ODTÜ ormanında köpek saldırıları sürüyor

Güncelleme Tarihi:

ODTÜ ormanında köpek saldırıları sürüyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 29, 2010 16:35

ODTÜ Ormanında köpek saldırıları devam ederken, Çankaya Belediyesi isyan ediyor: 'Büyükşehir ve diğer ilçeler görevini yapmıyor, Köpekleri bizim ilçeye getiriyor'

Haberin Devamı

 

Aysel ALP yazıyor
hurriyet.com.tr

CHP Milletvekili Bayram Meral’e saldırmalarıyla Türkiye’nin gündemine gelen ODTÜ ormanındaki başı boş köpekler sorunu bitecek gibi görünmüyor. Kimi ağaca çıkarak kurtulduğunu anlatıyor, kimisi meyve suyu satıcısının yardımıyla… Peki ya kurtulamayanlar? En son Cuma günü tek başına yürüyüş yapan bir kadın, bu ormanda 15-20 köpeğin saldırısına uğradı ve ambulansla hastaneye zor yetiştirildi.

Vatandaş köpeklerden şikayet ederken, Çankaya Belediyesi de yalnız bırakılmaya isyan ediyor: Büyükşehir ve ilçe belediyeler görevlerini yapmıyor; bir de kendi ilçelerindeki köpekleri bizim sınırlara bırakıyor…

GÖRGÜ TANIKLARI ANLATIYOR

Cuma günü eşiyle birlikte yürüyüş yapan Dr. Nazım Gümüş, “Önümüzdeki 50 m'lik uzaklıkta yerde yatan bir bayan gördük; kanlar içindeydi. Yaklaşınca anladık ki, 10-15 köpekten oluşan bir sürü kadına saldırmış. Sanki bomba tesiri ile paramparça, kanlar içinde kalmış bir görüntü sergiliyordu. Yoldaki 20 metrelik bir aralıkta kanlar içinde ve sürünme izleriyle birlikte bir felaket görüntü söz konusuydu. İç çamaşırlarına kadar her şey paramparçaydı.
 
KÖPEKLER SÜRÜLERİ PARAMPARÇA EDİNCE Mİ İSYAN EDECEKSİNİZ

Haberin Devamı

Gümüş, ambulansta görevli sağlık memurunun yürüyüş yapan insanlara dönüp, “Teker teker köpek sürülerince paramparça edildiğinizde mi feryat edeceksiniz ey Çankayalılar! İlgilileri uyarın, protesto edin, yaşamınıza sahip çıkın” diye bağırdığını anlatıyor. Gümüş bunun üzerine  Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık’a bir mail atıyor. “İnsanın yaşaması, insan hakkı, insan demokrasisinin olmadığı bir yaşam dokusunda, köpeklerin hakkı, köpek demokrasisinden ne kadar söz edilebilir, bilemiyorum” diye soruyor.

ÇANKAYA BELEDİYESİ İSYANDA

Çankaya Belediyesi, ilçe belediyesi olmalarına rağmen 2 bin 500 köpek kapasiteli bir barınağa sahip. Ancak belediye yetkilileri, ilçe sınırları içinde 7 bin 500 civarında köpek olduğunu tahmin ediyor. İlçe belediyelerinin de kendi sınırlarından topladıkları köpekleri Çankaya sınırlarına bırakmasından şikayet ediyorlar. Hayvan hakları konusundaki hassasiyetleri nedeniyle bu hayvanların 2 bin 500 tanesinin aşılarının, bakımlarının, kısırlaştırılmalarının yapıldığını ve küpelenerek uygun olanların yeniden toplandıkları alana bırakıldıklarını söylüyorlar.

Haberin Devamı

ŞAŞIRTAN YANIT

Neden hayvan barınağında tutulmuyor, diye sorduğumuzda aldığımız yanıt bizi şaşırtıyor.

Alındıkları yerlere bırakılan bu kontrollü ve sağlıklı hayvanların, bölgelerine başka hayvanların girmesine izin vermediklerini öğreniyoruz. Böylece hem ilçe halkının hayvanlardan geçen hastalıklara karşı korunmaları sağlanırken hem de hayvanların yaşam hakkına sahip çıktıklarını belirtiyorlar.

