Öğretmenler sokakta

Güncelleme Tarihi:

Öğretmenler sokakta
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 30, 2012 00:00

Sınıf öğretmenlerine sadece 10 ile tayin isteme hakkı verildi.

Haberin Devamı

Eşi kamu görevlisi olup başka bir ile zorunlu olarak giden, öğretmen eşi olup ayrı illerde çalışmak zorunda kalan ve sağlık sorunları nedeniyle gitmesi gereken ile tayin isteme hakkı olmayan öğretmenler 27 Ağustos’ta Türk Eğitim-Sen ile dün de Anadolu Eğitim Sendikası ile birlikte Ankara’da MEB önünde eylem yaptı. İçinde bulundukları durumu Hürriyet’e anlatan öğretmenler şunları söyledi:

Her gün ağlıyoruz

6,5 yıldır Şırnak Cizre’de sınıf öğretmenliği yapan N.B, “Şırnak’ın hava koşulları nedeniyle ciğerlerimde hastalık oldu. Pinomani geçirdim” diyerek, yaşadığı mağduriyeti şöyle anlattı: “6,5 yılın 3,5 yılını burada yalnız geçirdim. Evlendiğim matematik öğremeni eşim de Cizre’ye geldi. Sağlık sorunlarım nedeniyle de İstanbul’a gitmek için tayin istedik. Benim alanımda İstanbul’a tayin kadrosu açılmadığı için ben gidemedim. Eşim ise Bağcılar’da bir okula tayin oldu. Bunca yıl sonra İstanbul’un uzak ilçesine bile gitmeye razıydık ama şimdi ben burada kalmak zorundayım. Ücretsiz izin de almak istemiyorum, işin maddi yönü bir yana işime aşık bir insanım çalışmazsam yaşayamam. İnanın her gün eşim ve ben ağlıyoruz.”

Haberin Devamı

Kredi çekip ev aldık

Zorunlu hizmet nedeniyle Bolu’ya atanan doktor eşiyle, burada 4-5 yıl kalacaklarını düşünerek kredi çekip ev aldıklarını söyleyen O.G, durumunu şu sözlerle ifade etti: “Aslında ben biyoloji öğretmeniyim ama bu branşa ihtiyaç olmadığı için 10 yıldır sınıf öğretmenliği yapıyorum. Eş durumu atamaları yılda bir kez yapılacağı için, bir yıl ailemden ayrı kalacağım gibi görünüyor. Eşimin zorunlu hizmeti iki yıl, ondan sonra İstanbul’a gelmesi de garanti değil. Çocuk yapmayı düşünüyorduk, belki tüp bebek yapabilirdik bu durumda askıya almış olacağız. İstifa edip dershanelerde çalışmayı bile düşündüm ama kredi borcuna girmişken bu şekilde düzenli bir maaştan vazgeçemem. Ücretsiz izne ayrılabilirsiniz diyorlar ama bunca ekonomik sorun içinde kim ücretsiz izne ayrılabilir ki?”

İki çocuk bana kaldı

Kamu görevlisi eşinin zorunlu hizmet nedeniyle Bursa’ya gittiğini, kendisinin iki çocuğuyla Amasya’da kalmak zorunda olduğunu belirten F.D ise şunları söyledi: “Eşimin tayini Bursa’ya çıktı. Ben boş kontenjan olmadığı için Bursa’ya gidemedim. Bu durumda iki çocuğumla birlikte bir yıl Amasya’da yaşayacağım. Çocuklarımın biri 9, diğeri 4 yaşında. Daha sonraki yıllarda eşimin görev yaptığı yere gidip gitmeyeceğim de belli değil. Amasya’da kirada oturuyoruz, eşim de Bursa’da ev tutacak iki kira ödemek zorunda kalacağız. Çocuklarım benim yanımda ve bütün sorunlarla ben mücadele etmek zorunda kalacağım.”

Haberin Devamı

Eş ilişik kesmemişse dilekçe ile görev yerinde kalabilecek

40 bin öğretmenin atama takvimini yayınlayan MEB, özür grubu atamaları ile ilgili olarak da şu açıklamayı yaptı:  “Eş durumu atamalarında, eşlerden herhangi birinin ataması norm açığı bulunmaması nedeniyle yapılamamış ise, atanan eşin ilişik kesmemiş olması kaydıyla bir dilekçe ile başvurması ve il milli eğitim müdürlüğünce Bakanlığa bildirilmesi durumunda iptal işlemi gerçekleştirilecektir.” Bakanlık, zorunlu yer değiştirmeye tabi tutulup, eşi öğretmen olan kamu personelinin 2012 yaz dönemi özür durumuna bağlı yer değiştirmeleri yapılmayanların durumlarının değerlendirildiğini açıkladı.

Kısa kısa

Haberin Devamı

- ÖSYS sonuçları üniversitelerle paylaşıldı. ÖSYM, 17 Ağustos’ta açıkladığı 2012-ÖSYS yerleştirme sonuçlarını üniversitelerin erişimine açtı. Üniversitelerden, herhangi bir yükseköğretim programına yerleşen öğrencilerin mağduriyet yaşamaması için listelerini güncellemesini istedi.

- 2012 Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile ilgili tercih işlemleri dün (29 Ağustos Çarşamba) başladı. Adaylar, 4 Eylül akşamına kadar ÖSYM’nin http://ais.gov.tr internet adresinden tercih yapabilecek.

- Üniversite kayıtları pazartesi başlıyor. Bir yükseköğretim programına yerleşen öğrenciler 3-7 Eylül arasında kayıt işlemlerini yapabilecek. Öğrencilerin, yerleştirildiği yükseköğretim programının bağlı bulunduğu üniversiteye, belirtilen süre içinde başvurması gerekiyor.

Haberin Devamı

- İlkokul birinci sınıflar için öğrenci çalışma kitapları ve öğretmen kitabı belli oldu. Talim Terbiye Kurulu Başkanlığı tarafından belirlenen kitaplara MEB’in sitesinden ulaşılabilir. Çalışma Kitabı’ndaki uygulamalar ile çocuklar eğlenerek öğrenecek.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!