Öğrenci mucitlerden renkli buluşlar

Güncelleme Tarihi:

Öğrenci mucitlerden renkli buluşlar
Oluşturulma Tarihi: Ocak 02, 2002 13:56

ABD`li Dean Kamen`in aylardır beklenen ve "şey" olarak lanse edilen buluşu "tek kişilik motorlu araç" olarak açıklanırken, Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Endüstri Tasarımı Bölümü öğrencileri de geleceğin projelerini hazırlıyor. Bölümün 4. sınıf öğrencisi Bülent Koru`nun "Snake" adını verdiği projesi ilgi çekiyor.

Türkçe “yılan” anlamına gelen “Snake” hakkında bilgi veren Bülent Koru, buluşunu, enkaz altında kalanların yerinin saptanmasını amaçlayan dar alan geçişli gözlem robotu olarak tanımladı. 

Projesini üretirken yılanın kıvrılma kabiliyetinden esinlendiğini anlatan Koru, ``6 saat dayanabilen elektrik şarjıyla çalışacak, 35 cm.uzunluğunda ve 5 cm. çapında olan `Snake`, girilemeyen enkazlara girerek canlı tesbit etmeyi ve içerideki bilgileri dışarıya aktarmayı amaçlıyor. `Snake` küçük bir aralıktan içeri girerek, içerideki rumuüzerindeki uydu (GPS) sistemiyle anında dışarıya aktarabilir`` diye konuştu.


Isı ve sudan etkilenmeyen ``Snake``in üzerinde 20 tekerlek, 8 ışıklı kamera bulunduğunu ve bu kameralar sayesinde içerideki görüntüyü monitörlere aktarabileceğini kaydeden Koru, ``Bu proje, Türkiye`de üretilebilir bir proje. Maliyeti de çok yüksek değil`` dedi. 


Türkiye`deki teknik ekipmanların yetersiz olduğunu görmesi üzerine böyle bir proje hazırlamaya karar verdiğini ve projeyi bir ayda tamamladığını belirten Bülent Koru, özellikle depremde hayat kurtarmaya yönelik projenin, doğal afetlerin yanı sıra nükleer ortamlarda ve askeri amaçlı da kullanılabileceğini söyledi. 


DİĞER PROJELER

Öte yandan, aynı sınıf öğrencilerinden Berker Sönmezer`in ``Strider`` (yolgezer) adının verdiği projesi ile Ayhan Başaran`ın ``Roll-O-Bot`` (Yuvarlanan Robot) adlı projesi de dikkat çekiyor. 


Berker Sönmezer`in, ``geleceğin kuryesi`` olarak tanımladığıprojesi, çok önemli bilgileri ve para gibi değerli eşyanın çok hızlı ve güvenli bir şekilde taşınmasını amaçlıyor. 


Sönmezer, ``Bunlar düşünce sonucu üretilen ama teoride oturan projeler. Yapılamayacak şeyler değil. Benim projemin maliyeti çok yüksek ama ileride maliyeti düşürülerek yapılabilir`` dedi. 


Ambulans, itfaiye gibi ekiplerin kaza yerlerine geç kalması nedeniyle yaşanan ölümleri minimuma indirmek amacıyla hazırlanan ``Roll-O-Bot`` (Yuvarlanan Robot) adlı projenin yaratıcısı Ayhan Başaran ise ``Bu projenin bugünkü teknolojiyle yapılması çok mümkün görünmüyor ama belki 15, belki 50 yıl sonra hayata geçirilebilir`` diye konuştu.
 
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!