Obama'dan Romney'ye kaset cevabı

Güncelleme Tarihi:

Obamadan Romneyye kaset cevabı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 19, 2012 09:01

ABD Başkanı Barack Obama, yüzde 47’lik dar gelirli seçmeni umursamadığını söyleyen Cumhuriyetçi Parti'nin ABD başkan adayı Mitt Romney'ye, “Eğer ABD Başkanı olmak istiyorsanız, sadece bazıları için değil, herkes için çalışmalısınız” dedi.

Haberin Devamı

Ünlü talk şovcu David Letterman'ın “The Late Show” adlı programına konuk olan Obama, Romney'nin Mayıs'ta katıldığı özel bir bağış toplama etkinliği sırasında gizlice kaydedilen ve seçimlere 1.5 ay kala büyük tartışma yaratan sözleriyle ilgili ilk kez değerlendirmelerde bulundu.

ROMNEY NE DEMİŞTİ? / WEB TV

Obama, Letterman'ın, “Romney ne demek istedi? Sosyal aktivitelere katılan zenginler aralarında bunları mı konuşur?” şeklindeki sorusuna cevaben, “Neye atıf yaptığını bilmiyorum ama size şunu söyleyebilirim; 2008 seçimlerini kazandığım zaman, Amerikalıların yüzde 47'si (Cumhuriyetçi Parti'nin o dönemki adayı) John McCain'e oy verdi. Bana oy vermedi. Ve seçim gecesinde ben şunu söyledim; 'Bana oy vermemiş olsanız da sizin sesinizi duyuyorum ve sizin başkanınız olmak için elimden geldiği kadar çok çalışacağım” dedi.

"ABD BAŞKANI TÜM ÜLKEYİ TEMSİL EDER"
Obama, “ABD Başkanı olarak öğrendiğim şeylerden bir tanesi, tüm ülkeyi temsil ettiğiniz. Ve ben ülkeyi dolaşırken tanıştığım Cumhuriyetçiler, bu ülkeye derinden önem veren, çalışkan aile insanları. Beklentim şu ki, eğer ABD Başkanı olmak istiyorsanız, sadece bazıları için değil, herkes için çalışmalısınız” diye konuştu. Obama'nın bu sözleri stüdyodaki izleyicilerden alkış aldı.

Haberin Devamı

Romney'nin, sözlerinin yanlış olduğunu kabul etmesi gerektiğini ima eden Obama, kendisinin de 2008 seçimlerinde yine bir özel bağış toplama etkinliği sırasında söylediği ve yine bir gizli kamera çekimi sonrasında kamuoyuna sızan, “Gelişmemiş kırsal bölgelerdeki bazı kişiler, silaha ya da dine sarılırlar veya kendileri gibi olmayanlara antipati beslerler” şeklindeki o dönem tartışma yaratan sözlerini hatırlattı.
Obama, “Başkanlık için yarıştığınızda, her zaman mercek altındasınızdır. Hepimiz hata yaparız. 2008 yılında başıma gelen bu olaydan hemen sonra, pişmanlığımı dile getirdim” ifadesini kullandı.

BİRBİRİMİZE YARDIM ELİ UZATMALIYIZ
Amerikan halkının, başkanlarının, “ülkenin büyük bir kesiminin üstünü çizmediğinden emin olmak istediğini” vurgulayan Obama, “Burası büyük bir ülke. İnsanlar birçok konuda aynı fikri paylaşmıyorlar, ama hiçbir zaman yeltenmediğim ve kamu görevi yürüten hiçbirimizin de yapamayacağını düşündüğüm şey, 'birisi benimle aynı fikirde olmadığı için, o kişinin mağdur ya da vatansever olmadığını öne sürmek'. Kendilerinin mağdur olduğunu, bir şeylere hakları olduğunu düşünen çok da fazla kişi yok” diye konuştu.

Haberin Devamı

Obama, “Demokrat ya da Cumhuriyetçi olsun, bence insanların büyük çoğunluğu, birbirimize karşı bazı yükümlülüklerimizin bulunduğuna ve birbirimize yardım eli uzatmamızda bir yanlışlık olmadığına inanıyor. Bence Amerika için bu iyi bir yatırımdır ve eğer başkan olmak ve insanları bir araya getirmek istiyorsanız, sahip olmanız gereken tavır budur” dedi.

ROMNEY SÖZLERİNİN ARKASINDA DURDU

CUMHURİYETÇİLERDEN BİLE ELEŞTİRİ GELDİ
Romney'in sözlerine bazı Cumhuriyetçilerden bile eleştiri geldi. Bunlar  arasında kasım ayındaki Kongre seçimlerinde yarışacak bazı adaylar da mevcut.

Haberin Devamı

Örneğin Connecticut eyaletinden Senato için yarışan Cumhuriyetçi aday  Linda McMahon, Romney'in sözlerini eleştirerek, kendisinin Amerikalı ailelerin  yaşadıkları ekonomik zorlukları anladığını söyledi. McMahon, kampanyasının  internet sitesinde yer alan açıklamasında, “Romney'in, Amerikalıların yüzde  47'sinin, kendilerini geçimlerini sürdürebilmek için devlete bağımlı olmaları  gereken mağdurlar olarak gördükleri şeklindeki sözlerine katılmıyorum. Devlete  bel bağlayanların büyük çoğunluğunun, kendi istedikleri için bu konumda  olmadıklarını biliyorum” ifadesini kullandı.

ROMNEY YANGINI ORTADOĞU’YA SIÇRADI
Kaseti yayınlayan Mother Jones sitesi dün akşam, Romney’nin gizli kamerayla çekilmiş görüntülerinin tamamını yayınladı.

Haberin Devamı

Romney görüntülerin ikinci kısmında bu kez Ortadoğu sorunuyla ilgili görüşlerini belirterek, barış sürecine inanmadığını söylüyor.

Romney, “Yaptığınız şu, işleri en iyi yoldan ilerletmeye çalışıyorsunuz. Bir noktaya kadar istikrar bekliyorsunuz ama bunun çözümsüz bir sorun olacağının da farkındasınız. Topu sahaya atıp bir şekilde bir şey olacağını ve sorunun çözüleceğini düşünüyorsunuz. Ben Filistinlilerin ne olursa olsun siyasi nedenlerle barış istemediğini düşünüyorum. Filistinliler İsrail’in yıkımı ve ortadan kaldırılması konusunda kararlı” diyor.

Romney’ye ilk yanıt Filistin Yönetimi’nin başmüzakerecisi Saib Erekat’tan geldi. Erekat, bu yorumların “kesinlikle kabul edilemez” olduğunu belirterek,  “Sadece işgale devam etmek isteyenler böyle iddialar ortaya atar” dedi.

Haberin Devamı

Erekat, “Hiç kimse barışı Filistin halkından daha dazla isteyemez çünkü Filistin halkı ve liderleri için barış özgürlük ve İsrail işgalinden kurtuluş demektir” diye konuştu.

 

 

 

 

 

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!