‘Ocak’ta misafir kaldım

Güncelleme Tarihi:

‘Ocak’ta misafir kaldım
Oluşturulma Tarihi: Eylül 14, 2005 01:52

Kütahya’da Başbakan Erdoğan’ın yanına kurusıkıdan bozma silahla yaklaşmak isterken yakalanan Mustafa Bağdat, ‘Deneme atışları yaptım’ dedi. Bağdat’ın, geceyi Kütahya Ülkü Ocakları’nda misafir olarak geçirdiği ileri sürüldü. Ülkü Ocakları ise dün bir açıklama yaparak bu iddiayı yalandı.

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan’a suikast girişimi son anda önlenen 32 yaşındaki Mustafa Bağdat’ın suikast girişiminden önceki geceyi Kütahya Ülkü Ocakları’nda misafir olarak geçirdiği ortaya çıktı. Bağdat, savcılık ve mahkemedeki ifadelerinde ilginç açıklamalarda bulanarak, kurusıkıdan bozma tabancası için ‘Deneme atışları yaptım. Silahıma da güveniyordum’ dedi. Bağdat, ‘Erdoğan’a ateş edeceğim anda kargaşa oldu. Başkasını vururum diye ateş etmedim’ dedi.

KEŞİF YAPTI

Cumartesi akşamı otobüsle Mersin’den yola çıkan Bağdat, gece yarısı Kütahya’ya gelerek otogardaki kahvede sabahladı. Burada kahvaltı eden Bağdat, daha sonra Başbakan’ın açacağı Linyit İlköğretim Okulu’nun yerini sorup buradan ayrıldı. Okulun çevresini bir saat inceleyen Bağdat, gidiş-dönüş güzergahını iyice öğrendi.

ÜLKÜ OCAKLARI

Mahkemedeki ifdesinde Bağdat’ın ‘Otelde kalacak param yoktu. Pazar günü Kütahya Ülkü Ocakları’na gittim. Mersin’de tekstil işiyle uğraştığımı, geçmişte bir beldenin ülkü ocakları başkanlığını yaptığımı, pazartesi sabahı Kütahya’da bir iş görüşmesi yapacağımı söyledim. O gece orada kaldım. Ancak suikast yapacağımdan haberleri yoktu’ dediği ileri sürüldü.

YALANLAMA

Ancak Kütahya Ülkü Ocakları Başkanı Mehmet Mutlu, bu ifadeyi yanlandı. Mutlu, ‘Yalan söylüyor. Ülkü Ocakları’na gelmedi ve bizde kalmadı. Hiç bir arkadaşımız bu kişiyle karşılaşmış değil’ dedi.

Bağdat, olay günü kent merkezinde açık olan berberlerden birisinde saç-sakal tıraşı oldu. Kahvaltısını taze ekmek, peynir ve çayla yaptıktan sonra, torbasından çıkardığı iki yuvarlak ekmekten birinin içini oydu, tabancasını arasına yerleştirdi.

ÖNCE YAKLAŞAMADI

Bağdat,
daha sonra biri silahlı iki ekmeğin bulunduğu poşetini yanına alarak Başbakan’ın gideceği tören alanına hareket etti. Tören sırasında alınan sıkı önlemler nedeniyle Başbakan’a yaklaşamayan Bağdat, çıkışta yaklaşmayı başardı. Ancak, bu kişinin durumundan şüphelenen Kütahya polis ekipleri, torbasından tabancayı çıkartmak isteyen kişiyi hemen etkisiz hale getirdiler. Mahkemede olay anını anlatan Bağdat’ın, Erdoğan’ın otobüse doğru yürürken, ekmeğin içine sakladığı tabancayı çıkardığını söylediği öğrenildi. Bağdat’ın, ‘Ateş edeceğim anda yanımdaki yaşlı bir amca sevgi gösterisinde bulununca korumalar bize doğru yöneldi, başkasını vururum diye ateş etmedim, ardından korumalar beni farkedince, ‘Sayın Başbakan! Dün beş şehit verdik’ diye bağırmaya başladım’ dediği belirtildi.

‘KÜRT SORUNU’

Savcılıktaki ifadesinde Erdoğan’ın ‘kürt yaklaşımı’ndan rahatsız olup suikast yapmaya karar verdiğini öne süren Bağdat, ‘Tabancamı kurusıkıdan çevirdim. ‘Bununla suikast mı olur?’ denilebilir, ama silahım fena değil. Bununla deneme atışları yaptım. Hayli etkili oldu’ dedi.

Bolu’da vuracaktım

ERDOĞAN’ın Kütahya’ya geleceğini Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik’in önceki açıklamalarından öğrendiğini belirten Mustafa Bağdat, şöyle konuştu: ‘Başbakan’ın Ankara’da Kürt konusunda yaptığı görüşme, ardından Diyarbakır’da yaptığı konuşmalar çok ağrıma gitti. Suikast yapmaya karar verdim. Başbakan’ın programını takip etmeye başladım. Geçen hafta Bolu tüneline son kazma vurma törenine katılacağını öğrendim. Eylemi fırsat bulursam Bolu tünelinin içinde yapacaktım. Ancak, hazırlıklarımı bitiremeyince Bolu’ya gidemedim. Gitseydim, bu eylemi orada daha rahat yapabilirdim.’

TUTUKLANDI

Mustafa Bağdat, Kütahya Emniyeti’ndeki sorgusunın ardından dün adliyeye sevk edildi. Savcıya ifade veren Bağdat, çıkarıldığı Nöbetçi Mahkeme tarafından tutuklanarak Kütahya Cezaevi’ne konuldu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!