Önce tatil, sonra sınav

Güncelleme Tarihi:

Önce tatil, sonra sınav
Oluşturulma Tarihi: Şubat 09, 2002 15:36

İlköğretim ve ortaöğretim kurumlarında yarıyıl tatili başladı. Tatilin ardından öğrencileri yoğun bir sınav takvimi bekliyor. Uzmanlar, tatilin 'tatil yapılarak' geçirilmesini öneriyor. Tatilde, sinemalar, tiyatrolar ve eğlence merkezleri gençlere cazip programlar sunuyor.

İlköğretim ve ortaöğretim kurumlarında okuyan öğrenciler, 8 Şubat Cuma günü karnelerine kavuştu. Milli Eğitim Bakanlığı‘nın çalışma takvimine göre, 10 Eylül 2001‘de başlayan 2001-2002 eğitim-öğretim yılının ilk yarısı, 8 Şubat 2002 Cuma günü sona erdi. İlköğretim, ortaöğretim ve yaygın eğitim kurumlarında okuyan yaklaşık 16 milyon öğrenci ile 555 bin öğretmen, iki hafta süreyle tatil yapacak.

Kurban Bayramı yarıyıl tatilinin içinde, 22-25 Şubat günlerinde kutlanacak. 25 Şubat Pazartesi günü bayrama denk geldiği için, 2001-2002 eğitim-öğretim yılının ikinci yarısı 26 Şubat 2002 Salı günü başlayacak. 2001-2002 eğitim-öğretim yılı, 14 Haziran Cuma günü sona erecek.

2001-2002 eğitim-öğretim yılının ikinci yarısında, ilköğretim ve ortaöğretim kurumları öğrencilerini zorlu sınavlar bekliyor.

EĞLENİN, ÇALIŞMAYIN

Uzmanlar, 15 günlük yarıyıl tatilinde çocukların karne stresinden uzaklaşıp eğlenmelerini öneriyor. Marmara Üniversitesi Eğitim Fakültesi İlköğretim Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ayla Oktay, tatilin dinlenme zamanı olduğunu belirterek, birinci önceliğin eğlenceye verilmesi gerektiğini söylüyor: ‘‘Karneleri çok iyi olmasa da çocuklara tatili 'haram' etmeyin. Karne, çocuğun değeri karne ve notla sınırlı değil. Bunu unutmamak gerekiyor. Okulda daha az başarılı olabilir ama başka alanlardaki başarılarını da görmek lazım. Başarısız olduğu konularda yardımcı olmak, ama hayatını karartıcı bir tavır göstermemek lazım.’’

Prof. Dr. Oktay, tatilde çocukların iyi dinlenmeleri, iyi eğlenmelerini söyleyerek, tatil boyunca sinemaya, tiyatroya, müzeye gitmeleri, doğal çevrede tabiatla baş başa olmaları gerektiğini belirtti.

TATİL, SİNEMA REHBERİ

Yarıyıl tatili, tiyatrodan sinemaya uzanan geniş bir yelpazede çocukları sanatla buluşturacak.

Sinemalarda bu hafta 'Atlantis: Kayıp İmparatorluk' adlı animasyon film ve hem çocuklara hem büyüklere hitap eden Jean Reno‘nun oynadığı ‘Çılgın Konuklar' adlı komedi filmi vizyona giriyor. Kitabı çok tutulan ‘Harry Potter; Felsefe Taşı' adlı filmi göremeyen minikler için de 15 günlük tatil bir fırsat olacak.

Devlet, şehir ve özel tiyatrolarda çocuklar için birbirinden ilginç ve çok sayıda oyun var.

9-10-16-17-23-24 Şubat‘ta Gönül Ülkü & Gazanfer Özcan Tiyatrosu‘nda ‘Akıl Adası’, Beşiktaş Belediyesi Akatlar Kültür Merkezi‘nde ‘Beyaz Dişler Ülkesi’, Halis Kurtça Kültür Merkezi‘nde ‘Kurbağa Prens' sahnelenecek.

