Önce ‘doğru’ bilgi sonra ‘yol temizliği’ ve nihayet ‘anayasa’

Güncelleme Tarihi:

Önce ‘doğru’ bilgi sonra ‘yol temizliği’ ve nihayet ‘anayasa’
Oluşturulma Tarihi: Haziran 02, 2016 21:01

Temeli 4 ay önce CHP ve HDP milletvekilleri ile aydınlar tarafından atılan Önce Demokrasi Girişimi, önceki gün İstanbul’daki Taksim Hill Otel’de ‘Önce Anayasal Demokrasi’ konulu sempozyum düzenledi. Sempozyumda, Türkiye’nin anayasa ve başkanlık gündemi mercek altına alındı.

Haberin Devamı

ÜÇ KATMANLI KİRLİLİK

Sempozyumun birinci bölümünde konuşan Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu, “Anayasanın muhatabı olan yasama, yürütme ve yargı erkleri, görev ve yetki sınırlarını aşmak suretiyle hak ve özgürlükleri ihlal etmeye devam ederken, 1982 Anayasası’nı bunun nedeni olarak göstermek için yarattıkları bilgi kirliliğine hayır” dedi.

Kaboğlu, toplumun bugün üç katmanlı kirlilikle karşı karşıya bulunduğunu, bunların ‘bilgi, yol ve hedef kirliliği’ olduğunu söyledi. “Şu halde önce ‘doğru’ bilgi sonra ‘yol temizliği’ ve nihayet ‘anayasa hedefi’” diyen Prof. Dr. Kaboğlu, bunun için de doğru bilgi temelinde bir anayasal kamuoyuna ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Prof. Dr. Kaboğlu, “Türkiye’nin anayasal durumu, dünü ve bugünü üzerine gerçek ve bilimsel bilgi için, bilgi iletme görevi ve bilgilenme hakkı ile karşılıklı olarak bilgi iletişimi ve paylaşımı temeldir. Bu, sadece Türkiye üzerine değil, karşılaştırmalı anayasa hukuku ve siyaset bilimi verileri için olduğu kadar insan hakları, Avrupa hukuku ve uluslararası hukuk verileri için de geçerlidir” dedi.

Haberin Devamı

İkinci bölümde ise Türkiye’de temel hak ve özgürlükler, laiklik, demokratik anayasanın olmazsa olmazları, hükümet istikrarı ile siyasi istikrar arasındaki ilişki ile Fransa ve Portekiz’deki başkanlık sistemleri konuşuldu. Portekiz Lusiada Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Jose E. L.Z. Pavia, 1974’teki Karanfil Devrimi’yle askeri vesayetten demokrasiye yumuşak geçişi anlattı. Grenoble Üniversitesi’nden Prof. Dr. Jean Marcaou, ‘Fransa’da Cumhurbaşkanı Parti Yöneticisi mi’ konuşmasında yarı başkanlık sisteminin işleyişi hakkında bilgi verdi. Sempozyumda ayrıca Bahçeşehir Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Didem Yılmaz, Yeditepe Üniversitesi’nden Prof. Dr. Sultan Üzeltürk, Marmara Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Tolga Şirin, Koç Üniversitesi’nden Prof. Emrah Oder ile Doç. Dr. Murat Somer, Bilgi Üniversitesi’nden Prof. Dr. İlter Turan, Anadolu Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Bülent Yücel de konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!