Olağanüstü hava olaylarının iki açıklaması var

Güncelleme Tarihi:

Olağanüstü hava olaylarının iki açıklaması var
Oluşturulma Tarihi: Ocak 14, 2011 15:41

Bilim insanları, Brezilya ve Avustralya’da yaşanan sellerden, ABD’yi esir alan aşırı soğuklara kadar, dünyanın dört bir yanında etkisini gösteren olağanüstü iklim olaylarının iki nedeni olabileceğini belirtti.

Haberin Devamı

Dünya gündeminin nabzı Planet'te atıyor   

 

Columbia Üniversitesi Uluslararası İklim ve Toplum Araştırmaları Enstitüsü’nden Tony Barnston, La Nina ve Kuzey Atlantik Salınımı’nın, yaşanmakta olan doğa olaylarının sorumlusu olabileceğini söyledi.

 

La Nina, doğu ve orta tropik Pasifik Okyanusu’ndaki su sıcaklığındaki düşüşten kolayca tespit edilebiliyor. La Niña Batı Pasifik Okyanusu’nda oluşan ılık su akımlarına deniyor. 

 

Geçmiştekilere kıyasla farklı bir La Nina yaşandığını belirten Barnston, bu olayın bahar aylarına kadar süreceğini ifade etti.

Haberin Devamı

 

La Nina süresince, tropikal Pasifik bölgesine daha az yağış düşüyor ve Kuzey Pasifik’te, Güneydoğu Asya kıyılarında ve Endonezya ile Avustralya etrafında, at şeklini alan bir ılık su akımı oluşuyor.

 

BU YIL AKIM FARKLI

La Nina esnasında, Güneydoğu Asya ve Avustralya civarında okyanus sularının daha sıcak ve yağışların yoğun olması beklenen bir durum. Ancak bu yıl, La Nina’dan etkilenen alanlar batıya doğru genişleyerek Sri Lanka ve Hindistan’ın güney ucunu da etkisi altına aldı.

 

Sri Lanka’da yaşanan sel felaketi, şu ana kadar 13 kişinin ölümüne neden oldu. Filipinler’de, sel 40 can alırken, Avustralya’da sel sularından etkilenen bölgenin Fransa ve Almanya’nın kapladığı alana eşit olduğu düşünülüyor.

 

La Nina’nın etki alanının doğusunda kalan Güney Amerika’nın kuzey kıyılarının yoğun yağış altında kaldığı görülüyor. Brezilya’da etkili olan yağış ve toprak kayması, yüzlerce insanın hayatına mal oldu.

Haberin Devamı

 

ABD’DE DURUM FARKLI

La Nina, özellikle güneydoğuda olmak üzere ABD’de daha sıcak havaya işaret ediyor. Ancak bu yıl, Kuzey Atlantik Salınımı La Nina’dan üstün gelmiş durumda.

 

Barnston, Kasım ayından bu yana, ABD’nin Kuzey Atlantik Salınımı’nın olumsuz evrelerini geçirdiğini, bunun sonucu olarak da ABD’nin doğusu ve Avrupa arasındaki hava sıcaklıklarının düşeceğini ifade etti. Öte yandan, ABD’deki termometrelerde cıva seviyesi düşerken, Kanada’nın kuzeydoğusu, Grönland ve İzlanda’da sıcaklıkların artması bekleniyor.

 

Meteoroloji uzmanları, bu durumun inişli-çıkışlı bir akım ortaya koyduğunu ve nihayetinde su sıcaklıklarını etkileyeceğini belirtti.

Haberin Devamı

 

Kısaca, La Nina, ABD’nin güneyinde yaşayanlar için normalde daha kuru, sıcak bir hava anlamına gelecekti. Ancak Kuzey Atlantik Salınımı’nın baskın çıkması, ülkenin güneydoğu bölgelerinin El Nino etkisine girmesine ve soğuk hava ve kar yağışına yol açtı.

 

CNN’e bağlı meteoroloji uzmanları, ABD’nin güneydoğu ucundaki Florida kenti dışında, bu hafta başında ülkenin her eyaletinde kar yağışı görüldüğünü belirtmişti.

 

La Nina, normalde Nisan veya Mayıs aylarında sona erse de, Kuzey Atlantik Salınımı’nın kış ortalarında daha olumlu bir seyir alabileceği ifade edildi. Barnston, “Kuzey Atlantik Salınımı’nın bu yılın sonlarında hafiflemesi ve etkisini yitirmesiyle, ABD’nin güneydoğu bölgelerinin alışılmıştan daha kuru ve sıcak bir hava yaşayabileceğini” ifade etti.

Haberin Devamı

 

Hürriyet

 

Planet'i Facebook'ta takip etmek için:
http://www.facebook.com/#!/HurriyetPlanet

Planet'i Twitter'da takip etmek için:
http://twitter.com/HurriyetPlanet

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!