Ölüyordum Cumhuriyet kurtardı

Güncelleme Tarihi:

Ölüyordum Cumhuriyet kurtardı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 30, 2013 02:15

‘Şu Çılgın Türkler’in yazarı Turgut Özakman, gençliğinde Polatlı’dan Afyon Zafer Tepe’ye yürümüş. Dönüşte, zatülcenp olmuş.

Haberin Devamı

Hastalık o dönem ölümcül. Devlete başvurmuş, Keçiören Sanatoryumu’nda tedavi edilmiş. 1 yıl yatmış. Öğrencilerine o dönemi şu sözlerle aktarmış: “Bu Cumhuriyet beni ölümden döndürdü. Bu borcumu ödeyemem.”

AKCİĞER kanserini yenen ancak kalp rahatsızlığı nedeniyle önceki gün hayata veda eden Şu Çılgın Türkler’in yazarı Turgut Özakman, varlığını Cumhuriyet’e bağlıyordu. Kanserin ardından iki kez zatürree geçiren Özakman’ın başı, gençliğinden itibaren akciğeriyle dertliydi. Ankara’da dünyaya gelen Özakman, 3 çocuklu bir ailenin en büyük çocuğuydu. Babası Hikmet Bey, annesi ise İstanbul Bakırköylü Münevver Hanım’dı. Özakman’ın ailesi bir süre sonra önce İstanbul Çengelköy’e ardından Beşiktaş’a taşındı. Hikmet Bey, giriştiği işlerde başarılı olamayınca karısını ve çocuklarını yanına alarak Münevver Hanım’ın doğduğu, Bakırköy’e sığındı. Nesin Vakfı Edebiyat Yıllığı’nın 1981 sayısında kendi aktarımına göre Özakman, ilkokula 1936’da Bakırköy Taş Mektep’te başladı. Daha sonraki yıllarda Kırıkkale’ye, ardından ortaokulda okumak üzere Ankara’ya gitti. 1947’de Ankara Erkek Lisesi’nden mezun oldu.

Haberin Devamı

ZAFER TEPE’YE YÜRÜDÜ

Hukuk fakültesinde eğitim gören Özakman, 1948 Haziran’ında, Anadolu Oymağı Derneği’nden 9-10 arkadaşıyla, Kurtuluş Savaşı’nın yapıldığı yerleri incelemek için Polatlı’dan Afyon’a yürüdü. 19 Ağustos 1948’de başlayan yürüyüş Zafer Tepe’ye kadar on gün sürmüştü. Yol boyunca notlar alan Özakman, milli mücadeleyle ilgili çalışmalarına da bu yürüyüşle birlikte başladı. Bir yıl sonra aynı geziyi tek başına yaptı ancak dönüşte, tren yolculuğunda üşüterek zatülcenbe yakalandı. Penisilinin bile bulunamadığı bu dönemde ölümcül olan zatülcenp için, devlete başvurdu ve Keçiören Sanatoryumu’nda tedavi edildi. Bir yıl yatmak zorunda kaldı. Özakman daha sonraki yıllarda öğrencilerine bu dönemi şöyle anlatıyordu: “Bu Cumhuriyet beni ölümden döndürdü. Cumhuriyet’e çok borcum var. Bu borcumu ödeyemem.”

TURGUT PAŞACIĞIM...

Özakman bu dönemde sahnelenen ilk oyunu Pembe Evin Kaderi’ni yazdı. Arkadaşı Münir Yazıcı, dönemin Devlet Tiyatrosu Müdürü Muhsin Ertuğrul’a oyundan söz etmişti. Davet üzerine Özakman, oyunun 1’inci perdesini Muhsin Ertuğrul’a okudu. Oyununun kabul edildiğini anlatan bir mektup geceyarısında ulaştı eve. Gelen eli fenerli, üniformalı bir adam zarfı uzattı. Mektup, Muhsin Ertuğrul’un şu notuyla bitiyordu: “İyi uykular dilerim Turgut Paşacığım...”

Haberin Devamı

Bugün Kocatepe’den uğurlanacak

TURGUT Özakman’ın cenazesi, bugün Kocatepe Camisi’nde öğle vakti kılınacak cenaze namazının ardından Karşıyaka Mezarlığı’ndaki aile kabristanına defnedilecek. Vasiyeti üzerine ailesinin kararıyla Özakman için görev yaptığı kurumlardan hiçbirinde özel tören yapılmayacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!