Okulların açılmasına az süre kalınca ‘güçlendirme’ akıla geldi

Güncelleme Tarihi:

Okulların açılmasına az süre kalınca ‘güçlendirme’ akıla geldi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 22, 2007 11:35

İZMİR'de koca yaz boşa geçerken, Konak Göztepe Kız Meslek ve Anadolu Meslek Lisesi ile Selçuk Endüstri Meslek Lisesi'nin geçen yıl ertelenen deprem güçlendirme çalışmaları için ders yılının başlamasına bir aydan az bir süre kala düğmeye basıldı.

Haberin Devamı

 İki okul boşaltılıp yaklaşık 2 bin öğrenci başka liselerde ‘göçebe eğitim’ görecek. Eğitimciler, “Madem böyle olacaktı neden bir yıl bize korku yaşattılar” derken, ihalelerin Özel İdare Müdürlüğü tarafından yapıldığını belirten İzmir İl Milli Eğitim Müdürü Kamil Aydoğan, “İhale süreciyle ilgili hiçbir bilgim yok” dedi.

Depreme karşı güçlendirilmesine karar verilen aynı binada eğitim veren Göztepe Kız Meslek ve Anadolu Meslek Lisesi ile Selçuk Endüstri Meslek Lisesi'ne geçen ders yılının başlamasına iki gün kala ‘boşaltın’ talimatı gitti. Ancak ‘son dakika kararları’ Konak ve Selçuk kaymakamlıklarının, meslek okullarının atölyelerini ve öğrencilerini nakledebilecekleri uygun binalar bulamaması yüzünden ertelendi. Okul yöneticileri depremde yıkılma riski bulunan bu binalarda eğitim öğretime devam edilmesine korka korka imza attı.

Haberin Devamı

Korkulan başa gelmeden eğitim öğretim yılı bitirilirken, güçlendirme çalışmalarına bir an önce başlanılması istendi. Güçlendirme için gereken ödenekleri de geçen yıl çıkan iki okulla ilgili ihaleler ise yaz tatilinin bitmesine kısa süre kala yapıldı. Bir yandan öğrenci kaydı yapılan okulların boşaltılması, ‘başlarının çaresine’ bakmaları istendi. Selçuk Endüstri Meslek Lisesi, bitişiğindeki İMKB Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi'nde yer buldu. İnşaatın ne zaman başlayacağı bildirilmeyen okulun 500'e yakın öğrencisi komşu okulda öğrenim görecek.

1300'ü aşkın öğrencisi bulunan, akşamları Dokuz Eylül Üniversitesi İkinci Öğretim Çocuk Gelişimi Bölümü öğrencilerinin de öğrenim gördüğü Göztepe Kız Meslek ve Anadolu Meslek Lisesi ise güçlendirme çalışmaları yüzünden üçe bölündü. İhale hakkında sadece yapıldığına dair bilgi alan yetkililer, öğrencilerin büyük mağduriyetler yaşamaması için kolları sıvadı. 180'i Anadolu Meslek Lisesi olmak üzere toplam 260 öğrenci alınacak lisenin atölye, laboratuvar ve sınıf olarak kullanılan 35 dersliğin bulunduğu birinci binada güçlendirme yapılacağı, idari binaya ise dokunulmayacağı öğrenildi. Eğitimi öğretimi aksatmaması için Haziran-Eylül arasında yapılması istenen güçlendirme çalışması kayıt için gelen yeni öğrencilerle öğretmenlere ‘kötü sürpriz’ olurken, ara sınıf öğrencileri de okulların açıldığı gün gerçeği öğrenecek. Yapılan planlamaya göre birinci sınıflar İnönü Lisesi'nde, Bilgisayar ve Büro Bölümü ile son sınıf öğrencileri Cumhuriyet Ticaret Meslek lisesi'nde, 2 ve 3'üncü sınıflar Nevvar Salih işgören Cumhuriyet Kız Meslek ve Anadolu Meslek Lisesi'nde okuyacak. 90 iş günü olarak belirlenen güçlendirme çalışmalarının ne zaman başlayıp ne zaman biteceğinin bilinmemesi eğitimcileri kaygılandırırken, ‘Güçlendirme çalışmaları neden yaz tatilirde yapılmadı?’ sorusuna yanıt verecek kimse bulunamadı.

Haberin Devamı

İzmir Milli Eğitim Müdürü Kamil Aydoğan, kendilerinde olan okul bakım onarım ihale yetkilerinin önce Bayındırlık Müdürlüğü'ne, yasa değişikliğiyle de Özel İdare Müdürlüğü'ne geçtiğini hatırlattı. Deprem güçlendirme çalışması yapılacak iki meslek lisesinin öğrencilerinin geçici olarak başka okullarda eğitim öğretime başlayacaklarını belirten Aydoğan, “Yasa gereği bu çalışmaların yapılma yetkisi İl özel İdare Müdürlüğü'nün. Ne zaman yapılacağı, niye geç kalındığı, ne zaman biteceği ile ilgili sorularınıza yanıt veremem. Çünkü ihale süreciyle ilgili hiçbir bilgim yok” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!