Öğretim görevlileri bize de ‘af’ diyor

Güncelleme Tarihi:

Öğretim görevlileri bize de ‘af’ diyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 13, 2000 00:00

Haberin Devamı

ÖĞRENCİ affına son şeklini vermek için oluşturulan Meclis alt komisyonunda başkanlık krizinden sonra, bu kez de öğretim görevlilerine af sorunu çıktı. Komisyon bu konuda ikiye bölündü.

5 partiden birer üyenin katılımıyla oluşan alt komisyon, geçen hafta DSP ve MHP'li üyelerin başkan olma isteği nedeniyle çalışamamıştı. MHP'li İrfan Keleş'in başkan seçilmesiyle sorun aşılırken, bu kez yasa önerisinin dil sınavını aşamadıkları için doçent olamayanlara da kapsayacak şekilde genişletilmesi gündeme geldi. Bu önerinin eski bir öğretim görevlisi olan Başkan Keleş'ten gelmesi anlamlı bulundu. Keleş, yardımcı doçent statüsünde bulunan 6 bin kişinin Kamu Personeli Dil Sınavını (KPDS) aşamadığı için mağdur olduğunu, başarı barajının 70'den az olması gerektiğini gündeme getirdi. Çok sayıda öğretim görevlisinin bu konuda talebi olduğunu belirten MHP ve FP'li üyeler, barajın 50 ya da 60'a düşürülmesini istediler. Öneriyi daha da ileri götüren bu üyelerin, ‘‘Aslında bu baraja hiç gerek yok’’ şeklindeki sözleri, ANAP ve DYP'li üyelerin tepkisini çekti.

ANAP'lı Ahad Andican, doçentlik ve profesörlüğün eğitime yönelik bir kariyer olduğunu, dil bilmeyen ve literatürü takip etmeyen kişilerin üniversitelerde eğitim veremeyeceğini belirtti. Andican, ‘‘Bugünü düşünerek burada alacağımız bir karar, ülkenin yarınını etkileyecek. Kendi çocuklarımızı bu kişilere nasıl emanet edeceğiz’’ dedi. DYP'li Ayvaz Gökdemir ise ‘‘Siyasi hesaplara, bilimi alet etmeyelim’’ diye itiraz etti.

DSP'li üyenin de itirazı üzerine öğretim üyelerine yönelik KPDS sınavından barajın kaldırılması tamamen gündemden çıkarken, bazı üyeler ‘‘Baraj 60'a düşürülsün, sınavda da öğretim görevlilerine branşlarına göre soru sorulsun’’ önerisini getirdiler. Dil sınavına girecek yardımcı doçent ve doktorların sosyal bilimler, fen, matematik bilimlerine göre ayrılarak, üç sınavdan birine girmeleri önerildi. DYP'yi Gökdemir ise ‘‘Böyle bir düzenleme yapıyacaksa dahi, öğrenci affının içinde değil, ayrıca yapalım’’ dedi.

Bu konuda tam bir mutabakat sağlamadan toplantı sona erdi.

Çavuşoğlu Anaokulu'nda görev yapan bazı öğretmenlerle okul psikoloğu ve temizlik elemanları, maaşlarını alamadıkları için ayrıldı. Veliler, kendilerine taahhüt edilen eğitim standardının düştüğünü belirterek, okuldan şikayetçi oldular. Veliler, ‘‘Öğretmenler gitti. Okul yönetimine maddi destek olmak istedik, kabul etmediler. Ancak, icradan görevliler geliyor, bulaşık makinası bile borçlar nedeniyle gitti. Okulun diğer hizmetlerinde kötüleşme gözleniyor’’ dediler.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!