Onuncu Yıl Marşı'na medyadan destek

Güncelleme Tarihi:

Onuncu Yıl Marşına medyadan destek
Oluşturulma Tarihi: Nisan 28, 1998 00:00

Haberin Devamı

Onuncu Yıl Marşı'nın Cumhuriyet Marşı olması yönünde yaptığımız öneri okurlarımız ve sanat çevrelerinden olduğu kadar medyadan da destek gördü. Kanal D ve NTV ana haber programlarında bu öneriyi desteklerken çeşitli köşe yazarları da kendi köşelerinde öneriyi desteklediklerini belirttiler.

Hakkı Devrim: Evet, Onuncu Yıl Marşı (Radikal, 26 Nisan)

Doğan Hızlan, Okur okumaz bütün yüreğimle katıldığım bir teklifte bulundu.

...

Teklife nazıl katılmam ki ben bu marşı 1933'te, yani bestelendiği yıl, Denizli Lisesi konferans salonunda öğrendim; babamla yanyana, şehirdeki bütün devlet memurlarıyla birlikte. Vali öyle istemişti. Onuncu Yıl Marşı ile birlikte Dağ Başını Duman Almış'ı ve İstiklal Marşı'nı da meşk etmiştik. Ankara'daki onuncu yıl kutlamalyarında çok başarılıydık.

...

Hızlan, ‘‘Ulusal ve duygusal bir rüzgarı yakalayan marş’’ diyor. Doğrudur. Elbirliği ile sahip çıkalım ve bu güzel marşı hak ettiği makama oturtalım!

Can Ataklı: 10. Yıl Marşı'na bu büyük ilgi neden? (Sabah, 27 Nisan)

Son zamanlarda dikkat ediyor musunuz, pek çok yerde Cumhuriyet'in 10'uncu yılında bestelenen 10. Yıl Marşı çalınıyor. Hatta Doğan Hızlan bu marşın Cumhuriyet Marşı olarak kabul edilmesi önerisini getirdi.

Özellikle resmi toplantılarda, okullarda, bazı yürüyüşlerde ve hatta diskoteklerde bile 10. Yıl Marşı'nı duyuyoruz. Bu marş çalarken gözleri sulanan generaller, yaşlı insanlar, duygulanan ve ağlayan öğrencilerle ilgili fotoğraflar belleklerimizde duruyor.

.....

30'lu yıllar Genç Cumhuriyet'in dünyaya başkaldırışının simgesidir, sembolüdür. O sembol bize ışık tutmalı, ama o günün koşullarına da özlem duyurmamalıdır.

Zülfü Livaneli: Alnımız açık mı ki... (Milliyet, 27 Nisan)

Birkaç gündür Onuncu Yıl Marşı'nın Cumhuriyet Marşı olarak kabul edilmesine ilişkin tartışmaları izliyorum.

Dostum Doğan Hızlan'ın önerisiyle başlayan ilgi, neredeyse bir kampanyaya dönüşecek.

Cumhuriyet'in 75. yıl kutlamaları için açılan yarışmaya iki yüze yakın güfte katılmış. Ancak jüri, hiçbirini yeterli bulmamış. Doğan Hızlan da yeni bir marş bestelenmesi yerine, Onuncu Yıl Marşı'nın kabul edilmesini öneriyor.

Ben bu öneriyi son derece yerinde buluyorum.

Yalnız, bunun nedeni Türkiye'de yetenekli söz yazarı ve besteciler bulunmaması değil.

Belki birileri çıkar Onuncu Yıl Marşı'ndan daha güzel bir güfte yazar, daha güzel bir marş besteler.

Ama dünyanın en yetenekli sanatçıları bile o ruhu bir daha yakalayamaz.

Çünkü o marş, yeni kurulmuş Cumhuriyet'in onuncu yılındaki inancı, coşkuyu, temizliği, saflığı, yurt sevgisini yansıtan bir marştır.

On yılda her savaştan açık alınla çıkmış olanların marşıdır.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!