Ömer Çelik: İsrail özür dilemezse kriz derinleşir

Güncelleme Tarihi:

Ömer Çelik: İsrail özür dilemezse kriz derinleşir
Oluşturulma Tarihi: Haziran 19, 2010 17:42

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik başkanlığındaki AK Parti heyeti Washington temaslarını tamamladı. Çelik, 5 gün süren temaslarını Türk gazetecilere değerlendirdi. Washington'da beklenenden daha fazla isimle görüştüklerini belirten Çelik, “Bu gezi bizim açımızdan amacına ulaşmıştır. Pozisyonumuzu Amerikalı muhataplarımıza ilettik” dedi.

Haberin Devamı

AK Parti heyeti, Senatörler Howard Berman ve Jim DeMint, Temsilciler Meclisi üyeleri Brad Miller, Bill Shuster, Ron Klein, Mike McMahon, Ed Withfield ve Steve Cohen, Dışişleri Bakanlığı müsteşar Yardımcısı Phil Gordon, ABD Başkanı Obama’nın özel danışmanı Elisabeth Sherwood Randall, Istihbarat Komitesi Başkanı Mike Thompson ve ABD Eski Dışişleri Bakanı Madeline Albright ile görüştü. Görüştükleri isimlerin ‘Türkiye ve ABD arasında bir kriz var mı?' sorusuyla karşılaştıklarını anlatan Çelik, 2 ülke arasındaki yöntem farklılığını muhataplara hatırlattıklarını belirtti. Çelik, “Türkiye ile ABD arasında kriz var' diyen muhataplarımıza, Türkiye- ABD arasında belli olaylarda yöntem farklılığı olduğu ama esasa ilişkin bir kriz olmadığını söyledik” dedi.

Haberin Devamı


Ziyaretin ikili ilişkileri yumuşatma ya da sertleştirme amacı taşımadığını vurgulayan Çelik, “Biz sadece görüşlerimizi anlatmaya, pozisyonumuzu net ifade etmeye ve görüşlerimizi paylaşmaya geldik. vereceğimiz mesajları fazlasıyla verdik. Bu çalışmalarımız sürecek” diye konuştu. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik, İsrail’in Mavi Marmara gemisine yönelik saldırısını hiçbir şekilde unutmayacaklarını, Amerikalı muhataplarına aktardıklarını söyledi.
‘Mavi Marmara' gemisinde 9 kişinin öldüğü saldırıyı Türk tarihinin en trajik olaylarından biri olarak nitelendiren Çelik, bu saldırıyı unutmaları ya da olayın ağırlığını hafifletmenin mümkün olmadığını vurguladı. Türkiye'nin pozisyonunu temasları süresince net anlattıklarını belirten Çelik, “İsrail özür dilemez ve uluslararası bağımsız araştırma komisyonunun kurulmasına destek vermezse Türkiye-İsrail ilişkilerindeki kriz daha da derinleşecektir. Türkiye ve İsrail uluslararası tüm platformlarda karşı karşıya gelecektir” dedi.


İsrail'in yaşananlar nedeniyle özür dilememesi ardında kötü niyet olduğunu belirten Çelik, NATO'yu da uluslararası komisyon talebine yeterli destek vermemesi nedeniyle eleştirdi. Çelik, “Maalesef uluslararası bir soruşturma komisyonu kurulmasına destek verme konusunda NATO’daki müttefiklerimiz olumlu tavır sergilememiştir. Bu bağlamda İsrail’in kendi kendine kuracağı komisyonun bizim açımızdan hiçbir kredibilitesi yoktur” dedi.
ABD yönetimine bağımsız komisyon kurulmasına destek olmaları çağrısını yinelediklerini anlatan Çelik, bu gerçekleşmezse Türk İsrail ilişkilerinin daha da kötü duruma gelmesine katkı sağlamış olacaklarını hatırlattıklarını belirtti.

Haberin Devamı


Türkiye - İsrail krizinin ardından Washington’da Türkiye’ye yönelik artan eleştiriler de Çelik’e hatırlatıldı. Çelik, Amerikalı muhataplarına bu tarz girişimleri engellemeleri gerektiğini söylediğini ifade etti. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Çelik, şöyle konuştu:“İsrail'in Türk- Amerikan ilişkilerine ambargo koyma gibi faaliyeti var, bunu gözlemliyoruz. Buradaki muhataplarımıza bu girişimi engellemelerini ve bunu cesaretlendirmemeleri gerektiğini söyledik. Bir takım basiretsiz politikacıların şirazesinden çıkmış bazı beyanlarının Türk İsrail ve Türk Amerikan ilişkilerinin önemini bilmeyenlerin bir takım günlük tepkileriyle bu ilişkilerin zedelenmesine gidecek bir yolun açılmaması gerekir.”

Haberin Devamı


İsrail'in Türkiye ile ilişkilerinde sorunun Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'dan kaynaklandığına dair propaganda yaptığını bildiren Çelik, Erdoğan'ın tepkisinin milli iradeyi yansıttığını söyledi. “Erdoğan ve Netanyahu hükümetleri işbaşında kaldığı sürece iki ülke ilişkileri düzelmez” yorumları yapıldığını hatırlatan Çelik, “Bu ifadeyi kim kullanmışsa Erdoğan hükümeti ile Netanyahu hükümetini kim aynı kefeye koymuşsa bunlar insanlarımızı öldüren İsrail askerleriyle öldürülen insanlarımızı da aynı kefeye koyuyorlar demektir. Bir insan ayın zamanda hem zalimden hem mazlumdan yana olamaz” diye konuştu.


Çelik, AK Parti heyetinin Washington temasları süresince İsrail gibi İran konusunun da önemli konu başlıklarından biri olduğunu söyledi. ABD’li muhataplarının kendilerine Türkiye'nin BM Güvenlik Konseyi'nde kullandığı hayır oyunun anlamanı sorduklarını belirten Çelik, “Hayır' oyunun anlamını sordular. Bunun bir krize işaret edip etmediğini sordular. Biz de kendilerine İran’ın nükleer araştırmalarıyla ilgili Türkiye'nin yürüttüğü müzakereden, varılan anlaşmadan sürekli haberdar olduğunu, Başkan Obama'nın 20 Nisan'da Başbakan Erdoğan'a gönderdiği mektupla anlaşmanın içeriğinin yüzde 100 uyumlu olduğunu anlattık” dedi.

Haberin Devamı


Türkiye’nin BMGK'daki oylamada kendi müttefiklerine karşı İran'dan yana tercih kullanmadığını belirten Çelik, eksen kaymasının söz konusu olmadığını söyledi. Türkiye'nin amacının ortak değerlere hizmet etmek olduğunu vurgulayan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik, “Bu noktadan baktığımızda eksen kaymasından değil tam tersine eksenin yerli yerine oturmasından bahsedebiliriz. Eksen tam yerine oturmuştur. Omurgadaki bazı disk kaymaları tedavi edilmektedir. Türkiye’nin komşularıyla Ortadoğu ile yada Doğu ile ilişkilerini geliştirmesine hiç kimsenin itiraz etmesi mümkün değildir. Çünkü bunların hepsi barış projesidir” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!