Orhan Pamuk davası düştü

Güncelleme Tarihi:

Orhan Pamuk davası düştü
Oluşturulma Tarihi: Ocak 23, 2006 00:00

Yazar Orhan Pamuk, "Türklüğe hakaret suçu"ndan yargılanmaktan kurtuldu. Adalet Bakanlığı, Şişli 2. Asliye Ceza Mahkemesi’ne gönderdiği yazıda, Orhan Pamuk hakkındaki dava ile ilgili yeni Türk Ceza Kanunu’na göre izin yetkisi olmadığı yönündeki eski yazısını yineledi.

Haberin Devamı

Şişli 2. Asliye Ceza Mahkemesi, yazar Orhan Pamuk hakkında “Türklüğü alenen aşağılamak” suçundan açılan davayı düşürdü.

Adalet Bakanlığı’nın yeni Türk Ceza Kanunu’na göre izin yetkisi olmadığı yönündeki yazısı üzerine Şişli 2. Asliye Ceza Mahkemesi, Orhan Pamuk hakkındaki davayı düşürdü.

Şişli 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde, hakkında "Türklüğü alenen aşağılamak" suçundan dava açılan yazar Orhan Pamuk, yargılamadan kurtuldu.Adalet Bakanlığı’nın gönderdiği yazı üzerine, dava dosyasını görüşen Şişli 2. Asliye Ceza Mahkemesi, davanın düşürülmesi kararı aldı.

Pamuk’un, İsviçre’de yayınlanan bir dergide yer alan röportajdaki sözleri nedeniyle "Türklüğü alenen aşağılamak" suçundan 3 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılandığı davanın ilk duruşması, 16 Aralık’ta yapılmış ve duruşma 7 Şubat tarihine ertelenmişti.

Haberin Devamı

MAHKEME HEYETİ TOPLANDI

Yazar Pamuk hakkında ”Türklüğü alenen aşağılamak” suçundan açılan davayı düşüren Şişli 2. Asliye Ceza Mahkemesi kararında, “Açıkça açıkça soruşturma ve kovuşturma izni verilmemiş olduğundan, izin şartının gerçekleşmemiş olması sebebiyle davanın düşürülmesine karar vermek gerekmiştir” denildi.
  
Adalet Bakanlığı'nın, yazar Orhan Pamuk'un İsviçre'de yayınlanan bir dergide yer alan röportajdaki sözleri nedeniyle “Türklüğü alenen aşağılamak” suçundan 3 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılandığı davayla ilgili “takibat izni” konusundaki yazısının ulaştığı Şişli 2. Asliye Ceza Mahkemesi Hakimi Metin Aydın ve Cumhuriyet Savcısı H. Hasan Bölükbaşı, sanığın gıyabında toplanarak dava dosyasını ele aldı.
  
Verilen kararda, 9 Şubat 2005 tarihinde işlenen suça ilişkin 30 Haziran 2005 tarihinde Orhan Pamuk hakkında “Türklüğü alenen aşağılamak” suçundan cezalandırılması için kamu davası açıldığı, celse arasında eylemin eski TCK'nın 159/1 maddesine uyabileceği olasılığına karşılık, kovuşturmanın hangi yönden yapılacağına ilişkin Adalet Bakanlığı'ndan izin alınması gerektiği için yargılamanın durdurulduğu hatırlatıldı.
  
TAKİPSİZLİK KARARI

Adalet Bakanlığı'nın, 19 Ocak 2006 tarihli yazısında daha önce bu konuyla ilgili karar verildiğini bildirdiği, bakanlığın gönderdiği her 2 kararda da yeni TCK uyarınca anılan suçtan dolayı takibat yapılmasının izne tabi olmadığını ifade ettiği anlatılan kararda, ”Eski TCK'nın 160/2. maddesine uygun soruşturma ve kovuşturma izninin verilmemiş olduğu anlaşılmıştır” denildi.
  
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Bürosu'nun da bu konuya ilişkin “suçun unsurları oluşmadığından takipsizlik kararı” verdiği hatırlatılan kararda, Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nin de “suç tarihinin yeni TCK'nın yürürlüğe girmesinden önce olması halinde Adalet Bakanlığı'nın iznine tabi olduğu, bu iznin verilmemesi halinde davanın düşürülmesine ilişkin yerel mahkemenin kararının doğru olduğuna dair” hükmünün de mahkemenin kararını doğruladığı kaydedildi.
  
