Orgeneral Özkök’ten olgunluk dersi

Güncelleme Tarihi:

Orgeneral Özkök’ten olgunluk dersi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 15, 2004 01:42

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök’ün, ‘Kıbrıs’ta karar halkın’, ‘Laikliği sonsuza kadar koruruz’ mesajlarını verdiği basın toplantısı, manşetlerde yer aldı.

Konuşmayı değerlendiren köşe yazarları da Paşa’nın ‘olgunluk ve akıl’ dersi verdiği görüşünde birleşti. İşte, Özkök Paşa’nın konuşmasından yansımalar...

Olgun bir komutan

Oktay EKŞİ

HÜRRİYET


Önce işin ‘usul’ tarafıyla başlayalım. Bir ülkenin Genelkurmay Başkanı (eğer o ülke demokratik sistemle yönetiliyorsa ve hukuk devleti ise) hangi nedenle Basın Toplantısı düzenleyebilir? Ortada fol yok, yumurta yokken Genelkurmay Başkanı’nın basın toplantısı yapmasını da hiç anlayamıyoruz. Özüne gelince: Sayın Özkök, siyasi içerikli bir görüş söylemedi. Anayasal düzene saygılı ve olgun bir komutan, dünyanın hangi demokrasisinde basının karşısına geçince ne söyleyecekse onu ifade etti. Bu tavrıyla kutlamaya değer bir tavır sergiledi.

Ertuğrul ÖZKÖK

HÜRRİYET


Çankaya olmaz mı?

Konuşmanın yadırgadığım tarafı şu oldu: Kendisini tahrik etmeye çalışan dar bir grup, onun Cumhurbaşkanlığı peşinde olduğu dedikodusunu yayıyordu. Serinkanlılığını kaybettiği tek an, bu dedikodulara verdiği cevap oldu. Kendisine böyle bir teklif yapma cüretini gösterecek kimsenin olmadığını söyledi. Bence bunlara hiç ihtiyaç yok. Bu ülke geçmişte cummhurbaşkanı adayı bulma konusunda çok kısır tartışmalar yaşadı, çok zorluklar çekti. Bu görevi hakkıyla yapacak devlet adamlarına ihtiyaç var. Onların cesaretini şimdiden kırmak Türkiye’nin menfaati olamaz.

Emin ÇÖLAŞAN

HÜRRİYET


Çok tarafsız kaldı!

Genelkurmay Başkanı dünkü basın toplantısında Kıbrıs konusunda renk vermeden, taraf olmadan konuştu. Annan Planı’na ‘tarafsız’ bakıyordu! Yararları vardı, sakıncaları vardı! Kendisine soruldu, bu plana evet veya hayır deyip demeyeceğini açıklamadı. Oysa kuvvet komutanları ve üst düzey komuta kademesi plana açıkça karşı çıkıyor. Genelkurmay Başkanı iyi bir diplomat! Değerli fikirlerini fazla açığa vurmak istemiyor. Belki çalışma arkadaşlarına söylüyordur da, medyanın önünde konuşmak istemiyor. Böylece hükümete yardımcı oluyor. Ne güzel! Hükümet açısından büyük şans!

G. CIVAOĞLU

MİLLİYET


TSK’da aklın sesi

Askerlik elbette ‘itaat mesleğidir’ ama aklın önderliğine itaatin... TSK’nın ‘artık her konuda EVET ve HAYIR gibi tavırlar koymayacağı’ mesajını veren ikinci söylem ise AB uyum sürecinde demokrasi anlayış çıtasını yükselten TSK’da zihniyet reformunu yansıtıyor. Kıbrıs konusunda hükümetle her konuda görüş birliğinin olmadığını belirtmekle yetinmek, ‘ama en doğru kararı ulusal iradeyi yansıtan TBMM’nin ve referandumla KKTC’nin vereceğine olan inancını’ açıklamak, TSK’nın demokrasiyi içselleştirmek göstergesidir.

Fikret BİLA

MİLLİYET


Sivillere mesaj verdi

Orgeneral Özkök’ün, Kıbrıs konusunda açıkladığı görüşler, Annan Planı’nın kabul edilmesini isteyen kesimlerce, hükümetin izlediği politikaya ‘destek’, reddedilmesini isteyen kesimlerce de ‘karşı çıkış’ olarak değerlendirilip sunulacaktır. Ancak her iki yorum da gerçeğin bir kısmını dışında bırakmış olacaktır. Özkök, ne tam ‘destek’ ne de tam ‘karşı çıkış’ sergilemiştir. Bu sözler her şeyi askerden bekleyen sivillere mesaj niteliğindedir. Sorumluluğun hükümete, kararın Meclis’e ait olduğu mesajı bunu göstermektedir.

