Ölülerle dans

Güncelleme Tarihi:

Ölülerle dans
Oluşturulma Tarihi: Şubat 11, 1998 00:00

Haberin Devamı

Aylık Coğrafya ve keşif dergisi Atlas, son sayısında yine birbirinden ilginç konulara yer veriyor. ‘‘Tabular Adası Madagaskar’’a giden Atlas muhabiri Ali Murat Atay'ın, bu uzak adada gerçekleştirdiği röportaj, gerçekten nefesleri kesecek türden. Hamile kadınların çocukları eğri büğrü olur diye zencefil yemediği, erkek çocukların babaları yaşadığı sürece ayakkabı giyemediği, erkeklerin kızkardeşlerinin ayağından üstünden atlayamadığı bu tuhaf adada, bütün bunlardan ilginç bir olay daha var: Famadihana töreni...

Famadahina, ‘‘Kemiklerin çevrilmesi’’ anlamına geliyor. Bu törende konuklar sabahtan buluşarak rom içmeye, kurban kesmeye başlıyorlar. Daha sonra herkes aile mezarının başında buluşuyor ve müzik eşliğinde mezar açılıyor. Ölüler mezardan çıkarılıyor ve beyaz bir beze sarılıyor. Ardından yeniden müzik eşliğinde, beyaz beze sarılan ölüler ellerin üzerinde yükseliyor ve dans ettiriliyor.

Bu dans, köydeki evlerin çevresinde tur atarken de sürdürülüyor. Ölülerle dans gayet neşeli bir havada tamamlandıktan sonra, ölü yeniden müzik eşliğinde mezarına gömülüyor. Bu tören sevenlerinin ölen kişiyi unutmadıklarını göstermek amacıyla düzenleniyor. Bu törene katılanlar hem ölen yakınlarını anmış oluyor, hem de ölümü kabullendiklerini gösteriyorlar...

ATLAS'TAN MUHTEŞEM HARİTA

Atlas son sayısında muhteşem bir ‘‘Eski Türkler Haritası’’ hediye ediyor. Sarı Nehir'den Tuna'ya, Sibirya'dan Hindistan'a kadar geniş bir coğrafya üzerinde gerçekleşen uzun yürüyüşü kapsamlı bir şekilde ortaya koyan dev haritada, Eski Türkler'in yaşam tarzlarıyla ilgili önemli bilgilere de yer verilmiş.

Famadihana, yani ‘‘Kemiklerin çevrilmesi’’ adı verilen törende mezardan çıkarılan ve beyaz bir beze sarılan ölülerle dans ediliyor. Müzik eşliğinde evlerin çevresinde dolaştırılan ölü daha sonra yeniden mezarına gömülüyor.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!