Onur gecemiz

Güncelleme Tarihi:

Onur gecemiz
Oluşturulma Tarihi: Şubat 07, 2001 00:00


Haberin Devamı

Fikret Ercan, Bekir Coşkun ve Hakan Denker ödüllerini aldı

TGC tarafından düzenlenen geleneksel Türkiye Gazetecilik Başarı Ödülleri dağıtıldı. Hürriyet'e, 1'inci Sayfa Düzeni, Köşe Yazısı ve Renkli Fotoğraf dallarında layık görüldüğü birincilik ödülleri verildi. Çok sayıda seçkin davetlinin katıldığı geceye, Cumhurbaşkanı Sezer mesaj gönderdi.

TGC (Türkiye Gazeteciler Cemiyeti) tarafından her yıl geleneksel olarak düzenlenen ‘Türkiye Gazetecilik Başarı Ödülleri’ sahiplerini buldu. Hürriyet Gazetesi Yazıişleri Müdürü Fikret Ercan 1'inci Sayfa Düzeni'nde, Bekir Coşkun Köşe Yazısı dalında, Hakan Denker de Renkli Fotoğraf dalında ödül aldı. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, geceye gönderdiği mesajda, Türk basınının, demokrasinin toplumun her kesimine yayılması konusunda etkin güç olmaya devam edeceğini belirtti. TGC Başkanı Nail Güreli, törende yaptığı açış konuşmasında ödüllerin, Türkiye'nin yaşadığı ilginç bir dönemde verildiğini vurgulayarak, ‘‘Medya-Siyaset-Ticaret ilişkilerinin tartışıldığı ve bunun yansımalarının çeşitli çevrelerde değişik açılardan yorumlandığı bir ortamda basının işlevini doğru ve dürüst olarak yerine getirebilmesi büyük önem taşıyor’’ dedi.

ÖZEL ÖDÜL

Gecede Mithat Bereket'in NTV'deki Pusula programında yayınlanan Çek Devlet Televizyonu'nda çalışan bir grup televizyoncunun tarafsız habercilik mücadelesiyle ilgili belgesel de sunuldu. Bereket'e ayrıca, Pusula programıyla, TGC Özel Ödülü verildi. Daha sonra, Hülya Alp, Prof. Dr. Nurçay Türkoğlu, Prof. Dr. Suat Gezgin, Ali Acar, Atilla Gökçe, Şakir Şad, Mehmet Türker, Turan Yavuz, Orhan Ayhan, Orhan Erinç ve Turgay Olcayto'dan oluşan Büyük Seçici Kurul'un yaptığı değerlendirme sonucu, 10 ana dalda verilen 27 ödül sahiplerini buldu.

GECEYE KATILANLAR

Atatürk Kültür Merkezi'nde önceki gece gerçekleştirilen ödül törenine, Devlet Bakanı Rüştü Kazım Yücelen, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Yaşar Okuyan, Spordan Sorumlu Devlet Bakanı Fikret Ünlü, MHP Genel Başkan Yardımcısı Şevket Bülent Yahnici, DSP Milletvekilleri Uluç Gürkan ve Ahmet Tan, DYP Milletvekili Turhan Tayan, İstanbul Valisi Erol Çakır, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna, TGC Başkan Yardımcısı ve Hürriyet Gazetesi Yayın Koordinatörü Seçkin Türesay, Hürriyet Gazetesi Yayın Danışmanı Doğan Hızlan, Beşiktaş Belediye Başkanı Yusuf Namoğlu, Eminönü Belediye Başkanı Lütfi Kibiroğlu, İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kemal Alemdaroğlu, İstanbul Milli Eğitim İl Müdürü Ömer Balıbey, Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ünsal Oskay ve TRT Genel Müdürü Yücel Yener katıldı.

İŞTE O SAYFA

Ödül getirdi

Hürriyet Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Fikret Ercan'a başarı ödülünü işte bu sayfa getirdi. Fikret Ercan'a, 1'inci Sayfa Düzeni dalındaki ödülü İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna tarafından verildi.

İŞTE O FOTOĞRAF

Time'a da kapak olmuştu

Renkli Fotoğraf dalında 17 Ekim 2000 tarihinde Hürriyet Gazetesi'nde yayınlanan ‘Vurulduğu An’ fotoğrafıyla ödül kazanan Hakan Denker'e ise ödülünü Türkiye Spor Yazarları Derneği Başkanı Atilla Gökçe verdi. Fotoğraf, ünlü Time Dergisi'ne de kapak olmuştu.



İŞTE O YAZI

Özgürlük günü...

3 Mayıs, Dünya Basın Özgürlüğü Günü'dür...

Oysa ilkesiz serbest piyasa ekonomisinde, basın asla özgür değildir ve olamaz...

Hükümetleri saptayan, iktidarları belirleyen, yasamayı-yargıyı dahi avucuna alan, kısacası devletin yerine geçen sermaye gücü karşısında basının özgür kalması olası mıdır?..

Ve basın o sermayenin bir parçası haline gelmişse...

Diyelim ki; önce ormanı kesip doğa suçu işledikten, peşinden üzerine kaçak üniversite kurup hukuku çiğnedikten sonra, işlediği suçu örtmeye uygun kanun çıkartabilen bir güç karşısında, neyin özgürlüğü?..