Bakırköy Belediye Tiyatroları ‘Masal’ adlı oyunu Yunus Emre Kültür Merkezi‘nde 9-10-23-24 Şubat‘ta, Altan Erbulak Sahnesi‘nde 16-17 Şubat‘ta, Avcılar Belediye Tiyatrosu ‘Mavi Kuş' adlı oyunu Barış Manço Kültür Merkezi‘nde 12-16 Şubat‘ta ‘Uzaylı Yumurcak’ adlı oyunu aynı yerde 15-17-19 Şubat‘ta sunacak. Müjdat Gezen Sanat Merkezi (MSM) tarafından sahnelenen ‘Oz Büyücüsü' adlı oyun, MSM Fenerbahçe Sahnesi'nde 9-16 Şubat'ta sahnelenecek.

İstanbul Devlet Tiyatrosu ‘Gökkuşağı Masalı’ adlı oyunu Taksim Sahnesi‘nde 10-16-24 Şubat‘ta, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi‘nde ‘Düşler Sirki Başlıyoor’ adlı oyunu, Fatih Reşat Nuri Sahnesi‘nde ‘Kedi ile Palyaço' ve ‘Çöp Canavarı’ adlı oyunları dönüşümlü olarak, Üsküdar Musahipzade Celal Sahnesi‘nde ‘Haydi Mars‘a Gidelim’ adlı oyunu, Kadıköy Haldun Taner Sahnesi‘nde ‘Tembel Memiş’ adlı oyunu, Gaziosmanpaşa Sahnesi‘nde ‘Kedi İle Palyaço' adlı oyunu, Ümraniye Sahnesi‘nde de ‘Benim Müçük Yıldızım’ adlı oyunu her cumartesi-pazar, miniklerle buluşturacak.


SİHİRLİ KUKLALAR GEZEGENİ


Her biri diğerinden farklı ve şaşırtıcı 200 dev oyuncak karakterinin, harika ışık oyunları içerisinde görülmemiş sirk numaraları gerçekleştirdiği ‘Magic Puppet Planet Show-Sihirli Kuklalar Gezegeni Şovu', yepyeni kuklalarıyla 8-13 Şubat arasında Mydonose Showland‘de tekrar sahneleniyor.

Olağanüstü ritmi ve müzikleri ile çocukların olduğu kadar büyüklerin de ilgisini çekecek bir şov olarak nitelendirilen Magic Puppet Planet Show, aynı zamanda fuayede düzenlenecek ‘Çocuk Karnavalı'yla renklenecek.

Şov öncesi ve sonrası düzenlenecek Çocuk Karnavalı‘nda pamuk helva, mısır, macun standları; maskotlar, animatörler, yüz boyama, oyun alanları, baloncular bulunacak.

Magic Puppet Planet gezegenini ziyaret eden Bercy isimli bir uzay gemisinin, yardımsever kılavuzları Tatlı Betty ile gezegenin kötü yaratıkları Beurks'lara karşı yaşadığı heyecan verici ve eğlenceli maceralarını anlatan gösteri, 30 oyuncu tarafından sergilenecek.

Paris‘te 12 bin kişilik salonda 5 sezondur kapalı gişe oynayan, izleyenlerin de katılımının sağlandığı interaktif şov, tüm çocukların sahneye davet edildiği ve tüm karakterlerle dans ettiği ‘Fantastic Disco' ile son buluyor.


SINAV TAKVİMİ

İkinci yarıyıl başlangıcı 26 Şubat 2002

Merkezi Değerlendirme Sınavı 22 Mart 2002

Açıköğretim Lisesi Sınavları 25-26 Mayıs 2002

Özel Okullar Sınavı 2 Haziran 2002

Orta Öğr. Krm. Öğr. Seçme ve Yer. Snv. 9 Haziran 2002

Öğrenci Seçme Sınavı 16 Haziran 2002

Devlet Parasız Yatılılık ve Burs. Snv. 22 Haziran 2002

ÖSS Yabancı Dil Sınavı 23 Haziran 2002
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!