Olumlu, sorumlu, yapabilir...

Güncelleme Tarihi:

Olumlu, sorumlu, yapabilir...
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 28, 2001 17:11

İş hayatına başlarken nasıl bir yol izlemelisiniz? İlk 2-3 yıla dikkat. İşinizde 'derinliklere' inmeniz gerekiyor. Sorumluluk sahibi olmak artı puan kazandırıyor. Academy International Genel Müdürü Ahmet Şerif İzgören 'yeni başlayanlara' tavsiyelerde bulundu.

Bir iş görüşmesinde bakılan 3 temel şey var. Kişi olumlu mu?, Sorumlu mu?, Yapabilir mi?..

Yapabilirlik, iş görüşmelerinin en önemli boyutu. Yeni mezunlar iş görüşmelerinin detaylarına koşullanıyorlar, elimi şuraya mı koysam ayağım böyle mi dursa gibi. Aslında bunlar çok detay şeyler...

Gençlerin işlerini seçerken dikkat etmesi gereken bir kaç nokta var.

Seçilen iş kişinin bir şeyler öğrenebileceği bir iş olmalı. Hayatın başındaki bu insanlar için ilk 2-3 yıl gelecekteki mesleklerini edinecekleri bir zaman. Bu nedenle ilk seçim çok önemli ve dikkat edilmeli... Bu seçim maaş öncelikli olmaktan çok bir alanda uzmanlık sağlamak ile ilgili olmalı.

Gençler iş yaşamının çok uzun bir koşu olduğunu bilmeli. Başarı sonradan geliyor. Çok çaba göstermeleri gerekiyor. Hedef kendi alanlarındaki derinliği artırmak olmalı. Yurtdışındaki bir master belki bir başlangıç olabilir.

İŞSİZLİK PROBLEMİ

Alanlarında 'derinlik' sağladıktan sonra gazete eklerine bakıp 'iş görüşmelerinde neler yapmam lazım' diye uğraşmalarına gerek kalmıyor. 'Türkiye'de işsizlik problemi var' deniliyor. Türkiye'de işsizlik problemi yok. Türkiye'de niteliksiz, alanında hiçbir derinliği olmayan insan sayısının fazlalığı var. Ve hiç kimse bu konuda çaba göstermiyor. Tek yapılan şey, 'cep telefonu işinde çok para var o işe girelim, internet cafe işinde çok para var bir tane açalım'. Hep bunları kovalıyoruz.

İş görüşmesinde diğer önemli nokta olan 'olumluluğu' verebilirsiniz ancak insanlar olumlu musunuz, takım çalışmasına yatkın mısınız sonraki aşamada bunu anlıyor ve sizi yolluyorlar. Sorumluluk ise diğer bir boyut. Sorumluluk sahibi olmuyoruz. Bu, özel hayatımızda da böyle. Ailemiz bize bunu öğretmiyor. Tatil köylerinde bakın. Üç yaşında Alman çocuk kendi yemeğini yerken yedi yaşındaki Türk çocuğa anne-babası yediriyor. Sonra iş hayatına atıldığımızda işin sorumluluğunu takip etmemeye başlıyoruz. Bu üç konuda kendimizi hazırladığımız takdirde iş görüşmelerinin çok zorluğu olmayacaktır.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!