Obama'yla Medvedev'in hamburger farkı

Güncelleme Tarihi:

Obamayla Medvedevin hamburger farkı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 28, 2010 00:04

ABD ile Rusya arasındaki ilişkilerde yepyeni bir döneme girildi. Bugüne kadar ilişkilerini sadece ulusal güvenlik alanında sürdüren iki ülke artık ticarette de işbirliği yapacak. Ancak liderlerin toplantı gündeminden çok Ray's Hell Burger'da yediği hamburgerli, patates kızartmalı öğle yemeği konuşuldu. Daha önce de Obama, yardımcısı Joe Biden'la aynı yerde öğle yemeği yemiş, Ray's o dönemde de çok konuşulmuştu.

Haberin Devamı

OBAMA'YLA MEDVEDEV'DEN HAMBURGER DİPLOMASİSİ

 

İki liderin hamburgerlerini nasıl yedikleri, yanında ne içtikleri gibi detaylar, zirve gündemini belirleyen ticaret anlaşmalarından daha fazla öne çıktı.

 

Obama, soğanlı, marullu, domatesli ve turşulu çedar peynirli çizburger yerken yanında buzlu çay içmeyi tercih etti. Medvedev ise çedar peynirli burgerine, dünyanın en acı biberleri arasında sayılan jalapeno biberi, soğan ve mantar ekleyip yanında kola içti.

 

Obama'nın yemek sırasında gömleğinin kollarını dahi sıvaması, "Zirve gündemi acıktırmış" yorumlarına neden oldu.

Haberin Devamı

Gerçekten de iki liderin Perşembe günkü toplantısında yoğun bir gündem masaya yatırıldı.

 

BU KEZ EKONOMİ VE TİCARET

Geçtiğimiz aylarda imza koyulan ulusal güvenlik alanındaki anlaşmaların ardından, iki lider bu kez ekonomi konularını görüşmek üzere bir araya geldi. Zirvede Obama Rusya’dan daha fazla ihracat isterken, Medvedev de ABD’li işadamlarının ülkeye özellikle teknoloji alanında daha fazla yatırım yapmasını istedi.                      

 

Tarafların düzenlediği ortak basın toplantısında Obama, “20 yıllık savaşın ardından ABD ile Rusya’nın ilişkileri sadece güvenlikten ve silahların kontrolünden öte olmalı” derken iki ülkenin ortak bir refahı bir arada inşa edebileceklerini söyledi.

 

Ancak toplantının ekonomi cephesindeki getirileri kısıtlı oldu. ABD Rusya’nın Dünya Ticaret Örgütü’ne girişine destek vereceğini söylerken, iki lider müzakerelerin Eylül ayında tamamlanması konusunda anlaştı. Rusya ABD’den ithal edilen milyarlarca dolar değerindeki tavuklar üzerindeki ticaret engellerinin kaldırılacağını sözünü verdi. Ayrıca iki ülke temiz enerji teknolojilerinde işbirliği alanında da anlaşma sağladı.

 

Haberin Devamı

Ancak her şeyin ötesinde Medvedev’in ziyareti iki liderin görev süreleri boyunca oluşturdukları şahsi yakınlığın ve Ağustos 2008’de yaşanan Rusya-Gürcistan Savaşı’yla yükselen tansiyonun düştüğünün altının çizilmesi açısından etkili oldu.

 

GÜRCİSTAN KONUSUNDA ANLAŞMAZLIK SÜRÜYOR

Beyaz Saray’ın Doğu Odası’nda düzenlenen basın toplantısında iki devlet başkanı Gürcistan konusunda sürmekte olan anlaşmazlıklarını da tartıştıklarını söyledi. Bir çevirmen aracılığıyla konuşan Medvedev savaşı “Gürcistan liderlerinin başlattığı bir çatışma” olarak tanımladı.

 

Ancak her ikisi de ortak bir zeminde buluştuklarını vurguladı. Obama, kendisinin ve Medvedev’in “İlişkilerin Soğuk Savaş’tan bu yana en düşük seviyeyi 17 ay önce yapılması mümkün olmayacak, mükemmel müzakereler yaptıklarını” ifade etti.

 

Haberin Devamı

Beyaz Saray’da toplantılarla geçen sabahın ardından, liderler Virginia’da çizburgerleri ve kızarmış patatesleriyle ünlü Ray’s Hell Burger’a gidip öğle yemeği yedi. Geri dönünce düzenledikleri basın toplantısında Medvedev’in gülümsemesi dikkat çekti. Amerikalıların misafirperverliği sayesinde “havanın bile ısındığını” söyleyen Medvedev, Obama’yla son yaptıkları 45 dakikalık telefon görüşmesi sonrasında kulaklarının uyuştuğunu anlattı.

 

Daha sonra sıcak havanın etkisiyle ceketlerini çıkarıp omuzlarına atan liderler Beyaz Saray’dan ABD Ticaret Odası’nın merkezinin bulunduğu Lafayette Parkı’na yürüdü. Amerikalı ve Rus iş liderlerinin düzenlediği konferansa katıldı.

 

Haberin Devamı

'SIFIRLAMADA' YENİ DÖNEM

Obama’nın göreve gelişinden bu yana geçen 17 ayda yedinci kez bir araya gelen liderlere bu seferki toplantılarda ekonomi danışmanlarının eşlik etmesi, Obama yönetimi yetkililerinin ABD-Rusya ilişkilerinin “sıfırlanmasında” yeni bir döneme girildiğinin de işareti oldu. Washington-Moskova ilişkileri artık onyıllardır çerçeveyi çizen ulusal güvenlik meselelerinin ötesine geçerek, ekonomik ilişkilerin genişletilmesi seviyesine ulaştı.

 

Rusya’yla geçtiğimiz ay ülkenin nükleer silahlarının azaltılması, İran ve Kore’ye Birleşmiş Milletler yaptırımlarının uygulanması ve terörle mücadele alanında işbirliği yapılması yönündeki anlaşmalarla geliştirilen güvenlik işbirliği bugün ticaret ve iş alanında işbirliğine dönüştü.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!