hızla lüks sitelere dönüştürülüyor, bu yolla ormanlar yok ediliyor’’ diyor.

1093 hektar askıda!

Fatih Ormanları'ndaki arazi skandalının ortaya çıkmasından sonra, Orman Bakanlığı, İstanbul'da 2B'ye dayanarak yapılan son orman tahsislerini büyüteç altına aldı. Orman niteliğini yitirdiği gerekçesiyle şahıslara devredilmek üzere olan toplam 1093 hektarlık arazinin tahsis işlemi durduruldu. Yedi ilçedeki 39 parsel arazi içinde en dikkat çekici tahsisler Kartal ve Pendik'te. Orman Bakanlığı Kadastro Daire Başkanlığı'nın verilerine göre Pendik'in Tepeören Köyü'nde 678 bin, Şehli Köyü'nde 76 bin metrekare alan tek kalemde orman dışına çıkarıldı. Kartal'ın Kurna Köyü'nde ise 15 yerde toplam 250 bin metrekare orman şahıslara tahsis edilmek istendi.

İSTANBUL'DA ORMAN DIŞINA ÇIKARILAN ALANLAR (HEKTAR)

Rekor Beykoz'da

ANADOLU YAKASI

Beykoz 3597

Ümraniye 1748

Şile 1690

Sultanbeyli 1530

Tuzla 1086

Üsküdar 900

Pendik 894

Kartal 352

Adalar 45

AVRUPA YAKASI

Silivri 1834

Çatalca 1016

G.O. Paşa 799

Eyüp 543

Sarıyer 356

Şişli 101

K.Çekmece 12

BİR YANDAN İŞGALCİ DİĞER YANDAN 2B

Hekimbaşı'ndaki ormanların bir bölümü işgalciler tarafından yok edildi. (Kırmızı hat içindeki yerleşimler) Diğer bölümü ise orman vasfını yitirdiği gerekçesiyle 2B kapsamına alındı. (Mavi hat içindeki alanlar)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!