Opera severlere iki yeni yapım

Güncelleme Tarihi:

Opera severlere iki yeni yapım
Oluşturulma Tarihi: Aralık 10, 1998 00:00

Haberin Devamı

İstanbul Devlet Opera ve Balesi'nin bugün AKM Büyük Salon'da saat 20.00'deki galasında, birlikte sahnelenmesi gelenek haline gelmiş P. Mascagni'nin bir perdelik operası ‘‘Cavalliera Rusticana’’ ile R. Leoncavollo'nun iki perdelik operası ‘‘I Pagliacci’’ sergileniyor.

İstanbul Devlet Opera ve Balesi iki yeni prodüksiyonunu opera severlere sunuyor: P. Mascagni'nin bir perdelik operası ‘‘Cavalliera Rusticana’’ ile R. Leoncavollo'nun iki perdelik operası ‘‘I Pagliacci’’. G. Verga'nın bir öyküsünden alınan ve Sicilya'da geçen kıskançlık ve tutku dolu bir aşk hikayesini anlatan ‘‘Cavaliere Rusticana’’nın metni G. Targioni Tozzetti ve G. Menasci'ye ait. P. Mascagni'nin en tanınmış eseri olan ‘‘Cavalliera Rusticana’’ ilk kez 1890'da Roma'da sahnelenmiş. ‘‘I Pagliacci’’ ise 1892'de Milano'da ilk sahnelişinin ardından bestecisini hemen üne kavuşturmuş. Bu operanın metni de bestecisine ait. Konusuysa 1865'deki gerçek bir cinayet davasından alınmış.

Operadaki gerçekçilik akımının en seçkin örneklerini oluşturan bu yapıtlar 10 yıllık bir aradan sonra İstanbul seyircisiyle buluşuyor. ‘‘Cavalliera Rusticana’’ ile ‘‘I Pagliacci’’ operalarında orkestrayı Serdar Yalçın yönetiyor, koro şefi Yıldız Künutku, sahneye koyan Sümeray Arıman. Dekor Yücel Tanyeri'ye, kostümler Ayşegül Alev'e, ışık düzeniyse Bülent Darcan'a ait.

‘‘Cavalleria Rusticana’’da Leyla Demiriş, Jaklin Çarkçı, Meral Manizade, Ender Arıman, Hüseyin Likos, Bülent Külekçi, Nilgün Arda, Kevork Tavityan, Ahmet Öncül, Aylin Ateş ve Perihan Nayır dönüşümlü olarak rol alıyorlar. ‘‘I Pagliacci’’ deyse Erol Uras, Hüseyin Likos, Payam Koryak, Ayşe Sezerman, Evren Ekşi, Ahmet Öncül, Kevork Tavityan, Bülent Atak, Şamil Gökberk, Faruk Göker, Efe Kışlalı ve Cemil Özfırat rolleri paylaşıyorlar.

AKM gişe tel: (0212) 251 10 23

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!