Obama'ya ilk resmi itiraz

Güncelleme Tarihi:

Obamaya ilk resmi itiraz
Oluşturulma Tarihi: Nisan 27, 2009 14:04

ABD Başkanı Barack Obama ile Ankara arasında esen sıcak rüzgarlar, Başkan’ın 24 Nisan günü yaptığı Ermeni açıklaması ile sona erdi. Başkan Obama açıklamasında soykırım demedi ama 'Meds Yeghern' yani 'Büyük Felaket' tanımını kullanmıştı.

Haberin Devamı

 

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM Başkanı Köksal Toptan ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın kamuoyu önünde yaptıkları açıklamalar dışında Obama’ya asıl “resmi” tepki Cumartesi günü sessiz sedasız iletildi.

 

ABD’nin Ankara Büyükelçisi James Jeffrey Cumartesi günü Dışişleri Bakanlığı’na davet edilerek, kendisine Obama’ya iletilmek üzere “Türkiye’nin rahatsızlıkları” bildirildi.

 

Haberin Devamı

Amerikalı Büyükelçi ile görüşmeyi bizzat Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Büyükelçi Ertuğrul Apakan yaptı.

 

Edinilen bilgiye göre Amerikalı Büyükelçi'ye, Obama’nın açıklaması konusunda şu unsurlar iletildi;

 

Zeynep Gürcanlı YAZIYOR

*1915’TE ÖLEN TÜRKLERDEN DE BAHSEDİLMELİYDİ: ABD Başkanı Barack Obama’nın açıklaması tek taraflıydı. 1915’te yaşanan olaylar sırasında yüz binlerce Türk de hayatını kaybetti. Oysa mesajda ölen Türklerden hiç bahsedilmemesi Türk kamuoyunda büyük rahatsızlık yarattı.

 

*BAŞKAN’IN KULLANDIĞI İFADELER KABUL EDİLEMEZ: Obama’nın açıklamasında kullandığı bazı ifadelerin kabul edilmesi mümkün değildir. Özellikle 1915 olayları hakkında kullandığı, “korkunç”, “Ermenilerin katli ve ölüme yürüyüşleri” gibi ifadelere özellikle dikkat çekildi.

 

*TARİHİ, TARİHÇİLER TARTIŞMALI: Obama’nın tarihi bir konu üzerinde böylesine bir açıklamada bulunmasından duyulan rahatsızlık da ifade edildi. Türkiye’nin, “tarihi olaylar, siyasetçiler değil, tarihçiler tarafından tartışılmalıdır” görüşü de ABD Büyükelçisi aracılığıyla Obama’ya iletildi.

Haberin Devamı

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!