Önce Ecevit

Güncelleme Tarihi:

Önce Ecevit
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 03, 1999 00:00

Haberin Devamı

57. hükümet için dün düğmeye basıldı. Cumhurbaşkanı Demirel, liderlerle ayrı ayrı görüştü. Hükümet için görevlendirmede önceliğin Ecevit'e verileceği görüşü ağır bastı. MHP lideri Devlet Bahçeli de, önce Ecevit'e görev verilmesi gerektiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, 18 Nisan seçimleri sonrası kurulacak 57'nci hükümet için dün düğmeye bastı. Meclis'te grubu bulunan parti liderleriyle Köşk'te ayrı ayrı görüşen Demirel, nasıl bir hükümet kurulabileceği konusundaki görüşlerini sordu. Görüşler görevlendirmede önceliğin Ecevit'te olacağı üzerinde yoğunlaşırken, kurulacak hükümetin uzlaşmacı ve istikrarlı olması gerektiği vurgulandı. Demirel'in ilk ziyaretçisi randevusuna 15 dakika erken gelen DSP lideri Bülent Ecevit oldu. 35 dakika süren görüşmenin ardından gazetecilerin karşısına çıkan Ecevit, Cumhurbaşkanı'nın yönelttiği, ‘Nasıl bir hükümet modeli’ sorusuna ‘‘Ben bu konuda değişik seçeneklerin bulunduğunu belirttim. Eğer bize bir görev düşerse uyumlu bir hükümetin oluşmasına gereken katkıyı yapacağımızı söyledim’’ yanıtını verdiğini belirtti.

BAHÇELİ: ÖNCELİK DSP'NİN

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli görüşmeye Genel Başkan Yardımcıları Tunca Toskay, Sadi Somuncuoğlu ve Genel Sekreter Yardımcısı Murat Sökmenoğlu ile birlikte geldi. Yarım saat süren görüşmenin ardından, ‘‘İstikrar sağlayıcı, uyumlu, kalıcı ve yeterli Meclis desteğine sahip bir hükümet’’ oluşumundan yana olduklarını belirten Bahçeli, böyle bir oluşuma her türlü katkıyı yapacaklarını vurguladı. Görevlendirmede önceliğin DSP olduğu inancını taşıdıklarını kaydeden Bahçeli, nasıl bir hükümet ortaya çıkacağının Ecevit'in temasları sonunda netleşeceğini bildirdi..

YILMAZ: AZINLIĞA KARŞIYIZ

ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz ise Demirel'in yarın (bugün) hükümeti kurma konusunda bir görevlendirmeye gideceği izlenimi edindiğini belirterek, ‘‘Eğer hükümet teşkilinde ANAP'ın katkısına ihtiyaç olursa, öneri gelirse, bunu partimizin değerlendireceğini ifade ettim’’ dedi. Bir soru üzerine azınlık hükümetinin Türkiye için yanlış olacağını kaydeden Yılmaz, bu konuda ‘‘acı bir tecrübe’’ yaşadıklarını vurguladı. Yılmaz, ‘‘Zaten bizim dışımızda bir çoğunluk sağlanırsa bize de ihtiyaç kalmaz’’ dedi

ÇİLLER: GÖREVİMİZ MUHALEFET

Demirel son olarak DYP Genel Başkanı Tansu Çiller'i kabul etti. Çiller, milletin kendilerine ‘‘muhalefet’’ mesajı verdiğini belirterek, ‘‘Hükümet konusunda DYP talep içinde olmaz. Bir ihtiyaç doğarsa DYP yetkili ve ilgili kurullarında değerlendirilir’’ dedi. ‘‘Kısır çekişmeden’’ çıkan Meclis'in, uzlaşma içinde çalışmasının milletin beklentisi olduğunu ifade eden Çiller, DYP olarak son derece uzlaşmacı bir tutum içinde olacaklarını bildirdi. Çiller, Yılmaz ile görüşüp görüşmeyeceklerinin sorulması üzerine de, ‘‘Böyle bir şey için çok erken’’ karşılığını verdi.

Liderlerle görüşüp, Meclis'e gitti

Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, parti liderleriyle Çankaya Köşkü'nde görüştükten sonra Meclis'e gitti. Demirel'i TBMM'ye gelişinde en yaşlı ikinci üye olan FP İstanbul Milletvekili Süleyman Arif Emre, askeri törenle karşıladı. Emre, locada oturduğu sürece Demirel'e eşlik de etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!