Öğretmen adaylarından düdüklü protesto

Güncelleme Tarihi:

Öğretmen adaylarından düdüklü protesto
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 18, 2011 15:59

İZMİR’de Dokuz Eylül ve Ege Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümü öğrencileri, kendi bölüm mezunlarından boş kalan ’Rehber öğretmen’ kadrolarına, felsefe ve sosyoloji mezunlarının atanmasını protesto etti.

Haksızlığa uğradıklarını söyleyen öğrenciler, ’Çakma öğretmen istemiyoruz’, ’Felsefe yapma, psikolojimi bozma’, ’Haksızlığa one minute’ sloganları attı.

Onlarca öğrenci, üzerinde ilginç saptamaların, mesajların, uyarıların yer aldığı pankartlarla Konak’ta SGK binası önünde toplandı. Düdükler öttürüp, sloganlar atan gençler, ’temsili’ diplomalarını çöpe atıp, sembolik oturma eylemi de yaptı.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın 2011 atama döneminde rehber öğretmen kadrosuna felsefe grubu öğretmenlerini de atayacağını duyurması, Psikolojik Danışma ve Rehberlik (PDR) programı öğrencilerini, bu alanın akademisyenlerini, meslek örgütünü de isyan ettirdi. öğrenciler adına konuşan Ege Üniversitesi 4. sınıf öğrencisi Onur Olgun, anne- babalara seslenerek, şunları söyledi:

"Rehberlik ve psikolojik danışma alanında eğitim almamış alan dışı mezunların mesleki uygulamalarında yetersiz kalacakları ve başta öğrenciler olmak üzere hizmet sundukları kitleye zarar verebilecekleri açıktır. İşinin uzmanı olmayan bir rehber öğretmenin çocuğunuzun hiperaktivitesini anlaması, öğrenme güçlüğünün olup olmadığının farkına varması, duygusal problemlerini anlaması ve müdahale etmesi mümkün değildir. Çocuğunuza yarardan çok zarar verecek, onun duygusal gelişiminde derin yaralar açacaktır."

Olgun, 1 Haziran 2011’de yapılacak atamalarda yaklaşık 1300 rehber öğretmen istihdam edileceğini, bu ara dönemde açılan bu kadrolara yeterli sayıda alan mezunu bulunamayacağını, böylelikle kadroların felsefe ve sosyolaji mezunlarıyla doldurulacağını öne sürdü. Haziran ayı sonunda yaklaşık 2 bin rehberlik ve psikooljik danışmanlık lisans programı öğrencisinin mezun olacağına dikkat çeken Olgun, "1 Haziran’da yapılacak atamalarla alan dışı mezunlarla bu kadraların doldurulması, bu atamalardan yaklaşık bir ay sonra mezun olacak 2 bin alan mezunun işini elinden almak demektir. Kadrolar, uzmanlar yerine hiçbir mezleki yeterlililği olmayan kişilerle doldurulacağından hem devlet kadroları israf edilmiş olacak hem de bu kişilerin hizmet sunduğu kitle mağdur edilecek. Alan dışı atala yapılması durdurulsun" diye konuştu.

Öte yandan gençlerin eylemine destek veren Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği İzmir Şubesi Başkanı Tolga Aran da alan dışı atama yapılmasına karşı çıktı. Aran, PDR eğitiminin 4 yıllık zorlu bir süreç olduğunu belirterek, "Bu oldukça karmaşık ve kapsamlı bilgi ve beceriler ’sözde’ kısa süreli hizmetiçi eğitim programlarıyla alan dışından mezun kişilere kazandırılamaz. Bu uygulamanın, alan dışı mezunlara devlet kurumlarında istihdam olanağı yaratmak dışında herhangi bir amacı bulunmamaktadır. Bu uygulamaya karşıyız" dedi.

Öğrenciler, ’Çakma öğretmen istemiyoruz’, ’Alan dışı çık dışarı’, ’Felsefe yapma, psikolojimi bozma’, ’Haksızlığa one minute’ sloganları atarken, ’Hayaldi gerçek oldu, felsefeciler rehber öğretmen oldu’, ’Nimet Ç. Bir Ankara trajedisi’, ’Sahte doktora canını, sahte öğretmene çocuğunu emanet etme’ yazılı pankartlar taşıdı.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!