Obama’ya sitem

Güncelleme Tarihi:

Obama’ya sitem
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 01, 2010 00:00

24 Nisan’da Sayın Obama bizim hassasiyetlerimizi belli ölçüde dikkate almakla birlikte yine de ülkemiz, milletimiz açısından kabul edilmesi mümkün olmayan iddiaları dile getirmiştir.

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan, protokolleri tek taraflı askıya alan Ermenistan’a Türkiye ile Yeni Zelanda arasındaki ilişkileri örnek gösterdi. Sözde soykırımla ilgili üçüncü ülkelere “entrikaları terk edin” çağrısında bulunan Erdoğan, Obama’ya da 24 Nisan siteminde bulundu. Erdoğan, Ulusa Sesleniş konuşmasında şunları söyledi: “ABD ziyaretimiz sırasında bizzat Başkan Sayın Obama, bu süreçten duyduğu heyecanı bizimle paylaştı. Kendileri daha önce Dışişleri Bakanı vasıtasıyla bu konuyla ilgili üzüntülerini dile getirmişlerdi. Ancak 24 Nisan’da Sayın Obama bizim hassasiyetlerimizi belli ölçüde dikkate almakla birlikte yine de ülkemiz, milletimiz açısından kabul edilmesi mümkün olmayan iddiaları dile getirmiştir. Biz öteden beri bu meseleyi bütün boyutlarıyla tarihçilere bırakmanın gereğini vurguluyoruz, ama maalesef üçüncü ülkeler bu meseleyi kendi iç politikalarına malzeme etmekten bir türlü geri durmuyorlar. Bu tutum hem milletimizde derin izler bırakıyor hem de Türkiye’nin Ermenistan ilişkilerine yönelik açılımlarını da olumsuz etkiliyor. Bir an önce bu yanlış tutumların ortadan kalkmasını istiyoruz. Türkiye, dost olarak gördüğü ülkelerin bu türden samimiyetsiz ve ikircikli davranışlarından fazlasıyla rahatsızdır, kim olursa olsun. Türkiye, dünya barışı ve esenliğinin toplumlar arası yakınlaşmayı hızlandıran tavır ve uygulamalarla sağlanacağına inanmaktadır. Herkese düşen görev, geçen yüzyıldan kalma köhne iç politika entrikalarını artık terk etmek, milletlerin birbirlerini daha iyi anlaması, kültürlerin ve inançların yakınlaşması için gayret göstermektir.

Yeni Zelanda örneği

Bu konuda çok güzel bir örnek nisan ayı içinde Yeni Zelanda Başbakanı John Key’in, Çanakkale Kara Savaşları’nın yıldönümü anma törenlerine katılmak üzere Türkiye’ye yaptığı ziyarette yaşandı. Geçmişte birbirine karşı savaşmış, bu savaşlarda birçok insanını kaybetmiş iki ülke arasında bu ziyaretle taçlanan bir dostluk iklimi hüküm sürdü. Key’in çok renkli geçen ve iki ülke arasında her geçen gün gelişmekte olan dostane ilişkilere yakışır samimiyetteki bu ziyareti güzel hatıralar bıraktı.”

Baykal’a saldırıyı kınadı

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan, Ulusa Sesleniş konuşmasında CHP lideri Deniz Baykal’ın Van’da uğradığı yumurtalı saldırının, “ülkenin kardeşlik iklimini bozmaya yönelik” olduğunu belirtti. Konuşmasında milli birlik ve kardeşlik projesinden bahseden Erdoğan, özetle şunları söyledi: “Biz, akan kan dursun, güvenlik güçlerimiz şehit olmasın, anneler artık daha fazla ağlamasın diye çırpınırken, bazı iç ve dış mihraklar, istismar zeminlerini kaybedecek olmanın verdiği panikle, süreci kışkırtmaya, tahrik etmeye, ülke içinde huzursuzluk çıkarmaya çalışıyorlar. Van’da, Samsun’da, Kayseri’de, siyasetçilere, Samsun’da, Giresun’da güvenlik güçlerimize yönelik son saldırılar, aynı zamanda bu ülkenin kardeşliğine yapılan saldırılardır. Bu saldırılar, Türkiye’nin huzurunu, istikrarını, kardeşlik iklimini bozmaya yönelik saldırılardır. Bu menfur saldırılar, Türkiye’yi asla ve asla kutlu yürüyüşünden alıkoyamayacak.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!