Operasyonlara psikolog şartı

Güncelleme Tarihi:

Operasyonlara psikolog şartı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 21, 2002 01:57

Emniyet Genel Müdürlüğü, ilk kez, polis operasyonlarına standart getiren bir yönetmelik hazırladı. Polis, operasyona psikologsuz gidemeyecek. Çatışma riski varsa mutlaka özel tim de katılacak. Operasyonda yakalama dışında silah atışı yapılamayacak.

Emniyet Genel Müdürlüğü, polis operasyonlarında uyulacak kurallar hakkında ilk defa bir yönetmelik hazırladı.

ABD’deki uygulamaları hatırlatan yönetmeliğe göre operasyonlarda psikolog ve psikiyatristlerden faydalanılacak. Emniyet Genel Müdürlüğü Özel Harekat Daire Başkanlığı'nın hazırladığı ‘‘Operasyon Yönetmeliği’’ni, İçişleri Bakanı Rüştü Kazım Yücelen onayladı.

ARABULUCU PSİKOLOG

Operasyonlarda uzman emniyetçilerin olmadığı durumlarda psikolog, psikiyatrist veya bir doktor görevlendirilecek. Bu görevli operasyon sorumlusu ile hedef arasında irtibatı sağlayarak arabuluculuk yapacak.

Bu yönetmeliğin uygulanması için tüm emniyet teşkilatı hizmet içi eğitimden geçirilecek. Planlı gerçekleştirilen ve rehinelerin bulunduğu olaylarda yönetmelik eksiksiz uygulanacak. ‘‘Ani (tesadüfi) Operasyonlar’’ ile silahlı çatışma riski olmayan ‘‘Münferit Operasyonlar’’da yönetmelik uygulanmayacak. Ancak ‘‘Ani Operasyonlar’’ başlatılırken istihbarat biriminin hazırlayacağı ‘‘Acil Durum Planı’’ dikkate alınacak.

Silahlı çatışma riskinin bulunması durumunda bir harekat merkezi oluşturulacak. İstihbarat birimleri hedef şahısların kullandığı haberleşme cihazlarını etkisiz hale getirecek. Hedefe ait elektrik, su veya doğalgaz kesilecek. Operasyon sırasında bir ambulans ve itfaiye ekibi de hazır bulundurulacak. Operasyonun hiçbir aşamasında yakalama amacı dışında hiçbir personel tarafından atış yapılamayacak.

Kameralı operasyon hazırlığı

Operasyonlarda mutlaka özel harekat personeli olacak. Özel tim bulunmayan illerde ise merkezden takviye istenecek. Operasyon öncesi ilgili birim, istihbarat birimleriyle de irtibata geçerek hazırlık çalışması yapacak. Operasyon alanı tanımlanacak, operasyon alanı görüntülenecek. Hedefte bulunan şahıslar ve yanlarında silah, patlayıcı madde bulunup bulunmadığı, muhabere imkanlarına sahip olup olmadıkları araştırılacak. Cumhuriyet savcıları bilgilendirilecek ve talimatları alınacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!