Öğretmenliğin yıldızı parladı

Güncelleme Tarihi:

Öğretmenliğin yıldızı parladı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 22, 2001 12:50

Ekonomik kriz, gençleri üniversite tercihlerinde, 'iş garantisi' olan mesleklere yöneltti. Eskiden en alt sıralara yazılan 'öğretmenlik', herkesin isteyip de giremediği bölüm haline geldi. Gençlerin yarısının tercihinde ilk 5 sırayı alan öğretmenliğin puanları Diş Hekimliği, İnşaat Mühendisliği hatta Tıp Fakültesi'ni bile solladı.

Haberin Devamı

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Öğretmen Yetiştirme ve Eğitimi Genel Müdürlüğü verilerine

5 BİN EK KADRO
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), öğretmen ihtiyacını karşılamak amacıyla, bu yıl sonuna kadar kullanmak üzere, 5 bin ek öğretmen kadrosu istedi. Devlet Personel Başkanlığı MEB'in talebini uygun buldu ve talep Maliye Bakanlığı'na iletildi. Ek kadro verilmesi halinde, MEB, öğretmen atamalarını Aralık ayı içinde gerçekleştirmeyi planlıyor.

MEB, 5 bin ek kadroya atama yapmak için yeni başvuru almayacak. Ağustos 2001'de başvuran öğretmen adayları arasından atama yapılacak. Ağustos 2001'de öğretmenlik için başvuran adaylardan halen 20 bine yakını atanmayı bekliyor. Bunlardan 18 bine yakınının üniversitelerin öğretmenlik ile ilgili bölümler dışındaki bölümlerden mezun olan ve öğretmenlik sertifikası alan adaylar olduğu bildirildi.

Bakanlık Bilgisayar, Sınıf Öğretmenliği, Özel Eğitim Öğretmenliği, Rehberlik ve İş Teknik gibi branşlarda atama yapmayı planlıyor. İngilizce ile Türk Dili ve Edebiyatı branşlarında başvuru sayısı yetersiz kaldığı için atama yapılamıyor.

MEB, 2002-2005 yılları arasında toplam 65 bin 20 öğretmen ihtiyacı olduğunu belirledi. En fazla öğretmen ihtiyacı İngilizce, Türk Dili ve Edebiyatı ile meslek derslerinde bulunuyor. MEB, 8 yıllık zorunlu eğitim uygulamasının başladığı 1997 yılından itibaren Eylül 2001'e kadar toplam 188 bin 544 öğretmen atadı.
göre, geçen yıl ÖSS'ye giren 1 milyon 366 bin 680 adayın yüzde 68.37'sini oluşturan 934 bin 373 kişi öğretmenlikle ilgili programları tercih etti. Bunlardan sadece 21 bin 992'si öğretmen yetiştiren bir yüksek öğretim kurumuna yerleştirildi.

Bu yıl ise ÖSS'ye giren 1 milyon 419 bin 127 adayın yüzde 48.12'sini oluşturan 682 bin 862 kişi öğretmenlikle ilgili progmanları işaretlerken, bunların da 21 bin 309'u öğretmen yetiştiren bir yüksek öğretim kurumuna girmeye hak kazandı. Öğretmen yetiştiren yüksek öğretim kurumlarına geçen yıl yerleştirilen adayların yüzde 61.71'i, bu yıl ise yüzde 57.70'i bu programları ilk 5 sırada tercih etti.

BÖLÜMÜ BİTİREN AÇIKTA KALMIYOR

MEB Öğretmen Yetiştirme ve Eğitimi Genel Müdürü Aydın Özyar, öğretmenliğin artık gençler tarafından tercih edilen meslekler arasında yerini almasının nedeninin 'iş garantisi' olduğunu söyledi.

YÖK'le yapılan çalışmalar sonucu, öğretmenlikle ilgili bölümlerin MEB'in ihtiyacına göre belirlendiğini ifade eden Özyar, ''Bu yüzden, öğretmenlikle ilgili bir bölümü bitiren kişi açıkta kalmıyor. Öğretmenlik artık, herkesin isteyip de giremediği bir meslek haline geldi'' dedi.

Haberin Devamı

PUANLAR YÜKSELDİ

Haberin Devamı

Özyar, öğretmenliğe aşırı talep olmasının, bu alandaki programlara giriş puanlarını da yükselttiğini vurgulayarak, bu yıl Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi'nin sayısal puan türüyle öğrenci alan matematik öğretmenliği programına, en az 210.130, en fazla  221.339 puanla öğrenci alındığını kaydetti.

İstanbul Üniversitesi Hasan Ali Yücel Eğitim Fakültesi'nin Matematik Öğretmenliği programına, en az 213.042 puanla öğrenci alındığını anlatan Özyar, Diş Hekimliği, Eczacılık, İnşaat

Mühendisliği, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi ve Maden Mühendisliği gibi bölümlerin puanlarının ise bunun altında kaldığını söyledi.

Özyar, Boğaziçi Üniversitesi'nin Matematik Öğretmenliği'ne ise en az 223.697 puanla öğrenci yerleştirildiğini, aynı üniversitenin İnşaat, Makine ve Mimya Mühendisliği bölümlerine de, bundan daha düşük puanlarla öğrenci alındığını dile getirdi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!