Ölüm orucunda ipler koptu

Güncelleme Tarihi:

Ölüm orucunda ipler koptu
Oluşturulma Tarihi: Aralık 15, 2000 00:00

Haberin Devamı

Hükümet ile cezaevleri arasında 57. gününe giren ‘‘ölüm orucu’’ gerginliğinde gözler artık saatlere çevrildi. Dün gece eylemin merkezi konumundaki Bayrampaşa Cezaevi'ne giden TBMM İnsan Hakları Alt Komisyonu Üyesi Mehmet Bekaroğlu, İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Ferzan Çitici ve İstanbul Barosu Başkanı Yücel Sayman, görüşmelerin kesildiğini bildirdi. Çitici cezaevinden çıkarken şunları söyledi: ‘‘Maalesef bugüne kadarki görüşmelerden olumlu bir sonuç alındığını söyleyemeyeceğim. Hükümet, heyetler ve tüm insanlar bu cezaevlerinde ölüm olmaması için ellerinden gelen gayreti gösterdi. Ancak bu gayret yeterli olmadı. Bundan sonraki görüşme taleplerini bizim değil tutukluların yapması gerekiyor. İstanbul Tıp Fakültesi dekanları acil müdahale için her türlü tedbiri bugün aldılar. Tedavi olmak isteyenlere sağlık konusunda her an yardıma hazırız.’’

Girişimler sonuç vermedi

Gazeteci Yazar Oral Çalışlar da cezaevlerinde devam eden ölüm oruçlarının sona erdirilmesi girişimi için gittiği Bayrampaşa Cezaevi'nden saat 00.15 sıralarında ayrıldı. Çalışlar, 'aydınların' görüşmeden çekildiğini söyledi. Cezaevinde milletvekilleri ve sivil toplum kuruluşlarından oluşan heyetlerin ölüm orucundaki mahkûmları vazgeçirme çabaları sonuç vermezken tıbbi müdahale için önlem alındı. Cezaevine içerisinde tıbbi malzeme bulunan koliler ve tartı aleti getirildi. Tıbbi malzemeler ve tartı aleti cezaevi revirine götürülürken, aynı dakikalarda cezaevine 2 ambulans gelerek beklemeye başladı.

HASTANELER ALARMDA

Bu arada İstanbul Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Faruk Erzengin ile Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Nejat Özbal bir açıklama yaparak hastanelerde acil müdahale için her türlü hazırlığın yapıldığını duyurdu. Yapılan açıklamada ‘‘Ölüm orucu eylemine başlayan bu insanların düşünme, karar verme iradelerinin durduğu, metabolizmalarının tümden bozulduğu dikkate alınarak, derhal tıbbi müdahale zorunlu hale gelmiştir. İstanbul Üniversitesi'nin iki Tıp fakültesinde tüm birimler, bu insanların tedavisine her türlü donanım ve ekibi ile hazırdır’’ denildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!