Ölümü rüyasında gördü

Güncelleme Tarihi:

Ölümü rüyasında gördü
Oluşturulma Tarihi: Aralık 18, 2009 11:51

Bursa'nın Mustafakemalpaşa ilçesinde, bir maden ocağında 19 işçinin hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan göçüğün ardından her geçen gün bir başka dram ortaya çıkıyor.

Haberin Devamı

CENAZE TÖRENİNDEN FOTOĞRAFLAR

MADENDE GÖÇÜK - FOTO GALERİ

BUGÜNE KADAR 2 BİN 687 İŞÇİ ÖLDÜ

Göçükte ölen işçilerden Ramazan Baştepe'nin (41), olaydan 5 gün sonra memleketine dönerek emeklilik keyfini yaşamanın planlarını yaptığı, mesai arkadaşlarına, “bir daha kapalı ortamlarda asla durmak istemiyorum. Sürekli dağlarda gezeceğim” dediği öğrenildi.
Maden ocağı çalışanlarından Ahmet Bayram (20), AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ramazan Baştepe'nin, kendilerine örnek aldıkları bir büyükleri olduğunu söyledi.

Kütahya'nın Gediz ilçesine bağlı Yağmurla köyünde defnedilen Baştepe'nin 4 çocuk babası olduğunu belirten Bayram, emekliliğe hak kazanan arkadaşlarının çok iyi ve neşeli bir insan olduğunu vurguladı.

“ACABA KIZLARIMA MI BİR ŞEY OLACAK”

Baştepe'nin, olay günü yemekhanede gece gördüğü bir rüyayı arkadaşlarıyla paylaştığını belirten Bayram, şöyle konuştu:

“Yemekhanede sohbet ediyorduk. Ramazan ağabey, gördüğü rüyasını anlatıyordu. Rüyasında köyündeki çeşmede sular kaynıyormuş. Bir taraftan yemekler yapılıyormuş. Eşi ve kızları da oradaymış. Düğün varmış gibi herkesin oyun oynadığını görmüş. Eşi ve kızları için endişelendi. 'Acaba çocuklarıma bir şey mi olacak?' diye yorum yaptı. Biz de 'hayır olsun' dedik. Ama akşamına kendisi gitti işte.”
Bayram, emeklilik dilekçesini mart ayında veren Baştepe'nin, olaydan sonraki 5 gün daha çalışıp aylığını alarak, memleketi Kütahya'ya gideceğini arkadaşlarına anlattığını söyledi.

“KAPALI ORTAMLARDA ASLA DURMAYACAĞIM”

Baştepe'nin, bir daha buralara dönmek istemediğini dile getiren Bayram, şöyle devam etti:

“Ayın 15'inde aylığını alıp gideceğini söylüyordu. 'Bir daha gelmem' diyordu. Köyünde ise çiftçilik, hayvancılık ne olursa yapacağını söylüyordu. 'Hep gezeceğim, kapalı ortamlarda asla durmayacağım, sürekli dağlarda gezeceğim' diyordu. Bu ölüm yakışmadı ona. Böyle bir ölümü kimse, ölen hiçbir ağabeyimiz hak etmiyor aslında.”

Ramazan Baştepe ve diğer hayatını kaybeden tüm mesai arkadaşları için çok üzüldüklerini ifade eden Bayram, “Tarifsiz acılar yaşadık.

Bütün arkadaşlarımıza çok üzüldük. Bize madenin sıkıntılarını büyüklerimiz anlatıyordu ama yine de orada çalışıp emekli olmamızı tavsiye ediyorlardı. Sırf emeklilik için. Biz gençler, birçok arkadaşımız arada çalışmayı düşünüyorduk. Sırf emekli olmak için. Ramazan ağabeyin ölümünden sonra böyle bir şeyi kimse düşünmez oldu” diye konuştu.

“BİRBİRİMİZE SARILIP AĞLADIK”

Patlamanın ardından tünelde olanları kurtarmak için oradan oraya koşuşturduklarını ama ellerinden bir şey gelmediğini belirten Bayram, “Keşke onları kurtarabilseydik. O günden beri yaşadığımız sürekli o çaresizliği bir türlü üstümüzden atamıyoruz” dedi.

Bayram, şunları kaydetti:

“Perşembe akşamı patlamanın ardından ne yapacağımızı bilemedik. Ekipler geldi, kurtarma çalışmaları başladı. Hep izledik. Cesetlerin çıkmasını bekledik. Geride kalanlar birbirimize sarılıp ağladık. Tüneldekilerin hepsi ekmeğimizi bölüştüğümüz kişilerdi. Ben ve benim gibi gençler, okulu bırakıp madende çalışmayı düşünüyorduk. Ama artık aklımızın ucundan bile geçmiyor. O ölümleri gördük orada. Bir daha mümkün değil, madene girmeyiz. Orada nasıl çalışalım. O insanları orada gördük. Tanınmayacak cesetlerinin çıkarılışlarını izledik. O günden beri uyku uyumadım. Hala da uyuyamıyorum. Gözüme uyku girmiyor. Hepimizin içi çok acıyor.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!