Operasyonlar gece düzenleniyor

Güncelleme Tarihi:

Operasyonlar gece düzenleniyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 31, 1998 00:00

Haberin Devamı

Cumhuriyetin 75. kuruluş yıldönümünde uçak kaçıran hava korsanını son derece başarılı bir operasyonla etkisiz hale getiren Özel Harekât Timi'nin yetişme ve çalışma biçimleri kamuoyunda merak konusu oldu. 25 kişiden oluşan Özel Harekât Timi, herhangi bir uçak kaçırma olayına anında müdahale edebilmek için sürekli tatbikat yapıyor.

Teröristlerin gerçekleştirebilecekleri uçak kaçırma eylemlerine karşı özel olarak eğitilen Özel Harekât Timi üyeleri, operasyonlarını genellikle gece şartlarında düzenliyorlar. Özel Harekat Timi'nin çalışma biçimi şöyle:

Herhangi bir kaçırılma durumunda Özel Tim mensupları, uçağı çembere alıyorlar. Daha sonra, her türlü koşulda oyalama ve uçağa yaklaşma taktikleri uyguluyorlar.

Hava korsanın dikkatinin her hangi bir şekilde değişik bir yöne çekilmesine çalışılıyor.

Operasyonun kusursuz olması için çevre tamamen karartılıyor ve daha sonra özel tim mensupları, bir kedi çevikliğiyle hareket ediyorlar.

Tim mensupları, oyalama taktikleri sürerken hızla ve sessizce uçağa sızıyor.

Bu sızma eylemi, kimi zaman yolcuların değiştirilmesi, kimi zaman da pazarlıklar sırasında personelin yerine geçilmesi gibi, değişik yönetmelerle gerçekleştiriliyor.

Böyle bir değişimin ardından, verilen emirle çok kısa sürede uçağın kapıları dışarıdan açılıyor ve tim mensupları, 10-12 saniye gibi çok kısa bir zaman içinde önceden belirlenen hedefleri nokta atışları yapıyorlar.

Yetkililer, bu tür operasyonların en fazla 3 dakika içinde bitirilmesi gerektiğini vurguluyorlar.

Operasyon timleri 25 kişiden oluşuyor. Uçağın büyüklüğüne göre bu sayı azaltılıp çoğaltılıyor.

Önceki gece gerçekleştirilen operasyonda da Özel Tim mensubu polisler, çok başarılı bir sızma taktiği ile uçağa girdiler ve kimsenin burnu bile kanamadan teröristi 3 kurşunla etkisiz hale getirmeyi başardılar.

Özel Harekat'ın özel silahları

Operasyonu gerçekleştiren özel timler, ABD ordusunun da standart olarak kullandığı M-16 tüfeklerini kullanıyorlar. Ankara'daki operasyon sırasında M-16'ların yanı sıra, görevliler bir de 14'lü Browning tabanca kullandılar.

Rehine kurtarma operasyonlarına katılan özel timler, bu silahların dışında, M-16'nın üzerine monte edilen bombaatar, tahrip kalıpları ve göz yaşartıcı gaz da kullanıyorlar. Keskin nişancılık özelliklerinin kaybolmaması, soğukkanlılıklarını korumak ve ellerinin titrememesi için Özel Harekat timi'ne mensup polisler, sigara ve alkol kullanmıyorlar.

Esenboğa Havaalanı'ndaki operasyonda hava korsanının kalbine isabet eden ilk kurşunun M-16 tüfekle atıldığı anlaşıldı. Daha sonra isabet eden 2 kurşunun ise tabancadan çıktı.

Operasyon sırasında uçakta 5 keskin nişancı bulunuyordu. Korsana ilk ateşi açan sivil giyimli özel tim görevlisinin 7'nci sıradaki koltukta oturduğu belirlendi.

Tim polisleri, operasyon sırasında, bombanın etkisini azaltıcı özel battaniye de kullandılar. Eğer korsan, elindeki bombanın pimini çekseydi, özel tim görvlilerinden birisi, bomba battaniyesiyle bombanın üzerine atlayacaktı.

Kuşatma

Terörist, bir kısım tim mensupları ve görevlilerce oyalanırken direkt harekata katılan polisler, daha önce belirlenen bir plan dahilinde, bir kedi çevikliğiyle uçağı kuşatıp giriş noktalarına ulaşıyorlar.

12 saniyeleri var

Bir uçağa operasyon düzenleyen Özel tim polislerinin her şey için yalnızca 12 saniye zamanları var. Bu kısa zaman süresi içinde terörist ya da teröristleri, nokta atışı yaparak etkisiz hale getirmeleri gerekli. Yoksa hem yolcuların, hem de kendilerinin yaşamları tehlike altında...

Kedi gibi Çevik ve Sessiz

Özel Harekat Timi polisleri, bir kedi gibi çevik ve sessiz olmak zorunda. Bunun için de sürekli eğitim görüyorlar.

Eğitimler, bazen büyükkentlerin havalimanlarında tatbikat biçiminde gerçekleşiyor.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!