Opera festivaline bilbordlu tanıtım

Güncelleme Tarihi:

Opera festivaline bilbordlu tanıtım
Oluşturulma Tarihi: Haziran 17, 2010 23:54

Haberin Devamı

Azra Akın ‘Aida’ olup Eminönü’nde şehri süpürdü, Burcu Esmersoy ‘Zaide’ olup Boğaz’da kağıt helva yedi, Yetkin Dikinciler ‘Fatih Sultan Mehmet’ olup gençlerle Tophane’de nargile içti, Beyazıt Öztürk ‘Sevil Berberi’ için poz verdi. Fotoğrafları çeken Mehmet Turgut da dahil herkesin gönüllü olarak çalıştığı projenin amacı 1. istanbul Uluslararası Opera Festivali’ne dikkat çekmek ve “Opera şehre iniyor” demek.

Deniz İNCEOĞLUDEVLET Opera ve Balesi’nin 60 yıllık geçmişinde ilk kez böyle bir şey oluyor. Genel Müdür Rengim Gökmen’in isteği ve girişimiyle 2 Temmuz’da istanbul’da başlayacak Uluslararası Opera Festivali’nin halkın daha fazla ilgisini çekmesi için reklam kampanyaları başlıyor. Bunun için üç hafta boyunca sahnelenecek 8 prodüksiyon için 8 ünlü, Mehmet Turgut’un objektifinin karşısına geçti. Yetkin Dikinciler Fatih Sultan Mehmet kostümüyle Tophane’de gençlerle nargile içti. Azra Akın, ‘Aida’ olup Eminönü Meydanı’nda güvercinler uçuşurken elinde süpürgesiyle köle kız olarak şehri süpürdü. Sedef Avcı, Saraydan Kız Kaçırma için üstünde Konstanse’nin elbisesi Yıldız Sarayı’nın önünde araç çevirmeye çalıştı. Burcu Esmersoy, Rumeli Hisarı’nın önünde Zaide kılığında kağıt helva yedi. Zuhal Olcay ‘Imeneo’, Esra Erol ‘Duvara Karşı’, Beyazıt Öztürk ‘Sevil Berberi’, Kubat ise ‘Köroğlu’ için poz verdi. Tüm isimler proje için gönüllü çalıştı.Öncelik Türklerianlatan operalarınDevlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü ve istanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti ortak projesi olan festivali Deniz Bank destekliyor. Yıldız ve Topkapı Sarayı, Rumeli Hisarı ve Cemil Topuzlu Açıkhava Tiyatrosu’nda üç haftada, sekiz eserle toplam 18 temsil verilecek. Genel Sanat Yönetmeni Yekta Kara 36 bin seyirciye ulaşmayı hedeflediklerini söylüyor: “Repartuvar geniş kitlelerin ilgisini çekecek şekilde seçildi. Hem bu amaçla örtüşen, hem de istanbul’da bu festivali yapıyor olmamızın bize yüklediği sorumluluk doğrultusunda Türkler’i konu alan operalara öncelik tanıdık.” Festivalde ankara, istanbul, izmir, antalya ve Samsun Devlet Opera ve Balesi yapımlarının yanı sıra Deutsche Oper Berlin ve Bremen Operası gibi önemli ve prestijli sanat kurumları da festivalde konuk topluluk.Duvara Karşı’dadavul sesleriDünyaca ünlü Türk rejisör Fatih Akın’ın altın Ayı Ödüllü “Duvara Karşı” filmi, Ludger Vollmer’in müzikleriyle operaya uyarlandı ve geçen sezon Bremen Operası tarafından sahnelendi. Türk ve Alman operacıların seslendirdiği eser, tıpkı filmde olduğu gibi iki dilde sahneleniyor. Besteci Vollmer, filmden çok etkilenip bu eser için bir süre istanbul’da kalıp Türk müziğini ve enstrümanları incelemiş. Bu sayede de eserde bağlama, zurna, kaval ve mey gibi çalgılar kullanılıyor.

Haberin Devamı

Michelangelo’nun beyin şifresiDIŞ HABERLER RÖNESANS döneminin ünlü İtalyan ressamı Michelangelo’nun Vatikan’daki Sistine Şapeli’nin fresklerine resmettiği Tanrı figürünün boğaz ve cüppelerinde anatomik organ görüntülerinin yer aldığı ortaya çıktı. abd’de Johns Hopkins Tıp Fakültesi’nden iki cerrah Ian Suk ve Rafael Tamargo ressamın 1508-1512 yıllar arasında çizdiği kainatın yaratılışını anlatan “Işığın Karanlıktan Ayrılması” resiminde insan beyni görüntüsü keşfetti. 500 yıl boyunca fark edilmeyen figürde insan beynin karmaşık yapısı “ustaca ve sinsice” resmedilmiş. Michelangelo’nun usta bir ressam, heykeltıraş, kaşif olduğu biliniyor. Ancak ressam anatomi merakını Papa Julius’un cezalandırma korkusundan gizli tuttu. Hatta bu yüzden tasarımlarını notlarını yok etti.

Haberin Devamı

Caravaggio’nun kemikleri bulunduBAROK sanat akımının ilk büyük sanatçısı İtalyan ressam Caravaggio’nun kemiklerinin bulunduğu öne sürüldü. italya’da dört üniversiteden katılan araştırmacılar önceki gün Toskana bölgesindeki bir kilisede bulunan kemiklerin 1571-1610 tarihleri arasında yaşamış ressam Caravaggio’ya ait olduğunu açıkladı. 400 yıl önce 38-40 yaşlarında vefat eden ressamın mezar yeri bilinmiyordu. Araştırmacılar bir yıl boyunca 1956 yılında çıkarılan yüzlerce yıllık kemiklerin incelendiğini, yüksek teknoloji kullanılarak DNA testi yapıldığını açıkladı. Ancak araştırmacılar kemiklerin ressama ait olabileceğinden yüzde 100 emin olmadıklarını söyledi.

Aşıkların izinde Akdeniz turu

Haberin Devamı

Marsilyalı mandola icracısı ve şarkıcı Sam Karpienia, solist ve etnomüzikolog Ulaş Özdemir, tonbak ustası Bijan Chemirani; Anadolu ve Güney fransa’dan yola çıkarak Akdeniz’i dolaşan, kimi zaman kutsal, kimi zaman dindışı içerikli, toplumsal konulardan bahseden ya da aşkı anlatan şarkıları yorumluyorlar. Konser bugün saat 20.30’da Nâzım Hikmet Kültür Merkezi’nde.

Şair Metin Demirtaş’a onur gecesi

antalya Büyükşehir Belediyesi ve antalya Kültür Sanat Vakfı (AKSAV), Türkiye’nin önde gelen edebiyat ödüllerinden biri olan Yunus Nadi Şiir Ödülü’nün bu yılki sahibi Antalyalı şair Metin Demirtaş adına “onur gecesi” düzenliyor. Bugün saat 18.00’de, Son Nokta Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilecek gecede, şair Metin Demirtaş’a Türk edebiyatına katkılarından dolayı teşekkür edilecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!