ISIRANLAR REHABİLİTE EDİLİYOR

Isıran hayvanlar ise 10 günlük yasal kontrol süresini doldurmak üzere özel bölümde tutuluyor. Ardından rehabilitasyon bölümünde rehabilite ediliyor. Sahipli olanlar sahibine, değilse alındıkları bölgele geri bırakılıyor.

KISIRLAŞTIR, AŞILAT, YAŞAT

Haberin Devamı

Çankaya Belediyesi yetkilileri, sokak hayvanlarının toplatılıp sahiplendirilmesi, kısırlaştırılması, aşılanması, işaretlenmesi ve rehabilite edilerek alındıkları bölgelere bırakılmasının yasal bir zorunluluk olduğuna dikkat çekiyor. Bunu bir felsefe olarak da uyguladıklarını belirten belediye yetkilileri, aynı uygulamayı büyük şehir ve diğer ilçe belediyelerinin yapmamasından şikayet ediyor.

1 DİŞİ 24 YAVRU DEMEK

Belediye yetkilileri, şehirlerde fazla sayıdaki sahipsiz köpek sorunu ile baş etmenin en etkili yolunun uzun vadede, üremenin kontrol altına alınması olduğuna dikkat çekiyorlar. Her köpeğin 6 ayda bir doğum yaptığını ve normal şartlarda yılda 24 yavru doğurduğunu belirtiyorlar. Yavruların dişi olanlarının da bir yıl içinde aynı oranda üreme yaptığından sokak hayvanlarının sayısındaki artışın çok hızlı olduğunu vurguluyorlar.

Haberin Devamı

KÖKLÜ ÇÖZÜM İÇİN

Belediye yetkilileri, sorunun köklü çözümü için Bakanlıklar, Büyükşehir Belediyesi ve diğer ilçe belediyelerinin ortak çalışması ile çözülebileceğine dikkat çekiyorlar. Kentteki tüm belediyelerin aynı anda “Kısırlaştır, Aşılat, Yaşat” uygulamasına başlaması ve bunun için gerekli barınakların ve kliniklerin inşa edilmesi gerektiğini belirtiyorlar.

5 YIL SIKIN DİŞİNİZİ

Denenen bu yöntemle, sorunun kısa sürede olmasa da uzun vadede çözüleceğini anlatan yetkililer, bunun Dünya Sağlık Örgütü ve Dünya Hayvanları Koruma Derneği tarafından da benimsenen kalıcı çözümler olduğunu söylüyorlar. “Ancak başarıya ulaşmak için, sokakta kontrollü köpek ve kedilerin dolaşmasına, 3 ila 5 yıl daha katlanmak gerekmektedir” diyorlar.

Haberin Devamı

BÜYÜKŞEHİR GÖREVİNİ YAPMIYOR

Ankara Valiliği İl Çevre ve Orman Müdürlüğü, 2008 yılı tarihli kararında “Nüfus yoğunluğu olan belli başlı İlçe Belediyelerinin, en az bin hayvan kapasiteli barınaklar açmalarını; Büyükşehir Belediyesinin ise çok daha fazla sayılarda ve kapasitelerde barınak inşa etmelerini” öngörüyor. Büyük Şehir Belediyesine ait geçici hayvan bakımevinin olması yasal zorunluluk olmasına karşın halen bir barınağı bile bulunmuyor.

2008 tarihli karar, “Ankara’nın eski merkez ilçeleri olan Altındağ, Mamak, Yenimahalle, Keçiören, Sincan, Etimesgut, Gölbaşı ve Çankaya’da 1000 hayvan kapasiteli, diğer ilçelerde ise en az 50 hayvan kapasiteli barınak yapılmasını” şart koşuyor.

BİR YILDA 9 BİN HAYVAN

Çankaya Belediyesine ait Hayvan Barınağında son bir yıl içinde 9 bin hayvanın tedavisi yapılırken, 671  köpek kısırlaştırılmış. Bin 845 köpek toplanmış, 993 tanesine bir sahip bulunmuş. Hayvanlarla ilgili 2 bin 440 şikayet gelmiş.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!