Taha AKYOL

MİLLİYET


Medeni ve sorumlu tavır

Orgeneral Özkök, her zaman yaptığı gibi, medeni ülkelerde askerler nasıl konuşursa aynen öyle konuştu: Asker olarak, özellikle güvenlik açısından, elindeki verileri ortaya koydu, son sözü KKTC halkının ve TBMM’nin, yani siyasi iradenin söyleyeceğini ifade etti. Bu medeni ve sorumlu tavır, Türkiye’nin imajını güçlendirdiği gibi, Kıbrıs konusunda daha rasyonel ve dikkatli davranmamıza da elbette katkıda bulunacaktır.

Güngör MENGİ

VATAN


AB ülkesi komutanı gibi

Orgeneral Özkök, askeri siyasi iradenin üstünde bir güç olarak görmek isteyenleri hayal kırıklığına uğratacak açıklamalar yaptı. Kürsüde AB üyesi bir ülkenin Genelkurmay Başkanı’na yakışan bir sorumluluk, açıklık ve denge içinde davrandı. Böylelikle yalnız içimizdeki kışkırtıcıların değil, rejim üstündeki asker ağırlığı nedeniyle Türkiye’nin AB’ye alınamayacağını savunan dıştaki muhaliflerin de oyununu bozdu.

Nazlı ILICAK

TERCUMAN


Ufuneti dağıtmaya çalışıyor

Esasında hiçbir demokratik ülkede, askerler, siyasi merciden talimat veya izin almadan basın toplantısı düzenleyemez, ‘Biz laikliğin teminatıyız’ diye de ortaya çıkamaz. Genelkurmay Başkanı, demokrasiye özen gösteren bir asker olmasına rağmen, herhalde arkadaşlarının teşvikiyle, ara sıra konuşarak ufuneti dağıtmaya çalışıyor. Oysa, demokrasilerde askerler görüş belirtmezler. ‘İrticacı’ veya ‘bölücü’ diye halkı fişleyemezler.

Hakkı DEVRİM

RADİKAL


Çakmak’tan beri bir ilk

Benim yoğurtlu kebaba benzettiğim askerli demokrasimizde önemli bir dönüşüm yaşanıyor. Fevzi Çakmak’tan beri gelmiş geçmiş genelkurmay başkanları arasında demokrasiyi en içine sindirmiş olanı Orgeneral Hilmi Özkök’tür desem, itiraz eder misiniz? Kürsüde kasılmaya hiç gerek duymadan, böylesine rahat ve samimi -ve elbette o nispette inandırıcı, güven verici- bir Genelkurmay Başkanı görmenin hazzını, huzurunu söylemeden geçiştiremezdim. Demokrasimizin, daha öncesiyle kıyaslanamayacak kadar sağlıklı olduğunun işaretidir.

Bilal ÇETİN

VATAN


Hayır’cılara yanıt yok

Orgeneral Özkök’ün bu makama gelmesinden sonra TSK’daki üslup ve uygulama farkı çok açık biçimde görülüyor. Bugünkü üslup, demokratik cumhuriyete yakışan üslup. Özkök, bazı çevrelerdeki beklentilerin aksine ne siyasete yön vermeye çalıştı ne de Kıbrıs konusunda hükümeti eleştiren, süreci olumlu ya da olumsuz etkileyebilecek bir ima veya görüş ifade etti. Yine de sanki evet eğilimi ağır basıyor.

Rahim ER

TÜRKİYE


Bir denge unsuru

Konuşma topyekün değerlendirildiğinde terbiyeli üslup ile objektiflik ve sağduyu hakimdir. Genelkurmay Başkanımız, kendisi belirtmese bile Türk milleti, tecrübeli hissiyatı ile ondaki yapıcı, ılımlı ve sorumlu yönetim anlayışının farkındadır. Özkök Paşa bu tarafıyla bir denge unsurudur. Sürdürülebilir istikrar dengeli insanlarla mümkündür.

