Obama'dan Berlin'de tarihi gönderme

Güncelleme Tarihi:

Obamadan Berlinde tarihi gönderme
Oluşturulma Tarihi: Haziran 19, 2013 10:39

ABD Başkanı Barack Obama bugün Almanya’nın başkenti Berlin’in simgesel yerlerinden olan Brandenburg Kapısı’nda yaptığı konuşmada, John F. Kennedy’nin burada 50 yıl önce söylediği “Ben Berlinliyim” (Ich bin ein Berliner) sözünü tekrarlayarak, “Bu söz asırlarca yankılanacak” dedi.

Haberin Devamı

Obama konuşmasında ABD ve Rusya’nın sahip olduğu nükleer silahlarının üçte birini imha etmesi önerisinde bulundu.

ABD'de skandala yol açan dinleme programlarını savunan Obama, Ulusal Güvenlik Ajansı tarafından yürütülen bu programların, hayatlar kurtardığını söyledi.

Berlin'e ilk kez ziyaret gerçekleştiren Obama, Almanya Başbakanı Angela Merkel ile görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, telefon kayıtları ve internetten elde edilen bilgilerle Ulusal Güvenlik Ajansı'nın en az 50 tehdidin önüne geçtiğini bildirdi.
    
Obama, söz konusu tehditlerin sadece ABD'de değil Almanya gibi ülkelerde de olduğunu ifade ederek, programların katı mahkeme gözetimiyle ve sınırlı bir çerçevede yürütüldüğünü vurguladı.
    
ABD Başkanı Obama ayrıca ABD'nin, ulusal güvenlikle insan hakları arasında doğru denge kurduğuna inandığını dile getirdi.
    
Almanya Başbakanı Angela Merkel de dinleme konusunun görüşmelerinde gündeme geldiğini ifade ederek, dinleme işinde ölçülü olmanın ve dengenin önemini vurguladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!