Obama'nın kararı Avrupa'nın lehine

Güncelleme Tarihi:

Obamanın kararı Avrupanın lehine
Oluşturulma Tarihi: Ocak 22, 2010 18:57

ABD Başkanı Barack Obama'nın aşırı risk alarak küresel krizin fitilini ateşleyen Wall Street bankaları için düşündüğü kısıtlamalar, Avrupa bankalarının bu işten kârlı çıkmasını sağlayabilir.

  OBAMA'DAN BANKALARA SERT MESAJ

Financial Times'ta (FT) yayımlanan bir haber analizde Credit Suisse, UBS, Deutsche Bank ve Barclays gibi Avrupa merkezli bankaların, Obama yönetimi tarafından açıklanan kısıtlamalardan kârlı çıkacağı belirtiliyor.

 

Obama yönetiminin gündeme getirdiği yeni uygulamanın ABD'deki bankaların müşterilerinden topladıkları kaynakları, kendi adlarına hedge fon ve özel sermaye yatırımı aracılığıyla kullanmasına yasak getirmesi planlanıyor.  

 

AVRUPA MERKEZLİ BANKALARA FIRSAT

Ancak bu kısıtlamalar Avrupa merkezli bankalar için bu yasaktan sıyrılma şansını beraberinde getiriyor ve bankaların ABD'li rakipleri karşısında daha şanslı hale gelmesini sağlıyor.

 

Bankacılar,  Avrupa bankalarının işlemlerini ABD'den, Kıta Avrupa'sına ya da Londra'ya kaydırarak bu kısıtlamalardan kaçabileceğini söylüyor.

 

FT, bankaların yetkililerinin bu konu hakkında kendilerine yöneltilen sorulara,  'işlemleri kaydırma operasyonunun fizibilitesi göz önünde bulunduracağız' cevabını verdiklerini dile getiriyor.

 

KAFA KARIŞIKLIĞI HÂKİM

Bankaların yöneticileri, yasanın uygulamaya konulmasını ne getirip ne götüreceği üzerine tahminler yaparken, açıklanan bilgilerin detaylı olmaması bu konudaki kafa karışıklığını artırıyor.

 

FT'ye ismini vermeden konuyu değerlendiren büyük bir bankanın yöneticisi bu durumu, "Eğer Obama vergisi bu yasanın nasıl uygulanacağına yönelik bir gösterge olarak alınırsa, bu [uygulamanın] çok büyük zararları olabilir" diyor.

 

GELİRLERİNDEKİ PAYI ÇOK DEĞİL

Öte yandan, Avrupalı bankalar ABD merkezli bankalar kadar kendi hesaplarına işlemler yapmıyor. Bu kuruluşlar, özellikle son birkaç yılda bu yöndeki işlemlerini azalttı ancak bazıları halen özel sermaye ve hedge fon yatırımlarını devam ettiriyor.

 

Avrupalı bankaların, bu tür işlemlerden elde ettiği gelirler, toplam gelirin yüzde 1'i ile yüzde 2'si arasında değişirken, aynı oran ABD'li Goldman Sachs bankasında yüzde 10'a çıktığı görülüyor.

 

DİĞER ÜLKELERDEN DESTEK

Bununla birlikte analistler, Avrupalı bankaların operasyonlarını kaydırma girişimlerinin kendi ülkeleri tarafından engellenebileceğine dikkat çekiyor.

 

Analistler, İngiltere'nin Finansal Hizmetler Kurumu ile Almanya’nın Finansal Denetim Kurumu BaFin bu yönde önlemler alabileceğini söylüyor. Adı geçen ülkelerin  Obama'nın önerisine verdiği tepkiler, operasyonların engellenebileceği uyarısını mantıklı hale getiriyor.

 

Örneğin Alman Maliye Bakanlığı, açıklanan öneriyi olumlu bulurken, bu konuda uluslararası bir işbirliğinin olmasına vurgu yapıyor.   

 

İngiltere de detayların açıklanmasının bir kaç hafta alacağını, ancak bu dönemde Londra ile Washington arasında konuyla ilgili yakın temasların süreceğini belirtiyor.

Haberin Devamı

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!