Nuri ELİBOL

TÜRKİYE


Türkiye’nin şansı

Sayın Özkök’ün KKTC halkının iradesine gösterdiği saygı ve Meclis’e duyduğu güven demokrat kişiliğini, demokrasiye olan inancını en iyi ifade eden yaklaşımdır. ‘TSK AB’ye karşı’ diyenler keşke bu kadar demokrat olabilseler. Türkiye’nin AB’den müzakere tarihi alabileceği bu dönemde Özkök’ün düşünceleri ülkemiz için bir şanstır.

Murat YETKİN

RADİKAL


‘Asker karşı’ lafı geçersiz

Orgeneral Özkök’ün dünkü çıkışı, Kıbrıs konusunda çözüm isteyen tarafın Türkiye olduğuna ilişkin uluslararası siyasi çevrelerdeki son kuşkuları da ortadan kaldırmış olmalı. Açıktan açığa değil ama, kulaklara fısıldama yoluyla diplomatik kuliste hep dolaşımda tutulan ‘Hükümet çözüm istiyor, ama asker karşı çıkıyor’ söylemi, Özkök’ün dünkü açıklamalarıyla geçerliliğini yitirmiş sayılabilir.

Erdal ŞAFAK

SABAH


Komutanın verdiği ders

Türkiye böylesine sağduyulu, soğukkanlı ve demokrat Genelkurmay Başkanı’na sahip olduğu için çok ama çok şanslı. Ve de müthiş zeki... Bir tuzak soruya Org. Özkök’ünkü kadar diplomatik ama o ölçüde ders verici, siyasal ihtirastan gözleri dönmüşlerin akıllarını başlarına getirecek bir cevap duydunuz mu? Org. Özkök’ün kuşku bulutlarını dağıtan değerlendirmeleri, 24 Nisan’daki referandumda Kuzey Kıbrıs’ta ‘evet’ oylarında patlama sağlayacak. Gerisini Rumlar düşünsün...

Ömer TARKAN

POSTA


Askerimizin alnından öpelim

Orgeneral Hilmi Özkök yüreklere su serpti. 28 Şubat’ta Adalet Bakanı olan Şevket Kazan mı, kepçe mi, süzgeç mi? Neydi bir zat vardı, onun tarafından darbe teşvikçiliğinden mahkemeye verilmiş 6 gazeteciden biri olarak ordumuzla bir kez daha iftihar ettim. Türkiye’nin en bilimsel, en güvenilir kurumu her zaman TSK oldu. Mustafa Kemal’in bize büyük bir armağanı da akılcılık. İstiareye yatıp sabah saçmalayan askerlerimiz olsaydı yanmıştık.

M. OCAKTAN

YENİ ŞAFAK


Arınç, Özkök kadar olamadı

Orgeneral Özkök bile Kıbrıs konusunda Arınç’tan daha ‘itidalli’ bir tavır sergiledi. Özkök askerin ‘evet’ ya da ‘hayır’ konusunda taraf olmadığını açıkladı. Mesela Özkök, ‘Kara Harp Okulu öğrencileri için Denktaş’a bir çağrı yapsanız, konferans verse uygun olmaz mı?’ sorusuna, ‘Benim bir anlayışım vardır. Son anda söylenmiş parlak fikirlerden daima korkarım’ cevabını veriyor. Keşke Meclis Başkanımız da ‘tarafsız’ olabilseydi.

Şakir SÜTER

AKŞAM


Ilımlı tavrı

zafiyet gibi görülmemeli


Özkök, ordunun sürekli gündemde kalması ve her konuda görüş açıklamasını isteyenlere karşı çıkıyor ki, çok haklıdır. Bu arada, Özkök kendisinin ‘ılımlı, demokrat’ tavrının ‘zafiyet’ gibi gösterilmesinin yanlışlığına dikkat çekerken, aylardır kulislere malzeme olan bir dedikoduya da satırbaşı açmakla bizce doğru yaptı.

Ö. Faruk GÜNEL

STAR


Kıbrıs için topu Meclis’e attı

Genelkurmay Başkanı, Annan Planı konusunda ‘bardağın boş’ tarafına bakmayı yazılı metne yerleştirirken, yanıtladığı sorulara ‘Planın olumlu tarafları da var elbet’ diyerek onları da saydı. Ama bunlar, ‘olumsuzluklar’ kadar net ve dikkat çekici olmadı. Yani ne ‘evet’i, ne de ‘hayır’ı, kesin bir dille ifade etmemeye özen gösterdi. Ve topu da TBMM’ye attı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!