Olaylı İstihbarat Daire Başkanı görevden alındı

Güncelleme Tarihi:

Olaylı İstihbarat Daire Başkanı görevden alındı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 17, 2009 00:00

Gazeteci Hrant Dink’in öldürülmesi sonrasında açılan soruşturmada, olayda ihmali olduğu müfettiş raporlarıyla da belirlenen Emniyet İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek görevinden alındı.

Haberin Devamı

İSTİHBARAT DAİRE BAŞKANI DEĞİŞTİ / WEB TV  

Akyürek merkez emniyet müdürlüğüne çekilirken, yerine Konya İl Emniyet Müdürü Hüseyin Namal atandı.

EMNİYETTE büyük şok yaratan atama dün öğle saatlerinde açıklandı. İllegal telefon dinlemeleri iddiaları nedeniyle tepki çeken İstihbarat Daire Başkanı Ramazan  Akyürek görevinden alındı. Akyürek,  Trabzon Emniyet Müdürü olduğu dönemde, Tutuklu Aileleri Yardımlaşma ve Dayanışma Der-neği’ndekilere linç girişimi, Trabzonsporlu futbolcuların ev ve araçlarının kurşunlanması, Rahip Andrea Santoro cinayeti meydana gelmişti. TBMM Şemdinli Olaylarını Araştırma Komisyonu’na verdiği ifadelerin ardından görevden alınan Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanı Sabri Uzun’un yerine 8 Mayıs 2006’da Akyürek getirildi. Akyürek’in bu göreve getirilmesinden sonra Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink öldürüldü. Ogün Samast’ı azmettirdiği öne sürülen Erhan Tuncel’in, Akyürek’in Trabzon Emniyet Müdür olduğu dönemde muhbir olarak kullanıldığı ortaya çıkmıştı.

Cerrah’la birlikte adı geçmişti

Dönemin İçişleri Bakanı Abdulkadir Aksu talimatı ile Dink suikastini araştırmak için soruşturma başlatılmış, müfettişlerin soruşturma sonunda hazırladıkları raporda, Akyürek’in yanı sıra dönemin İstanbul İl Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah’ın görev yerlerinin değiştirilmesi önerilmişti. Bu talep gerçekleşmemiş ve Dink’in eşi Rakel Dink, suikastin tekrar araştırılması için Başbakan Tayyip Erdoğan’a mektup yazmıştı. Bunun üzerine 2009 yılı başında ikinci soruşturma başlatılmıştı. İçişleri Bakanı Beşir Atalay’ın talimatı ile çalışma başlatan üç mülkiye müfettişi soruşturmasını tamamladı ve Akyürek’in görev yerinin değiştirilmesi yolunda görüş bildirildi. Atalay da bunu onayladı.

Köksal: Nöbet değişimi

Emniyet Genel Müdürü Oğuz Kağan Köksal, Akyürek’in görevden alınmasıyla ilgili “Arkadaşımız görevini ifa etti. Bir değişikliktir, nöbet değişimidir. Yapıldı, hayırlı olsun” dedi. Köksal, “Değişikliğin Hrant Dink cinayetiyle bir bağlantısı var mı?” sorusunu, “Öyle bir şey yok” diye cevapladı.

Haberin Devamı

‘İrticai akımlara yakın’

Haberin Devamı

Akyürek’in sicilinde, “Emniyetteki hizipleşme içinde irticai akımlara (Fethullah) yakın. Dikkat edilmelidir” yazılı not da yer alıyor. 2001’de İstanbul İl Emniyet Müdür yardımcısı olan Akyürek’in sicil notunu imzalayan dönemin İstanbul Valisi Erol Çakır’ın yazdığı bu notu CHP Meclis gündemine getirmişti. Akyürek, Ergenekon soruşturması ve DTP’lilere yönelik operasyonları da yönetmişti.

‘Geç bile kalındı’

Ramazan Akyürek’in görevden alınması Hrant Dink cinayeti ve Malatya katliamı davalarının avukatları tarafından “gecikmiş ama doğal bir karar” olarak nitelendirildi. Dink cinayeti davasının müdahil avukatı Ergin Cinmen, Akyürek’in, Erhan Tuncel bağlantısı nedeniyle Dink cinayetinde birinci derecede isim olduğunu söyledi. Malatya katliamı davasının müdahil avukatı ve Dink ailesinin avukatı Erdal Doğan da, “Cinayetin ardından alınması gerekiyordu. Suçu önlemediği, adli yargının işleyişini engellediği, delilleri kararttığı gerekçesiyle hem Hrant Dink, hem de Malatya davalarında sanıklarla birlikte yargılanmalıydı” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!