Olli Rehn yine demokratik laiklik istedi

Güncelleme Tarihi:

Olli Rehn yine demokratik laiklik istedi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 02, 2008 15:37

Avrupa Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn, Türkiye’de yeni bir siyasi kriz yaşadığını belirterek, “Türkiye yine bir kavşakta ve demokrasi, hukuk üstünlüğü ve demokratik laiklik için bastıracak kendinden emin bir sivil topluma ihtiyacı var” dedi.

Haberin Devamı

Olli Rehn, Oxford Üniversitesi’nde verdiği konferansta Türkiye üzerinde de durdu. ABHaber tarafından yansıtılan konuşmasında, “Türkiye’de ülkenin geleceğine ilişkin alternatif seçenekler arasında yüksek bir siyasi gerilim”in yaşandığını belirten Rehn, “Türkiye, yine bir siyasi kriz yaşıyor ve ülkedeki gerilimlerin çok boyutludur” ifadesini de kullandı.

“AB TÜRKİYE’DE OLUP BİTENLERE KAYITSIZ KALAMAZ”

Türkiye’nin Ekim 2005’ten bu yana AB üyelik müzakerelerini sürdürdüğünü anımsatan Rehn, bunun uzun bir yol olacağını belirterek AB üyeliğinin Türkiye’ye daha açık ve demokratik bir topluma dönüştürmeye yardımcı olacak reformlar için bir çıpa oluşturduğunu söyledi. Rehn şunları söyledi:

“Türkiye halen, AKP’yı kapatma davasının açılmasının ardından yeni bir siyasi gerginlik dönemini yaşıyor. AB, böyle bir davanın açıldığına inanmakta zorluk çekti çünkü parti kapatma davaları, AB demokrasilerinde normal değil. AB Türkiye’de olup bitenlere kayıtsız kalamaz çünkü Türkiye aday bir ülkedir.”

Olli Rehn, bu davanın Türkiye’nin AB üyelik sürecine olumsuz etkilerinin olmaması için demokratik ilkeler ve hukuk üstünlüğünün dikkate alınacağı umduğunu da söyledi.

"KAR ROMANINI YENİDEN OKUMAYA BAŞLADIM"

Son günlerde Orhan Pamuk’un “Kar” romanını yeniden okumaya başladığını belirten Rehn, bu romanın bugünün Türkiye’nin gerçekçi bir analizi sunmuş olabileceğini söyledi.

Buna karşın, Türkiye’nin güçlü sivil toplumuna güvendiğini vurgulayan Rehn, Türkiye’de yasal ve demokratik reformlara yeniden başlanmasının ve “uzlaşı ruhu”nun yaratılmasının şart olduğunu vurguladı.

Olli Rehn, TCK’nın 301. maddesindeki değişikliğini olumlu bir ileri adım olarak nitelendirerek “Ancak daha fazla yapılmalı. Türkiye yine bir kavşakta ve demokrasi, hukuk üstünlüğü ve demokratik laiklik için bastıracak kendinden emin bir sivil topluma ihtiyacı var” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!