Okullara rapor asılacak

Güncelleme Tarihi:

Okullara rapor asılacak
Oluşturulma Tarihi: Eylül 13, 1999 00:00

Haberin Devamı

Depremde il genelinde 252 okul hasar gördü. Bunlardan 20'si tahliye ediliyor. Yaklaşık iki milyon veli, okul binalarının güvenilirliği konusunda endişeli. Milli Eğitim Müdürlüğü, okul binalarına ‘‘sağlam raporu’’ asarak bu korkuyu gidermeye çalışıyor. Milli Eğitim Müdürü Ömer Balıbey, ‘‘Eksikleri karşılıklı anlayışla tamamlayacağız’’ diyor.

İki milyon öğrenci ve 53 bin öğretmen bugün depremin gölgesinde sınıflara giriyor. Yani ortalama İstanbul’da yaşayan her beş kişiden biri. Artçı depremlerin devam etmesi ve çok sayıda okul binasının hasar görmesi velilerin endişesini arttırıyor.

İstanbul'daki okulların deprem bilançosu şöyle: 252 okul çeşitli derecelerde hasar gördü. Ağır hasarlı 20 okul kapatılarak tahliye ediliyor. Hafif hasarlı 232 okulda onarım devam ediyor. Onarım için Milli Eğitim Bakanlığı'nın ayırdığı ödenek 500 milyar lira. Ancak bu rakamın onarım masraflarını karşılamayacağı ve gerçek zararın dört trilyon civarında olduğu sanılıyor.

İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Balıbey, 2 milyon öğrencinin velisini rahatlatmak için ‘‘okullara nüfus kağıdı’’ sistemini geliştirdiklerini söylüyor. Buna göre bugünden itibaren okul binalarına Bayındırlık Bakanlığı yetkililerinin ve İstanbul Teknik Üniversitesi'nin verdiği hasar tespit raporları asılacak.

Onarımını tamamlayan okul idareleri ise, onarımın doğru yapıldığına dair bilirkişi raporunu velilerin rahatlıkla görebileceği yerlerde asılı tutacaklar. Deprem özel okulların kayıtlarını da etkiledi.

Endişeli eğitim

Kayıtların geçen yıla oranla yüzde 30 oranında azaldığını söyleyen bir özel okul yetkilisi, ‘‘Veliler çok katlı binalara çocuklarını sokmak istemiyor. Dört-beş katlı özel okul binalarından korkuyorlar. Kayıt için gelen bütün veliler özellikle İTÜ'den alınmış sağlam raporu istiyorlar. Bir haftadır bu raporları okul duvarlarında velilerin görebilecekleri yerlerde asılı tutuyoruz’’ diyor.

Bugüne kadar Kocaeli, Adapazarı ve Yalova'dan yaklaşık 5 bin öğrenci İstanbul'daki çeşitli okullara kayıtlarını aldırdı. Bu rakamın 10 bini bulması bekleniyor.

Balıbey, bu yıl için 320 okul binasının hizmete sokulduğunu ve bu nedenle büyük bir sıkıntı yaşanmayacağını belirterek şunları söyledi:

‘‘Yeni dönemde 5 bin 600 derslik açılacak. Ama normal eğitim veren okullar ikili eğitime geçmek zorunda kalacak. Deprem bölgelerinden gelen öğrencilere depremden zarar gördüklerini belgeledikleri takdirde kayıt ve nakil kolaylığı sağlanıyor.’’

İl genelinde 5 bin öğretmen açığı olduğunu söyleyen Balıbey, kayıt harçları konusunda da şu açıklamayı yaptı: ‘‘Hiç kimse veliden zorla kayıt parası ya da bağış alamaz. Zorla kayıt parası vermek zorunda kalan veliler il ve ilçe milli eğitim müdürlüklerine başvursunlar.’’

DEPREMİN TAHLİYE ETTİRDİĞİ OKULLAR

Bağcılar İstiklal İlköğretim Okulu

Bağcılar Tiryaki Hasan Paşa İlköğretim Okulu

Bahçelievler İlköğretim Okulu

Bakırköy Lisesi

Bayrampaşa Ahmet Haşim İlköğretim Okulu

Beşiktaş Kılıç Ali Paşa İlköğretim Okulu

Beyoğlu Piri Reis İlköğretim Okulu

Büyükçekmece Gürpınar İlköğretim Okulu

Çatalca Lisesi

Gaziosmanpaşa Arnavutköy İlköğretim Okulu

Kadıköy Kız Lisesi

Kadıköy Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi

Kadıköy İlçe MEM Hizmet binası

Kartal Sağlık Eğitim Merkezi

Pendik Dolayoba İlköğretim Okulu

Sarıyer Lisesi

Şile Kabakoz İlköğretim Okulu

Şile 50. Yıl Lisesi

Şile Halk Eğitim Merkezi

Zeytinburnu Dr. Reşit Galip İlköğretim Okulu

Okulların deprem bilançosu

232 okulda hafif hasar var.

20 okul kapatıldı. Öğrencileri başka okullara naklediliyor.

Milli Eğitim Bakanlığı 500 milyar ödenek ayırdı ama onarım için en az 4 trilyon gerekiyor.

Deprem bölgesinden 5 bin öğrenci geldi. Bu rakamın 10 bini geçmesi bekleniyor.

5 bin öğretmen açığı var.

Avcılar'da 69 öğretmen evsiz kaldı.

Servislere denetim

BU yıl, sürekli tartışma konusu olan okul servislerine de birtakım yenilikler getirildi. Bundan sonra okul servislerinin kimler tarafından yapılacağını ilçe milli eğitim müdürlükleri ihaleyle belirleyecek. İhale tarihi, müdürlük binalarında asılarak duyurulacak. Başvuru için bir hafta süre tanınacak. Daha sonra teklifler kapalı zarf usulüyle alınacak. Ön incelemeden sonra tekliflerden üçü değerlendirilecek. Bu üç teklifin sahibi daha sonra oluşturulacak komisyon önünde açık eksiltme yöntemiyle fiyat indirimi yapacaklar. Komisyona kaymakamın belirleyeceği iki veli de gözlemci olarak katılacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!