Hele hele o gücün vereceği reklamlarla yaşayabilen basından, bu gibi rezaletler karşısında ''tık'' bile çıkmazsa...

Özgürlük, nasıl?..

*

Gerçi basın zaman zaman direndi...

‘‘Canımı veririm de özgürlüğümü vermem...’’ diyenler olmadı değil... Ama onlar mizah hik yelerinde kaldılar:

Yazıişleri müdürleri toplanıp ‘‘Özgürlük elden gitmesin’’ dediler... Özgürlüklerini savunmak için de o gün iri harflerle şöyle bir başlık attılar:

‘‘Gözümüzü budaktan sakınmayız...’’

İkinci gün eski dizgi makinesinde hata olmuş, ‘‘gözümüzü’’ kelimesindeki ‘‘z’’ harfi yerine ‘‘t’’ harfi çıkmıştı..

Çünkü sermayeden yoksun makineler eskiydi...

Zaten bir daha seslerini çıkartmadılar...

*

Basın özgürlüğünün düşmanı sansürdür...

Gazetecinin dışındaki sansür bence çok önemli değildir... Nitekim sansürün en yoğun olduğu dönemlerde özgür gazeteciler görevlerini yaptılar...

Ben asıl gazetecinin bedenindeki sansürden korkarım... Ki bu çeşitli şekillerde ortaya çıkar:

Yalakalık...

Yağcılık...

Yalamak...

Kimdi o Süleyman Bey için ‘‘Beyefendinin saçları lüle lüle...’’ diye yazan... Oysa herkes biliyor ki beyefendinin saçı asla yoktu...

Sonuçta; bir yandan sermaye egemenliği, bir yandan basının sermayenin parçası olması, bir yandan içimizdeki canavar...

Basın özgür değildir, olamaz...

Zaten ilkesiz piyasa ekonomisi, televizyonları ile, basını ile kendi tutsak medyasını yaratmadı mı?..

Yarattı...

Bakan verdi

Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen törende, Köşe Yazısı dalında, 4 Mayıs 2000 tarihinde yayınlanan ‘Özgürlük Günü’ yazısıyla ödüle değer görülen Hürriyet Yazarı Bekir Coşkun ödülünü Devlet Bakanı Rüştü Kazım Yücelen'den aldı.

Diğer ödüller

HABER

Siyasal-Sosyal: Milliyet Gazetesi'nden Murat Ağca; 'Hayatın Yarışı'

Ekonomi: Milliyet Gazetesi'nden Nedim Şener; 'Naylon Fatura',

Çevre-Eğitim: Anadolu Ajansı'ndan Cengiz Halil Çiçek; 'Zeugma',

Kültür ve Sanat: Türkiye Gazetesi'nden Mehmet Nuri Yardım; 'Mezarı Kayıp Şairler',

Magazin: Milliyet Gazetesi'nden Semra Kardeşoğlu Kanar; 'Enkazdan Çıkan Aşk',

Spor: Sabah Gazetesi'nden Tayfun Bayındır; 'Taşçı'da Doping',

KÖŞE YAZISI

'Mendil Satan Çocuklar' başlıklı yazıyla Cumhuriyet Gazetesi'nden Hikmet Çetinkaya,

ARAŞTIRMA

Milliyet Gazetesi'nden Bilge Egemen 'Sahte Cennetin Gençleri' ve Cumhuriyet Gazetesi'nden Mehmet Faraç 'Batman'dan İstanbul'a Hizbullah',

RÖPORTAJ

Milliyet Gazetesi'nden Emin Karaca '12 Eylül Kaçakları' ve Cumhuriyet Gazetesi'nden Deniz Som, 'Çengelköyü'nde Bir Çınar',

SPOR

‘Spor Köşe Yazısı’nda, Milliyet Gazetesi'nden İslam Çupi, 'Namık Sevik'i Yeniden Anarken'.

‘Spor İnceleme’ dalında Vala Somalı, 'Türk Futbolu'nun Pelesi'ydi'

SAYFA DÜZENİ

‘İç Sayfa Düzeni’nde Cumhuriyet Gazetesi'nden Cüneyt Muharremoğlu, 'Spor Sayfası Düzeni'nde de Yeni Şafak Gazetesi'nden Hüsamettin Acar.

KARİKATÜR

Sabah Gazetesi'nden Salih Memecan, ‘Seri Bant’ dalında Yeni Şafak Gazetesi'nden Ali Galip Altuncul.

TELEVİZYON

BRT'den Güray Değerli ‘Kanser’ adlı haberiyle,

Haber Program: BRT'den Metin Gökçe; ‘65 Yıllık Gaziantep Belgeseli’

Belgesel: TRT Çocuk ve Gençlik Vakfı: 7 bölümlük ‘Cumhuriyet Treni’,

Kültür-Sanat Programı: TRT'den İsmet Yazı Emir ‘Yediveren Düşleri’

Kamera Çalışması: TRT'den Bekir Yıldızcı: ‘Osmanlı Devleti’nin Doğuşu'

Magazin: TRT'den Hüseyin Başusta-Ertuğrul Karslıoğlu ‘Ver Elini Anadolu’

‘Radyo Programı’ dalında TRT İstanbul Radyosu'ndan Çiğdem Işık-Kıvanç Nalça, Gülay Oktar ve Sevilay Yüksel; ‘Yılbaşı Özel Programı’

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!