Öfke, linç edecekti

Güncelleme Tarihi:

Öfke, linç edecekti
Oluşturulma Tarihi: Nisan 28, 1999 00:00

Haberin Devamı

Mavi Çarşı'da 13 masum insanı katleden, 4'ünü de yaralayan PKK'lı caniler tatbikat sırasında az daha linç ediliyordu. ‘‘Siz insan mısınız?’’ diye bağıran yüzlerce kişi, teröristleri koruma altına alan kordunu yarmak için polisle çatıştı, zırhlı araçlar taşlandı.

Göztepe'deki Mavi Çarşı'ya molotoflorla saldırarak, 13 masum insanı katleden sanıklar, dün olay yerinde yapılan tatbikat sırasında linçten döndü. İstanbul Emniyet Müdürü Hasan Özdemir, dün Emniyet Müdürlüğü Brifing Salonu'nda yaptığı basın açıklamasında, Göztepe'de 13 kişinin öldürüldüğü, 4 kişinin de yaralandığı Mavi Çarşı'ya yönelik molotofkokteylli saldırıya karışan bölücü PKK örgütü üyelerinin tamamının yakalandığını bildirdi. Özdemir, saldırının azmettiricisi olarak Neytullan Yetiren'in yakalandığını, eyleme katıldığı belirlenen Metin Yamalak'ın da 21 Mart 1999 tarihinde Mersin'de ele geçirildiğini bildirdi. Özdemir, ‘‘Yakalanan şahıslar, yapılan sorgulamalarında, Milliyetçi Kürt İntikam Güçleri adına MED TV'yi ve örgütün dergisi olan Yurtsever Gençlik'i arayarak, olayı üstlendiklerini de beyan etmişlerdir. Böylelikle daha önce yakalanan sanıklarla birlikte olaya azmettiren bir kişi ve eylemi gerçekleştiren 1'i kadın 4 kişi olmak üzere, katliama karışan bütün saldırganlar yakalanmışlardır’’ dedi. Azime Işık, 'Hacı' kod adlı Ergin Atabey ve 'Zeki' kod adlı Abdullah Aygün'ün HADEP'in gençlik kolunda yer aldıkları, ayrıca PKK'nın gençlik kolu olan YCK (Yekitiya Civanen Kürdistan) adına eylem yaptıklarını belirten Özdemir, bu kişilerin daha önce Mersin'de yakalanan Metin Yamalak'ın ifadesinde adı geçen ve robot resimleri çizilen kişiler olduklarını bildirdi. Özdemir, Bahçelievler'e bağlı çeşitli semtlerde oto yakma eylemlerine karışan 13 terör örgütü üyesinin de, Erzurum Emniyet Müdürlüğü ile yapılan koordineli çalışmalar sonucu ele geçirildiğini açıkladı. Katliam sanığı teröristlerden Azime Işık ile Abdullah Aygün, dün öğle saatlerinde zırhlı araç ile Emniyet Müdürlüğü'nden çıkarılarak tatbikat için Mavi Çarşı'ya götürüldü. Tatbikattan önce yaklaşık 500 polis Mavi Çarşı'nın önünde güvenlik önlemi aldı.

SİZ İNSAN MISINIZ?

Sanıkların Mavi Çarşı'ya getirilmeleri ile yüzlerce vatandaş protestoya başladı. Bu arada zırhlı araçlara taş atıldığı görüldü. Çevresi Çevik Kuvvet birliklerince sarılan zırhlı araçlardan önce Azime Işık çıkartıldı. Işık, kırmızı mont ve kot pantolonu ile indiği zırhlı araçtan koşarak Mavi Çarşı'ya sokuldu. Teröristler görünür görünmez yaklaşık bin kişilik kalabalık ‘‘Siz insan mısınız?’’ diyerek yuhaladılar. Işık'tan 5 dakika sonra ekose gömlek giymiş olan Ergin Atabey, araçtan indirilerek binaya sokuldu. Tatbikat sırasında vatandaşlar polis barikatını aşmak için polislerle itiştiler. DGM Savcısı Turan Çolakkadı'nın da katıldığı 20 dakika süren tatbikat sonrasında 2 terörist eylemi nasıl gerçekleştirdiklerini polis kamerasına anlattılar. Teröristler tatbikattan sonra aynı zırhlı araca konularak 13.10'da olay yerinden ayrıldılar. Tatbikat sonrası bir süre dağılmayan vatandaşlar İstiklal Marşı'nı söylediler.

13 MART ŞEHİTLERİ SOKAĞI

Bu arada, Mavi Çarşı'nın yanında bulunan Çakıl Sokak'ın ismi, katledilen 13 masumun anısına, ‘13 Mart Şehitleri Sokağı' olarak değiştirildi.

Bırakın bir yumruk atayım

Katliamda ölenlerden Meltem Özkılıç'ın eski eşi Yunus Aygün, çevik kuvvet polislerinin üzerine çıkarak barikatı geçmek istedi. Aygün polislere, bir yumruk atmasına izin verilmesi için yalvardı. Çok sayıda polis, bir panzer ve polis köpekleriyle çevrelenen alana girmek için polisle çatışan vatandaşlar, ‘‘İmralı, Apo'ya mezar olacak’’, ‘‘Kahrolsun PKK’’ sloganları attılar.

Polis durdurdu

Katliam sanıklarının Mavi Çarşı'ya getirileceğini öğrenen yüzlerce kişi olay yerine akın etti. Teröristlerin getirilmesiyle birlikte, ‘‘Siz insan mısınız?’’ diye bağıran öfkeli kalabalık lanetler yağdırdı. Polisin sıkı güvenlik önlemi aldığı tatbikat sırasında iki militanı linç etmek isteyen vatandaşlar güçlükle engellendi.

O organize etti

Böllücü başı Abdullah Öcalan'ın yakalanmasının ardından, aldığı talimatlar doğrultusunda Mavi Çarşı katliamını organize eden, ‘‘Nurten Kıran’’ sahte kimlikli Azime Işık, tatbikat yerine polis kordonu altında getirildi. Azime Işık, Mavi Çarşı'daki katliam saldırısını en ince ayrıntısına kadar anlattı.

Molotofçu

‘Zeki’ kod adlı Abdullah Aygün montunun altına gizlediği molotofları peşpeşe attığını söyledi. Aygün tatbikat sırasında, giyeceklerle dolu raflara molotofları attıktan sonra hızla dışarı çıktıklarını anlattı.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!