Ödül avcısı mimarlar

Güncelleme Tarihi:

Ödül avcısı mimarlar
Oluşturulma Tarihi: Şubat 04, 2000 00:00

Haberin Devamı

Cem İlhan, Tülin Hadi, Bünyamin Derman ve Dilek Topuz Derman, dört genç mimar. Ama bugüne kadar ulusal ve uluslararası çeşitli yarışmalarda 11'i birincilik olmak üzere tam 16 ödül kazandılar. Genç mimarlar, son olarak Suudi Arabistan'da 100 bin hacının barınması amacıyla düzenlenen Uluslararası Mimari ve Kentsel Yaşam Proje Yarışması'ndaki birincilikle Türkiye'nin mimari alandaki uluslararası başarılarına bir halka daha eklediler.

Cem İlhan ve Tülin Hadi ile Bünyamin Derman ve Dilek Topuz Derman çiftleri, yarışmalar sırasında gelişen dostluklarını, birlikte kurdukları Profis Mimarlık'ta pekiştirmişler. Ulusal ve uluslararası yarışmalara katılarak ideallerindeki düzenlemelere imza atan genç mimarların Suudi Arabistan'da hacılar için tasarladıkları kompleksin inşasına önümüzdeki günlerde başlanacak.

YARIŞMA GELENEĞİ

Cem İlhan, gelişmiş ülkelerde bir evin yapımı için bile yarışma açıldığını belirterek şunları söylüyor:

‘‘Türkiye'de inşaat yaptıracak insanlar 3-5 şirketten teklif alma yöntemini benimsiyorlar. Teklif veren firmalardan birinin projesi benimseniyor ve hayata geçiriliyor. Diğerlerinin emekleri ise yok olup gidiyor. Oysa gelişmiş ülkelerde insanlar, kendi oturacakları evi yaptırırken bile yarışma açmayı tercih ediyorlar. Böylece size teklif verecek firma sayısında kısıtlama yapmıyor ve birçok seçenekten yararlanıyorsunuz. Yarışmacılık artık bir gelenek olmalı...’’

Yarışmacı mimarlar, Türkiye'de aralarında belediyeler ve çeşitli devlet kuruluşlarının da bulunduğu birçok kurumun açtığı yarışmalara katılıp ödül almışlar. Ancak bu projelerden bazıları rafa kaldırılırken, bazılarının da inşaatı yıllardır bir türlü bitmemiş. Mimar çiftlerin inşaat aşamasına gelen ödüllü projeleri arasında, Bosna-Hersek anıtı, TARİŞ Genel Müdürlük Binası, GAP Kültür ve Sanat Merkezi ile Karatay Kent Mrekezi Kentsel Tasarımı yer alıyor.

SON BAŞARILARI

Profis Mimarlık'ın son başarısı, Mekke'nin kuzeyindeki Riyad'da 100 bin hacının konaklaması amacını taşıyan bir proje. Birinci olan proje, 200 bin metrekarelik bir alan üzerinde, 700 bin metrekarelik kapalı alanı kapsıyor. Cem İlhan, projenin hac dönemi dışında da çeşitli amaçlarla kullanılmasının planlandığını söyledi. Hastanesi, ulaşım sistemi, camii ve alışveriş merkeziyle birlikte tasarlanan proje, hacıların Mekke'ye kolayca ulaşmasını sağlıyor. Proje, hafif raylı metro ve diğer ulaşım yollarının, kompleks alanının dışına kadar yer altından gitmesini öngörüyor.

Genç Türk mimarlarının birincilik ödülü olan 50 bin doları (yaklaşık 28 milyar lira) kazandığı yarışmada, Mısırlı mimarların projesi, ikinciliği ve 40 bin dolar ödülü kazandı. İranlı mimarlar ise, yarışmada üçüncü oldular ve 30 bin dolar ödül kazandılar.

İdeallerindeki kentlere ters düşen projelere

imza atmak

istemeyen 4 mimar, kurdukları büroda, yarışmadan yarışmaya koşuyorlar. Ulusal ve uluslararası yarışmalarda

11'i birincilik olmak üzere 16 ödül ve 7 mansiyon alan

genç mimarlar, son olarak Suudi Arabistan'da

hacıların konaklama ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla düzenlenen bir uluslararası yarışmada,

birincilik aldılar.

100 bin hacı burada konaklayacak

400 bin metrekare içinde 100 bin kişinin barınacağı konut alanı (Aynı anda 15-30 kişiyi barındırabilen esnek birimler)

4 bin otomobillik otopark

Doğrudan Kabe bağlantılı hafif metro istasyonu

Hacıları Mekke'deki kutsal ziyaret mekanlarına götürüp getirecek otobüs terminali

5 bin kişinin aynı anda ibadet edebileceği cami

Park, gezinti vadisi ve rekreasyon alanları

Hastane

Çarşı ve alışveriş merkezi

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!