Onlar mayınları avlıyor

Güncelleme Tarihi:

Onlar mayınları avlıyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 27, 2007 00:00

Anti-Personel mayınlarının kullanımının yasaklandığı Ottawa Sözleşmesi'nin imzalanmasının üzerinden tam 10 yıl geçti. Anti-Personel Mayınlarının Kullanımının, Depolanmasının, Üretiminin ve Devredilmesinin Yasaklanması ve Bunların İmhası ile ilgili sözleşmeyle ilgili çalışmalar Eylül 1997'de Norveç'in başkenti Oslo'da tamamlanmış, sözleşme aynı yıl Aralık ayında 122 ülke tarafından imzalanmıştı. Sözleşme, 1999 yılında uygulamaya konuldu.

Haberin Devamı

İşte mayın avcıları.../Foto-Analiz

Bugüne dek 155 ülkenin imzaladığı anlaşmanın temel koşullarına, anlaşmaya dahil olmayan çok sayıda ülke de uydu. Bu yıl, Endonezya, Kuveyt ve Irak'ın da sözleşmeye dahil olmasına rağmen, büyük silah üreticileri ABD, Rusya ve Çin sözleşmeyi imzalamaya yanaşmayan ülkeler arasında yer alıyor.

Sözleşmeye dahil olan ülkeler, bugüne dek yaklaşık 4 milyon kara mayınını imha etti, her yıl mayınlar nedeniyle hayatını kaybeden ya da yaralananların sayısı ise geçen 10 yıl içinde 26 binden, 5-7 bin arasına geriledi.

Milyarlarca dolar harcanarak ileri teknoloji ile geliştirilen nükleer silahlar, Soğuk Savaş yıllarında insanlık için en büyük tehdit olarak görülürken bugünün tek kutuplu dünyasında azametlerini kaybetmeseler de eskisi kadar korkutucu görünmüyorlar. Artık savaşların denk güçler arasında değil de ordularla gerilla ve terörist grupların arasında cereyan eden bir yapıya kavuşması, ucuz ve düşük teknoloji bir silahı insanlığın en büyük düşmanı haline getirdi: Kara Mayınları…

Haberin Devamı

Kara mayınları nedeniyle bugüne kadar hayatını kaybeden ya da yaralanan insan sayının, Hiroşima ve Nagazaki'dekine denk olduğunu söylemek mümkün. 20'nci yüzyılın bütün savaşlarında yoğun şekilde kullanılan kara mayınları, yalnız kullanıldıkları savaş sırasında değil tıpkı nükleer silahlarda olduğu gibi savaş bittikten sonra da hayatları karartmaya ve döşendikleri bölgeleri kullanılmaz hale getirmeye devam ediyorlar. Yine de bu silahlardan kurtulmak, radyoaktif serpintiden kurtulmak kadar zor değil. Bugün dünyanın birçok bölgesinde kara mayınlarının temizlenmesi faaliyetleri büyük bir hızla devam ediyor. Ancak bu, çok riskli, pahalı ve zahmetli bir süreç.

Aylık Savunma Teknolojileri Dergisi MSI, insanlığın düşmanı kara mayınlarını avlayan mayın temizleme araçlarını derledi.

İşte o makinalar...

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!