Obama'nın reformu Reagan politikasına zıt

Güncelleme Tarihi:

Obamanın reformu Reagan politikasına zıt
Oluşturulma Tarihi: Kasım 02, 2009 14:12

ABD Başkanı Barack Obama'nın sağlık reformu, ülkede daha önce yine kriz sonrası başa gelen 40.Başkan Ronald Reagan'ın arz yanlısı iktisat politikalarını tepe taklak ediyor.

Haberin Devamı

George W. Bush’un danışmanlarından, Harvard Üniversitesi iktisat profesörü N. Gregory Mankiw,The New York Times’daki “Supply-Side Ideas, Turned Upside Down” başlıklı yazısında, Obama’nın ofisindeki aldığı politika kararlarının, kendisi gibi bir kriz sonrasında başa gelen Başkan Reagan’ın arz yanlısı iktisat politikalarına anti tez oluşturduğu iddia etti.

Ronald Reagan’ın insanların teşviklere cevap verdiğine olan inancının altının çizildiği haber analizde, ABD’nin 40. Başkanı’nın en çok vergi sistemiyle ilgili teşviklerden endişe ettiği dile getirildi.

Başkan Reagan’ın görev süresinde, kişilerin gelirlerinden alınan vergiler yüzde 50’den yüzde 28’e indirildi. Arz yanlısı iktisat politikalarında farklı kararların alınabilineceğinin savunulduğu yazıda, “yüksek vergi oranları insanların gerçek potansiyellerini kullanmadan çalışmalarına neden olur” tezini destekleyen pek çok örneğin var olduğuna değinildi.

Haberin Devamı

OBAMA HEDEFİNİ ŞAŞIRDI
Haber analizde, Başkan Obama’nın yüksek gelirli vergi mükelleflerinden alınan vergilerin artırılmasını istediği belirtildi. Vergi artışlarının doğrudan vergi hukuku olarak değil de sağlık reformunun bir parçası olarak uygulandığına dikkat çekilen analizde, Başkan Obama’nın politikalarıyla, yüksek vergileri ülkenin zenginlerinden ziyade, orta halli milyonlarca aileye uyguladığı savunuldu.

TASARI, EK GELİRİ VERGİLİYOR
Haber analize göre, Senato’nun Finans Komitesi’nden geçen en son yasa tasarısı bu sorunu oldukça net bir şekilde gösterdi.

Yasa tasarısı, ABD’lilerin hükümet desteğiyle sağlık sigortası alabilmesini sağlıyor. Haneye giren net paraya göre, ikramiyeler ve maliyet paylaşımları devlet tarafından sağlanarak, sağlık maliyetleri daha makul seviyelere inebiliyor. Örneğin, yıllık kazancı 54 bin dolar olan bir aile, sağlık sigortasına yılda 9 bin 900 dolar ödüyor. Ödenen para asıl maliyetinin yarısını karşılıyor ve geri kalanı hükümet ödüyor. Ancak aynı ailede, aile reisinin fazla mesai yaparak ya da iş gücüne ikinci bir ferdi sokarak haneye ek 12 bin dolar getirmesi durumunda, hükümetin yapacağı yardım azalıyor ve ailenin yıllık sağlık sigortası maliyeti 12 bin 700 dolara çıkıyor.

Haberin Devamı

Analizde, hane içine giren ekstra 12 bin doların 2 bin 800 dolarının yani yüzde 23’nün hükümetin yeni sağlık sistemi tarafından vergi olarak alındığına dikkat çekildi.

REFORMU DESTEKLEYENLERİN CEVABI
Yazıda, reformu destekleyenlerin bazı vatandaşların önceden beri var olan sağlık sorunlarından ötürü sigortalanmasının pahalı olduğunu, bu yüzden soruna, sigortacıların herkese aynı fiyatta sigorta satmasını sağlayarak çözüm buldukları belirtildi. Ancak bu çözüm farklı bir sorunu ortaya çıkarıyor. O da sağlıklı insanlar sigorta alma zorunluluğu. Herhangi bir sağlık sorunu olmayan bir insan, hasta olduğu zaman sağlık sigortası satın alabilir ancak bu seferde sigortayı herkes için pahalı bir hale getirebilir. Haber analizde, sağlık reformunu destekleyenlerin bu sorunda çözüm olarak, herkesin sağlık sigortası almasını gerektiren bir emir çıkarılmasını öne sürdükleri belirtildi.

Haberin Devamı

Bu seferde düşük gelirli bir aile için pahalı bir sigorta almanın sıkıntı yaratabileceğinin vurgulandığı analizde, bu noktada sağlık reformu destekçilerin düşük gelirli ailelere yardım ettiği ve bu hareketin çözümden ziyade, sorunu en başa getirdiğini, yani yüksek vergi oranlarını gerektirdiğine değinildi.

Analizin sonunda, gelirlerine bakmaksızın bütün ABD’lilere sigorta yardımı yapmanın programın maliyetini artıracağına ve açık vergilerde önemli artışlar gerektireceği vurgulandı.

Haber analiz şu sözlerle sonlandırıldı: “Bu büyük hedefi işlevsel bir politikaya dönüştürmenin maliyetini unutmamalıyız. Ekonomi açısından bakıldığında, Başkan Obama’nın evrensel bir sağlık sigortası oluşturma hedefi, eski Başkan Reagan’ın daha düşük vergi oranları hedefine zarar vermekten başka bir şey yapamaz. Gelecek nesil ABD’liler, sağlık sigortalarının daha makul maliyetlerde olduğunu görebilir ama çok çalışmanın çok para kazandırmadığını da görecek.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!