KARAR

Haberin Devamı

Kararda, şöyle denildi:
  
“Mahkememizce, suç tarihi itibariyle ve izin müessesesinin şeklen bir usul kuralı olarak gözükmesine rağmen, aslında maddi ceza hukuku içinde düzenlenmiş bir müessese olduğu, maddi ceza hukuku ile sıkı sıkıya bağlı ve cezayı doğrudan etkileyici bir nitelik taşıdığı, bu itibar ile eylemin eski TCK 159/1. maddesine suç tarihi itibariyle uyması nedeniyle izne tabi olduğu, ancak gerek soruşturma esnasında, gerek kovuşturma esnasında yüksek bakanlıkça verilen yazıya atıfta bulunan yazılarla, açıkça soruşturma ve kovuşturma izni verilmemiş olduğundan, izin şartının gerçekleşmemiş olması sebebiyle davanın düşürülmesine karar vermek gerekmiştir.”
  
Kararda, yeni TCK uyarınca söz konusu suçtan dolayı takibat yapılmasının izne tabi olmadığının belirtildiği ve her 2 yazıdan da soruşturma ve kovuşturma için açık bir izin verilmediğinin mahkemece anlaşıldığı, bu sebeple CMK'nın 223/8. maddesi uyarınca kovuşturma şartı olan iznin Adalet Bakanlığı tarafından verilmemiş olduğu kabul edilerek davanın düşürülmesine karar verildiği vurgulandı.
  
İddia makamının da davanın düşürülmesini özetle istediği vurgulanan kararda, ihbarcılar ile avukatlarının davaya katılma taleplerinin reddine karar verildiği de ifade edildi.

Haberin Devamı

AB: ÖNEMLİ GELİŞME

Avrupa Birliği, Pamuk davasının düşmesini memnuniytle karşıladı.

AB'den yapılan açıklamada, davanın düşmesinin "önemli bir gelişme olduğu" kaydedildi.

AVRUPA MEDYASI: PAMUK DAVASININ DÜŞMAESİ MÜZAKERELERİ OLUMLU ETKİLER

Yazar Orhan Pamuk’a karşı Şişli 2. Asliye Ceza Mahkemesinde açılan davanın düşmesi, Avrupa basınında geniş yer buldu. AB'nin haber kanalı Euronews, Pamuk davasının düştüğüne dikkati çekerek, Türkiye’nin AB tarafından yazara karşı açılan soruşturma konusunda eleştirildiğini hatırlattı. Euronews Pamuk davasının düşmesi Türkiye-AB müzakere sürecini olumlu etkileyeceğinin de altını çizdi.

Haberin Devamı

İspanyol TVE ise yazar Pamuk’un karşı açılan davanın düştüğüne işaret ederek Ankara’daki hükümetin AB’den düşüncelerinden dolayı yazara karşı açılan davadan dolayı bir çok eleştiri aldığını vurguladı.

 

Fransız TV5 kanalı ise yazar Pamuk’a karşı açılan davanın düştüğünü belirterek Pamuk’un düşüncelerinden dolayı yargılanmayacağını bildirdi.

 

 

 

 

 

 

 

Edinilen bilgiye göre, Adalet Bakanlığı, yazar Orhan Pamuk’un, İsviçre’de yayınlanan bir dergide yer alan röportajdaki sözleri nedeniyle "Türklüğü alenen aşağılamak" suçundan 3 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılandığı dava ile ilgili takibat izni konusundaki kararını, mahkemeye gönderdi.

BAKANLIK ISRAR ETTİ

Bakanlık, 8 Haziran 2005’te mahkemeye gönderdiği, "1 Haziran 2005’te yürürlüğe giren 5237 sayılı yeni Türk Ceza Kanunu’nun ilgili hükümleri gereği takibat yapılması için izine ihtiyaç duyulmadığı, yetkinin mahkemelerde olduğu" görüşünü tekrar etti. Yazıda, "Bir önceki yazımızdaki görüşümüz devam etmektedir. Yetki yargınındır" denildi.

Davanın görülmesine, 16 Aralık’ta başlanmış, duruşma 7 Şubat’a bırakılmıştı. Bakanlığı bu son yazısı üzerine, mahkeme dava açılması için şartların oluşmadığını belirterek davayı düşürdü. Mahkemenin kararın gerekçesini bugün açıklayacağı belirtildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!