Ölülerin modası

Güncelleme Tarihi:

Ölülerin modası
Oluşturulma Tarihi: Mart 12, 1998 00:00

Haberin Devamı

Her sayısında bir konuyu ele alan ve bu konulara farklı bakış açılarıyla yaklaşan Colors Dergisi, son sayısında ‘‘ölüm’’ü büyüteç altına yatırdı. Benetton için, ünlü fotoğrafçı Oliviero Toscani'nin yönetiminde hazırlanan Colors'ta ölüm konusu, her yönüyle ele alındı. ‘‘Ölüm Nedir?’’, ‘‘Ölme İhtimaliniz Ne Kadar?’’, ‘‘İntihar’’, ‘‘Ölüm Nasıl Bir Duygu’’, ‘‘Nasıl Hatırlanmak İstersiniz?’’, ‘‘Sizi Kimse Özleyecek mi?’’, ‘‘Ölümün Maliyeti’’ gibi ilginç konu başlıklarıyla çıkan dergide, ‘‘Moda Kurbanları’’ başlığı altında ‘‘ölülerin modası’’na da yer verildi.

Bu bölümde, farklı kültürlerde ölülerin nasıl giydirililerek gömüldükleri anlatılıyor. Dünyanın farklı bölgelerinde ölülere; kağıttan plastiğe, takım elbiseden gelinliğe, özel hazırlanmış ölü kıyafetlerinden bitkilere kadar değişik şeyler giydiriliyor. Colors'un ‘‘moda’’ başlığı altında sunduğu bu bölümde, ‘‘çevreci kefen’’ gibi ölüm modasındaki son trendler de tanıtılıyor.

ÇEVRECİ KEFEN

İngiltere'de bazı çevreciler, ağaçtan imal edilen tabutlarla gömülmeyi reddediyor. Tabut yerine tercih ettikleri ise sade bir kumaş ve bir miktar ip. Kullanma kılavuzuyla birlikte satılan bu özel setle bağlanan ölü, iplerinden tutularak taşınıyor. Pamuklu kumaş doğada kolayca yok olduğundan çevreci ölüler de huzur içinde yatıyorlar.

SUGEÇİRMEZ

İngiltere'nin Tarım, Gıda ve Balıkçılık Bakanlığı, denize gömülecek ölülerin, suda çözünür giysilerle gömülmesini şart koşuyor. Çevre kirliliği açısından alınan bu önlem, gayet yerinde. Ancak kimi zaman balıkçılar, kural dışı gömme yapabiliyor. Plastik ağırlıklı giyinen balıkçılar, bu giysileriyle gömülünce deniz kirliliğine yol açıyorlar.

GEÇİCİ TABUT

Madagaskar'da ölüler uzun sazlardan yapılan özel bir tabutun içinde gömülüyor. Ancak bu tabut geçici. Çünkü Madagaskar'da ölüler her dört veya yedi yılda bir mezardan çıkarılıyor ve göyde gezdiriliyor. Bu arada tabut da yenileniyor. Eskisi ise, uğur getirdiğine inancıyla çocuğu olmayan kadınlar tarafından kapışılıyor.

ŞIK VEDA

Katoliklerin gömülmesi yapılan hazırlıklarda birkaç gün geçiyor. Erkekler için koyu renk takım, kadınlar için de şık bir elbise tercih ediliyor. Bu alanda hizmet veren cenaze organizasyon şirketleri de var.

ROMEN GELENEĞİ

Romanya Transilvanya'da bir kız evlenmeden ölürse, gelinlikle gömülüyor. Bunun nedeni ise, yöre halkının ‘‘Bu dünyada bir koca bulamadı. Bundan sonraki hayatında bulsun’’ inancı. Hırvatistan'da evlenme-den ölen erkeklerin cenazesine siyah ve beyaz gelinlik giymiş iki kadın katılıyor.

ÜNİFORMALI VEDA

ABD'de görev başındayken ölen askerler, üniformalarıyla gömülüyor. Özel olarak giydirilen ve askeri törenle gömülen askerler dünyaya rütbeleriyle birlikte veda ediyorlar. Bu fotoğraftaki asker, Amerikan Hava Kuvvetleri'nde sıhhiyeci olarak görev yapıyor.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!