Onu da yeniden yargılamak gerekli

Güncelleme Tarihi:

Onu da yeniden yargılamak gerekli
Oluşturulma Tarihi: Aralık 18, 2012 00:00

TBMM, asılarak idam edilen eski Başbakan Adnan Menderes hakkındaki mahkeme kararını kaldırma yönünde çalışırken, AK Parti İstanbul Milletvekili Enver Yılmaz da “Deniz Gezmiş’ler, Erdal Eren gibi idamla yargılanmaları şüpheli olanlar ile aynı durumdaki müebbet gibi ağır cezaları da yargılamanın yenilenmesi yoluyla yeniden ele alınması gerekir” dedi.

Haberin Devamı

İYİMAYA: MECLİS YETKİ ÜRETEBİLİR

Meclis Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya da şunları söyledi: “Meclis, olağanüstü dönem yargılamaları için anayasanın 9 ve 141’inci maddelerinden kaynağını alan bir yetki üretip o yargılamaların yenilenmesinin yolunu açabilir. Bu hem tarihin temizlenmesi olur hem de yargı tarihi bakımından anlamlı bir müdahale olur. Menderes ve arkadaşları, Deniz Gezmiş’ler. Hepsi için olur. 12 Eylül yargılamaları da var. Önemli olan insan, ideolojik mensubiyet aranmaz. Kriter, hak ihlali ve kamuoyunun kanayan vicdanıdır. Adnan Menderes olayında hak ihlali ve kanayan vicdan kriterinin, aynen Deniz Gezmiş olayında da olmadığını inkâr etmek mümkün mü?”

KUZU: DENİZ’İN DURUMU FARKLI

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu da “Gerekirse, bu konularla alakalı komisyon kurulabilir. Komisyon rapor hazırlar. Genel Kurul’da iadeiitibar adımı atılabilir” dedi. “Başka idamlar da gündeme gelebilir mi? Örneğin Deniz Gezmiş” sorusunu Kuzu, “Aynı şey değil. Suçlamalar, adam kaçırmalar, elçi kaçırmalar, belli yerleri yakmalar, banka soymalar. Bunlardan idam çıkar mı, çıkmamalıydı” diye yanıtladı.

Haberin Devamı

CHP: NÂZIM HİKMET VE GEZMİŞ DE

CHP İstanbul Milletvekili Melda Onur ise şöyle konuştu: “Haksızlığa uğramış olan Nâzım Hikmet, Deniz Gezmiş ve arkadaşlarına da iadeiitibar yapılmalı. Bu ülke uğruna hizmet etmiş, haksızlığa uğramış herkesten bahsediyoruz. Adnan Menderes de başbakan, hizmet etmiş ve haksızlığa uğramış.”            

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!