Obama’ya son dakika mesajı

Güncelleme Tarihi:

Obama’ya son dakika mesajı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 23, 2009 00:00

Türkiye, ABD Başkanı Barack Obama’nın yarın "sözde soykırım" iddialarıyla ilgili yapacağı konuşma öncesi dün gece yarısına doğru Washington yönetimine bir son dakika mesajı gönderdi.

Dışişleri Bakanlığı’ndan dün akşam saat 23.10 sıralarında yapılan yazılı açıklamada, Türkiye ile Ermenistan arasındaki ilişkilerin normalizasyonu için iki ülkenin mutabık kaldıkları ve bunun için bir "yol haritası" belirledikleri vurgulandı. Türkiye bu açıklamasıyla Obama yönetimine, "Konuşmada soykırım ifadesini kullanma. Aksi durumu bu süreci ciddi şekilde olumsuz yönde etkiler" mesajı gönderdi. Bu açıklama öncesi Dışişleri Bakanı Ali Babacan’ın Başbakan Erdoğan ile Başbakanlık Konutu’nda dün akşam bir araya 3 saat süren süren bir durum değerlendirmesi yapması dikkat çekti. Dışişleri’nin Türkçe’nin yanısıra dünya kamuoyunu bilgilendirmek için İngilizce olarak da yaptığı açıklamasında aynen şöyle denildi:

Yol haritası belirlendi

"Türkiye ve Ermenistan, İsviçre’nin arabuluculuğunda, ikili ilişkilerini normalleştirmek; iyi komşuluk ve karşılıklı saygı çerçevesinde geliştirmek ve bu suretle tüm bölgede barış, güvenlik ve istikrarı ileri götürmek amacıyla yoğun çaba göstermektedirler.

İki taraf, bu süreçte somut ilerleme ve karşılıklı anlayış sağlamış ve ikili ilişkilerinin her iki tarafı da tatmin edecek şekilde normalizasyonu için kapsamlı bir çerçeve üzerinde mutabık kalmışlardır. Bu çerçevede, bir yol haritası belirlenmiştir. Üzerinde mutabık kalınan bu zemin, devam eden bu süreç için olumlu bir perspektif sağlamaktadır."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!