Orman katliamına komik ceza

Güncelleme Tarihi:

Orman katliamına komik ceza
Oluşturulma Tarihi: Eylül 17, 1998 00:00

Haberin Devamı

Orman yakanlara uygulanan hapis ve para cezaları ‘caydırıcı’ nitelikte değil. Orman yangınlarına yol açanlara bir yıldan az olmamak üzere hapis ve 10 milyon liradan 50 milyon liraya kadar para cezası veriliyor.

Ormanlarda izin verilen ve ocak yeri olarak belirlenen yerler dışında ateş yakma veya ateşi söndürmeden mahalli terk etme ve ormanlara sönmemiş sigara veya yangına dolaylı yol açabilecek madde atma karşılığında, en az 1 yıl hapis ve 10-50 milyon lira arasında ‘ağır’ para cezası uygulanıyor.

Ormanlara 4 kilometre uzakta veya orman hudutları içinde anız veya benzeri bitki örtüsü yakmak yasak. Bu yasaklara uymayanlar, 1 yıldan aşağı olmamak üzere hapis ve 50-300 milyon liraya kadar ağır para cezasıyla cezalandırılıyor.

Tedbirsizlik ve dikkatsizlik ile orman yangınına sebebiyet verenlere, 2 ile 5 yıl arasında hapis ve 200 ile 500 milyon arasında ağır para cezası uygulanıyor.

Orman alanlarında yangın sonucu meydana gelen zarar büyük ise mahkeme, suça ait cezayı yarısına kadar, hafif ise yine yarısına, pek hafif ise üçte birine kadar eksiltebiliyor. Yangın bir kişinin hayatını tehlikeye koyduğu takdirde ceza dörtte bir oranında, ölüm meydana gelmişse ayrıca yarı oranında artırılıyor.

Kasten orman yakanlara 10-15 yıla kadar ağır hapis ve 500 milyon liradan 1 milyar liraya kadar ağır para cezası veriliyor. Kasten orman yakanlara, suçun işlenmesi nedeniyle yanan orman alanı 3 hektardan fazla olduğu takdirde verilecek ceza bir kat artırılıyor. Yangın bir şahsın hayatını tehlikeye koymuş ise verilecek ceza ayrıca bir kat yükseltiliyor. Ölüm meydana gelirse müebbet ağır hapis cezasına hükmediliyor.

Terör amacıyla bir örgüte mensup kişi veya kişilerce devlet ormanlarını yakanlar 24-30 yıl arasından ağır hapis, 5-10 milyar lira arasında ağır para cezasına çarptırılıyor. Yanan orman alanı bir hektardan fazla olduğu veya bir şahsın hayatını tehlikeye soktuğu takdirde, ceza bir kat yükseltiliyor. Ölüm meydana gelirse müebbet ağır hapis veya idam cezasına hükmedilebiliyor.

Anayasa'nın 169. maddesine göre, ormanları yakmak, ormanı yoketmek veya daraltmak amacı ile işlenen suçlar genel ve özel af kapsamına alınamıyor. Yine bu maddeye göre, yanan orman alanları hiçbir şekilde orman rejimi dışına çıkarılamıyor.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!