ÖDP’den aday portreleri

Güncelleme Tarihi:

ÖDP’den aday portreleri
Oluşturulma Tarihi: Şubat 11, 1999 00:00

Haberin Devamı

Özgürlük ve Dayanışma Partisi'nde geçtiğimiz hafta gerçekleştirilen önseçimler sonucu her kesimden değişik adaylar belirlendi. Adaylar arasında simitçiden ev kadınına, öğretim üyesinden yazarına kadar çeşitli kesimlerden, değişik toplum katmanlarından kişiler bulunuyor. ÖDP'nin kurucu üyeleri arasında yer alan ve kaleme aldığı 'Bir Dinozorun Anıları' adlı kitabıyla dikkatleri üzerine çeken emekli öğretim üyesi Prof.Dr. Mina Urgan da merkez kontenjanından milletvekili adayı gösterilmesinden onur duyduğunu söyledi. Politikada çok kirlenmiş insanların yer aldığını belirten Urgan, ‘‘İlk olarak 1982 Anayasası'nda ayrıca seçim ve bankalar kanununda değişiklikler yapmak, çetelerle mücadele etmek, YÖK'ü kaldırmak, üniversiteleri özerk hale getirmek için bizim başarılı olmamız lazım’’ dedi.

Her kesime ulaşabilen ve her kesimi bünyesinde toplayan ÖDP'nin, 18 Nisan seçimlerinde genel ve yerel seçimlerde yer alacak adayları da sıradışı olacak. Beyoğlu Belediye Meclisi üyeliği için 3'üncü sıradan aday olan transseksüel Demet Demir, ‘‘Ben cins ayrımı yapılmadan insan olarak kabul görülüyorum ve bundan sonra yalnızca Belediye Meclis üyesi olarak anılmak istiyorum’’ dedi. Seçimlerde kendisinin özel bir propaganda içinde bulunmayacağını, partisi ile birlikte hareket edeceğini dile getiren Demir, başarılı olmaları halinde ilçede kadın sığınma evi, yaşlılar için huzurevi, çocuklar için çeşitli kurslar, kültür ve sanatevleri açacaklarını söyledi.

20 yıllık simitçi

Sarıyer Belediyesi Meclis üyeliği için ÖDP listesinde 9'uncu sırada aday olan ve Maslak'ta 20 yıldır simitçilik yapan 3 çocuk babası ilkokul mezunu Ali Özdemir, seçimleri kazanması halinde işine yine devam edeceğini söyledi. Seçim kampanyası sürecinde gerekirse davul zurna dahi çaldıracağını belirten Özdemir, genelde ev ev, kahve kahve dolaşarak oy isteyeceğini söyledi. Özdemir, ‘‘Çevremin baskısıyla aday oldum. Eğer kazanıp başarılı olursam ileride belediye başkanlığı ve milletvekilliği seçimlerinde de aday olacağım’’ dedi.

ÖDP'de Sarıyer Belediye Meclisi üyeliği için adaylardan bir diğeri de listede 8'inci sırada yer alan ev kadını ve aynı zamanda Ali Özdemir'in eşi olan Şadiye Özdemir. Özdemir, ‘‘Diğer partiler gibi vaatlerimiz yok ama yaşadıklarımız var. Halkın sorunlarını üzerimizde taşıyoruz. Öncelikle kadın haklarını savunacağım ve daha sonra ilçemizdeki yol, okul, park sorunları ile ilgileneceğim’’ dedi.

Aydınlar da ÖDP'de

ÖDP'de geçtiğimiz hafta sonu yapılan aday adayları arasındaki önseçimde kadın adaylar liste sıralamalarında erkek adayları sollayarak ilk sıralara yerleşti. Bunlar arasında Beşiktaş Belediye Başkanlığı adaylığına Mücella Yapıcı, Üsküdar Belediye Başkanlığı adaylığına Ayşe Göker Küçük seçildi. Beyoğlu Belediye Meclisi adaylıklarından ilk 12 sıranın 11'inde, Bağcılar'da ilk 11 sıranın 9'unda, Kartal'da ilk 11 sıranın 8'inde kadınlar yeraldı. Belediye Meclisi aday seçimlerinde Kadıköy'de ilk 5, Bahçelievler, Şişli, Beykoz'da ilk 4, Beşiktaş'da ilk 3 sırada kadın adaylar yeraldı.

ÖDP'nin aday listelerinde Avcılar, Ümraniye, Eyüp, Kağıthane, Üsküdar, Maltepe, Küçükçekmece, Sarıyer, Güngören ve Gaziosmanpaşa'nın ilk sırasında da kadınlar bulunuyor.

ÖDP’nin adayları

ÖDP'de sıradışı adayların yanısıra milletvekili, il ve ilçe belediye başkanı ile meclis üyelikleri adayları arasında yer alan sanatçı, aydın ve diğer meslek gruplarından bazı isimler ise şöyle,

Şair Can Yücel, merkez kontenjandan milletvekili adayı,

Yazar Fakir Baykurt, merkez kontenjandan milletvekili adayı,

Yazar Adalet Ağaoğlu, merkez kontenjandan İstanbul birinci bölgeden 2'inci sırada milletvekili adayı,

68 Kuşağı kadın öncülerinden İlkay Demir, İstanbul ikinci bölgeden 1'inci sıra milletvekili adayı

SOS inisiyatifi temsilcilerinden Türksen Başer Kafaoğlu, İstanbul birinci bölgeden 4'üncü sıra milletvekili adayı

TÜKODER Başkanı Mehmet Sevim, İstanbul birinci bölgeden 6'ıncı sıra milletvekili adayı

Yazar Erhan Bener merkez kontenjanından milletvekili adayı

SHP İstanbul eski il başkanlarından Bozkurt Nuhoğlu Kadıköy Belediye Başkan adayı,

Mimarlar Odası Şubesi eski Sekreteri Mücella Yapıcı Beşiktaş Belediye Başkan adayı

Ziraat Mühendisi Ayşe Gökerküçük, Üsküdar Belediye Başkan adayı,

Tarım- Sen Genel Başkanı Vahit Genç, Küçükçekmece Belediye Başkan adayı,

Mimar Yücel Özcan, Bahçelievler Belediye Başkanı adayı

Doktor Can Kayabal Beykoz Belediye Başkan adayı

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!