Öncüpınar kapatıldı, Suriyeliler mayınlı bölgelerden geliyor

Güncelleme Tarihi:

Öncüpınar kapatıldı, Suriyeliler mayınlı bölgelerden geliyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 04, 2015 17:53

SURİYE sınırındaki Kilis’te bulunan Öncüpınar Sınır Kapısı güvenlik gerekçesiyle geçen 9 Mart’ta alınan kararla gelişlere kapatıldı. Halep kenti ve çevresinde muhalif grupların birbiri arasındaki çatışmalar ve Suriye rejiminin muhaliflere yönelik operasyonları arasında sıkışarak kaçan Suriyeliler ise Öncüpınar Sınır Kapısı’ndan geçiş yapamayınca yasak ve tehlikeye aldırış etmeden mayınlı bölgeleri aşarak Türkiye’ye gelmeye devam ediyor.

Haberin Devamı

Kilis’in karşısında bulunan Suriye’nin Halep kentinin Azez ilçesi ve bu ülkenin Türkiye’ye açılan en büyük kapılarından birisi olan Öncüpınar Sınır Kapısı’nın karşısındaki Es-Selame Sınır Kapısı, 2012 yılı Temmuz ayında yaşanan çatışmaların ardından Özgür Suriye Ordusu kontrolüne geçti. Stratejik öneme sahip olan Azez ve Es-Selame Sınır Kapısı’nı ele geçirmek için 2013 ve 2014 yılı içerisinde El-Nusra ve IŞİD güçleri Özgür Suriye Ordusu birlikleri ile çatıştı. Zaman zaman Kilis’te tedirginliğe de yol açan ve güvenlik gerekçesiyle Öncüpınar Sınır Kapısı’nın geçici olarak kapatıldığı şiddetli çatışmalara rağmen Özgür Suriye Ordusu, Es-Selame sınır kapısının kontrolünü diğer gruplara kaptırmadı. Ancak, geçen 9 Mart günü Türkiye çatışmaların ardından oluşan güvenlik gerekçesiyle Öncüpınar Sınır Kapısı’nı kapatarak Suriyelilerin buradan Türkiye’ye geçişini durdurdu.

Haberin Devamı

ÖLÜME MEYDAN OKUYARAK KAÇIYORLAR

Öncüpınar Sınır Kapısı’nın kapatılması nedeniyle geçiş yapamayan çatışmaların arasında kalan Suriyeliler, sınırın farklı noktalarında mayınlı sahaları aşarak Türkiye’ye gelmeyi sürdürüyor. Güvenlik güçlerinin engel olmaya çalıştığı kaçak geçişlere rağmen birçok Suriyeli, sınırın farklı bölgelerinden telleri aşarak Türkiye’ye giriyor ve daha önce ülkeye gelen tanıdıklarının yanına gidiyor. Tehlikeye aldırmadan sınırdan geçen ve yanlarında birkaç parça eşya ile Türkiye’ye gelen Suriyeliler, "Çatışmaların ortasında kaldık. Muhalifler birbiriyle savaşıyor, rejim güçleri de karadan ve havadan saldırıyor. Ölümden kaçarak Türkiye’ye geliyoruz. Sınır kapısı kapatıldığı için mayınlı bölgeleri geçerek kendimizi güvenli olduğu için Türkiye’ye ulaşıyoruz" diyor.

SURİYE’YE GİDİŞLERDE SORUN YOK

Türkiye’ye gelmek isteyenlere kapatılan Öncüpınar Sınır Kapısı ülkesine dönmek isteyen Suriyelilere ise hizmet veriyor. Günde ortalama 500 Suriyeli, çocuklarıyla ve yanlarına aldıkları eşyalarıyla işlemlerini yaptırdıktan sonra ülkelerine dönüyor. Geri dönen Suriyeliler, ülkelerindeki durumu göreceklerini ve çatışmaların kendilerini tedirgin etmesi halinde yeniden Türkiye’ye geleceklerini ifade etti.

Haberin Devamı

SINIRDA ÖNLEMLER ARTIRILDI

Son günlerde Suriye’den kaçışların artması üzerine sınır hattındaki güvenlik önlemleri de artırıldı. Sınır hattındaki Kilis’te, birçok noktada askerler zırhlı araçlarla önlem alırken, sıklaştırılan devriye görevi ile de kaçak geçişlerin önlenmesine çalışılıyor. Öte yandan sınır hattında IŞİD’in kontrolündeki bölgelerde ise askerlerin nöbet kulesi ve kulübeler yerine aynı bölgelere yapılmış olan mevzilerde nöbet tuttuğu da görülüyor.

KİLOMETRELERCE TIR KUYRUĞU

Öte yandan Öncüpınar Sınır Kapısı’ndan Suriye’ye gönderilmek üzere aktarma yapılacak yardım malzemeleri ile ticari malzeme taşıyan TIR’lar da bölgede kilometrelerce kuyruk oluşturdu. Yoğunlaşan çatışmalar nedeniyle Esselame Sınır Kapısı’nda aktarım yapılacak TIR’ların gecikmesinin Türkiye tarafından uzun kuyruklar oluşturduğu bildirildi. Bazıları 20 gündür bölgede bekleyen TIR şoförleri, Öncüpınar Sınır Kapısı’na Suriye TIR’larının gelmemesi nedeniyle kuyruk oluştuğunu ifade ederek, çatışmaların bir an önce sona ermesini istedi.

BAKMADAN GEÇME!