‘Ölüyorum’ dedim Annem bilse göndermezdi

Güncelleme Tarihi:

‘Ölüyorum’ dedim Annem bilse göndermezdi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 16, 2014 01:42

Tüm dünya onu Irak Parlamentosu’nda “Bizi IŞİD’ten kurtarın” diye haykırarak yaptığı çıkışla tanıdı.

Haberin Devamı

Sesini dünyaya duyurmaya başaran Ezidi Milletvekili Viyan Dahil, Irak’ın kuzeyindeki Şengal bölgesinde IŞİD’in saldırılarından kaçan Ezidilere yardım götüren helikopterin düşmesiyle mucize eseri hayatta kaldı. İstanbul’a getirilen ve Amerikan Hastanesi’nde tedavisi süren Dahil, yaşadığı şoku halen üzerinden atamamış. 6’sı kız 9 kardeşin en büyüğü olan Dahil, başucunda bekleyen annesinin gözlerine bakıp, “Helikoptere bindiğimi anneme söylememiştim. Söylesem, kızar göndermezdi” diyerek, “Bir daha binmeyeceğim” diye söz verdi. Bir hafta önce ailesiyle birlikte Antalya ve İstanbul’a tatile gelen Irak Parlemantosu’nun tek Ezidi Milletvekili olan Dahil, ülkesine döndüğü günün ertesinde, helikopter kazası yaşadı. Hakkâri doğumlu doktor babası Dakheel Saeed Hüseyin ve annesi Naviman Hüseyin’in başından ayrılmadığı Dahil, yaşadıklarını şöyle anlattı:

Haberin Devamı

‘HELİKOPTERDE DEĞİLİM’ DEDİM

“İlk başta dağda 8 gün kalmış insanlara yardım amacıyla yola çıkmıştım. Onları alıp gelecektim. Helikopter düştüğünde ‘Ölüyorum’ dedim. Düştüğümüz bölgede Kürdistan askerleri yardıma koştu. Peşmergeler helikopterin nasıl düştüğünü görmüşler. Düştüğümüzde yardım gelene kadar ölmemeye çalıştım. Bayılacak gibi oluyordum, derin derin nefes alıp ne kadar çok hayata tutunursam, yaşama şansım olur diye düşündüm. O anda bütün hayatım film şeridi gibi gözümün önünden geçti. Helikoptere binip dağdakilere yardım götüreceğimi anneme söylememiştim. O yüzden ilk aklıma gelen annem oldu. O anda, annemin bana ‘Neden gittin’ diye kızacağını düşündüm. İlk yardım yapılıp hastaneye kaldırılırken, bize yardım edenlerden birinin telefonunu alıp babamı arayarak, ‘Ben düşen helikopterde değildim’ dedim. Babam çok sevindi. Düştüğümden haberleri yoktu. Ancak daha sonra televizyonlardan durumu öğrenince, arabaya atlayıp sınıra geldiler. Dayım, daha önce yetişti. Benimle birlikte uçakla İstanbul’a geldi. Annem ve babam aynı uçağa yetişemeyince, ertesi günkü uçakla gelebildiler. Önce Zaho’da bir hastaneye kaldırıldım. Oradan ortopedi bölümü olan bir hastaneye götürdüler, sonra direkt Türkiye’ye geldim. Zaho’daki hastanenin önünde binlerce insan toplanmıştı sağlık durumumu öğrenebilmek için. Burada da çok ziyaretçim var ama hepsini karşılayamıyorum, çok çabuk yoruluyorum. Dışişleri Bakanı Davutoğlu başta olmak üzere TBMM’den çok sayıda milletvekili ve belediye başkanları aradı. Buradan beni sevenlere çok teşekkürlerimi iletiyorum.”

Haberin Devamı

SESİMİN DUYULDUĞUNA SEVİNDİM

Irak Parlemantosu’nda, izleyenleri gözyaşlarına boğan çıkışıyla sesini tüm dünyaya duyurduğu için sevincini dile getiren Dahil, bir daha aynı şekilde helikoptere binip binemeyeceği konusunda kararsız: “Bir daha binmeyeceğim. Çünkü annem izin vermeyecek. O korku içimde, şimdilik düşünmüyorum. Ancak, bölgemizde yaşanan zülmu anlatmak için sesimin duyulduğunu hissettiğimde sevindim. İlk başta Irak, Kürdistan, Amerika ve Fransa olmak üzere tüm dünya elini uzattı. Türkmen bir arkadaşım sayesinde Türk yetkililerle irtibata geçtik ve bize yardım eli uzatıldı. Amacım sadece Ezidilere değil, dünyada yardıma ihtiyacı olan bütün insanların yanında olabilmek. O nedenle, aynı yoldan gideceğim.”

Haberin Devamı

BU ŞARTLARDA YAŞANMAZ, GÖÇ EDERİZ

IŞİD mevcut hükümeti değiştirmek istiyor. Erkekleri öldürüyorlar, çocukların başını kesiyorlar, kadınları alıyorlar. Zaten bu şartlarda kesinlikle yaşanmaz. Silah desteği sağlanırsa Ezidi gençler IŞİD’e karşı savaşabilir. Ama orada ihanete uğradılar. Güvenip geri dönmeleri zor. Göç ederler. Bu kadar zulmün olduğu bir yerde yaşayamayız. Ezidiler artık Şengal’e dönmek istemiyor. Ya BM veya NATO’nun onlara gösterdiği güvenli bölgelere yerleşecekler ya da açılan sınır kapılarından diğer ülkelere göçecekler. Başka seçenekleri yok.

KILIÇDAROĞLU ZİYARET ETTİ

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, dün Dahil’i ziyaret etti. Kılıçdaroğlu’na CHP milletvekilleri Şavak Pavey, Sezgin Tanrıkulu, Akif Hamzaçebi, Aydın Ayaydın, İstanbul İl Başkanı Oğuz Kaan Salıcı ve Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar eşlik etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!