Öcalan’dan Erdoğan’a “Çözüm süreci” önerisi gitmiş

Güncelleme Tarihi:

Öcalan’dan Erdoğan’a “Çözüm süreci” önerisi gitmiş
Oluşturulma Tarihi: Eylül 16, 2013 09:33

PKK elebaşı Abdullah Öcalan ile 10’uncu BDP heyetinin, KCK’nın, PKK’lı grupların “Geri çekilmesinin durdurulması” kararı sonrasında gerçekleşen dünkü görüşmesinde “Yeni Format” çıkışı damgasını vurdu.

Haberin Devamı

Öcalan’ın “Yeni Format” çıkışının en önemli ayaklarından birinin bizzat Başbakan Erdoğan’a ulaştırılmak üzere kaleme aldığı “Çözüm sürecinin başarıya ulaşması için atılması gereken adımlar” içerikli bir metin olduğu öğrenildi. Öcalan’ın “Yeni Format” kapsamında “Kandil yönetimiyle doğrudan ve sürekli temas” talebini de yenilediği vurgulandı. Demokratikleşme Paketi’nin son şeklinden haberdar olmadığı öğrenilen Öcalan’ın Kandil’e “Ateşkesin kesinlikle korunması” mesajı yolladığı öğrenildi. Öcalan, geri çekilmenin yeniden başlamasına ilişkin son kararı Kandil’e bıraktığı belirtildi.

YENİ BİR FORMATLA DEVAM

Öcalan, BDP tarafından açıklanan mesajında, “Bir yıl önce başlattığımız diyalog sürecini bundan böyle yeni bir formatla yani anlamlı bir müzakereye evrilterek, derinleştirerek sürdürmek gerektiğini düşünüyorum. Anlamlı bir müzakere için gerekli olanak ve araçları devlete de Kandil’e de iletmiş durumdayım. Özellikle devletin, derinlikli bir müzakere için yeterli araçları ve imkanları yaratması sürecin ilerlemesi için elzemdir. Çözüme gidecek yolların ancak bu şekilde açılacağı gerçeğinden hareketle hükümetin de konuyu ciddiyetle ele almasını umuyorum. Bu aşamada karşılıklı ateşkes durumunun korunuyor olmasına anlam biçtiğimi belirtmek istiyorum” dedi.

Haberin Devamı

BAŞKA HEYETLERLE GÖRÜŞME

Öcalan’ın “Yeni bir formata evrilmiş, derinlikli bir müzakere” mesajına ilişkin detayların en önemlisi de BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’tan geldi. Demirtaş, PKK’ya yakın basın kuruluşlarına yaptığı değerlendirmede, “Kendisi ‘Benimle müzakere yürütülmek isteniyorsa avukatlarımla, başka heyetlerle, basınla ve STK’larla görüşebilmem gerekiyor. Bunlar yaratılırsa müzakereye dönüştürmek mümkün olur’ diyor” dedi.

PAKET PAYLAŞILMAMIŞ

Demirtaş, “Bizim son görüşmemizin ardından iki kez devlet heyetiyle görüşmüş, ciddi tartışmalar yapmışlar. Ateşkesin sürmesini de anlamlı buluyor. Gelinen aşamada KCK’nın başka türlü davranma şansının olmadığında bu kararı aldığını belirtiyor. Kendisi meselenin günü kurtarmaya dönük paketlerle çözülmeyeceğinin bilincinde. Bütün sorunlar kapsamlı müzakere ile ele alınırsa çözüm bulunabilir. Kendisi ile paketin paylaşıldığı falan yok. Hükümet tek taraflı çalışmasını sürdürüyor” bilgisini verdi.

Haberin Devamı

MİT Mİ GÖTÜRDÜ

Öte yandan “Anlamlı bir müzakere için gerekli olanak ve araçları devlete de Kandil’e de iletmiş durumdayım” sözünden hareketle Öcalan’ın MİT aracılığıyla Kandil’e de bir metin göndermiş olabileceği yorumları yapıldı. Demirtaş ile BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan’ın ise dünkü görüşmeye ilişkin değerlendirmelerde bulunmak üzere kısa süre içinde Kandil’e gidebilecekleri, Öcalan’ın mesajlarını bizzat aktaracakları da iddialar arasında yer aldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!